Επικαιρότητα

Ένα βραβείο αριστείας για τον Δήμο Δωδώνης

Off

Ο Δήμος Δωδώνης, τιμήθηκε με το βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως επιλαχών τουριστικός προορισμός αριστείας, σε ειδική εθνική τελετή που οργάνωσε στην Αθήνα ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Η διάκριση ήρθε μέσα από την συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα Eden και οφείλεται κυρίως στην αξία των προτεινόμενων πολιτιστικών πόρων και την τεκμηρίωση της πρότασης που είχε υποβληθεί. 

Η εθνική τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής Ανάπτυξης του Γιώργου Τζιάλλα και της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού Ευρυδίκης Κουρνέτα, του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Κωνσταντίνου Τσέγα κι άλλων στελεχών του Οργανισμού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Πρέσβεις του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και του Λουξεμβούργου. 

Το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος έκανε την παρουσίαση του Δήμου τονίζοντας ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός αποτελούν κορυφαία στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη της περιοχής ενώ στην εκδήλωση βράβευσης παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τουρισμού Γιώργος Θεοχάρης. 

Στο χαιρετισμό του ο κ. Τζιάλλας τόνισε ότι πέρα από τη βράβευση, η διαδικασία της διάκρισης αποτυπώνει την αποτελεσματικότητα της στενής συνεργασίας Υπουργείου και του ΕΟΤ με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους προορισμούς σε όλη τη χώρα, μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, την ανάδειξη νέων προορισμών καθώς και την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός. 

Η κ. Κουρνέτα τόνισε ότι «η επιτυχία αυτή αποτελεί σημαντική ευκαιρία προβολής σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έρχεται να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια να αναδείξουμε και να προβάλουμε την Ελλάδα ως ασφαλή και ελκυστικό τουριστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο». Ο πολιτισμός ανέφερε «είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ένας από τους βασικότερους άξονες της τουριστικής μας πολιτικής με στόχο το βιώσιμο τουρισμό. 

Ο κ. Τσέγας επισήμανε ότι τα ευρωπαϊκά βραβεία Eden αναδεικνύουν προορισμούς λιγότερο γνωστούς στο ταξιδιωτικό κοινό και αποτελούν κίνητρο για τις τοπικές κοινωνίες να επενδύσουν και να επωφεληθούν μεταμορφώνοντας την πόλη τους σε εν δυνάμει τουριστικό προορισμό. Ευχήθηκε η εκδήλωση να αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη όλων των περιφερειακών προορισμών της χώρας.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στην διάρκεια της εκδήλωσης, έκανε την παρουσίαση του Δήμου και των σημαντικότερων πολιτιστικών αποθεμάτων, επισημαίνοντας ότι ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα εμβληματικό μνημείο οικουμενικών διαστάσεων.

Όπως τόνισε, ο  Δήμος Δωδώνης συμμετέχει σε μία σειρά δικτύων τα οποία έχουν επίκεντρο τον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ιδιαίτερα, επισημαίνεται η συμμετοχή στο δίκτυο Int-Herit του Urbact III, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με εστίαση στον Αρχαιολογικό Χώρο. 

Ειδική μνεία έκανε στο Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο θεσμοθετήθηκε την προηγούμενη χρονιά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την φετινή θερινή περίοδο.

«Η πολιτιστική κληρονομιά και ο τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν για τον Δήμο Δωδώνης κορυφαία αναπτυξιακή επιλογή και να είναι οι παράγοντες εκείνοι που δουλεύοντας με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο μπορούν να συμβάλλουν στην προβολή, στην ανάπτυξη και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ