Επικαιρότητα

Συστηματικές προσπάθειες για λύσεις

Off

Έντονα προβληματισμένος ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος για την πορεία των Αγαθοεργών Καταστημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν μία τεράστια οικονομική «τρύπα» που προέρχεται από τη διαχείριση των προηγούμενων δεκαετιών.

Κανείς δε συζητά σήμερα για τα λάθη του παρελθόντος, όμως τα λάθη αυτά, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα και στο πώς αυτή επηρέασε τα έσοδα των Αγαθοεργών, έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο.

Παρόλα αυτά, η προσπάθεια που καταβάλλει η Ιερά Μητρόπολη και η Εφοροεπιτροπεία των Αγαθοεργών είναι καθημερινή και συστηματική ώστε τα απόνερα αυτής της κρίσης να είναι το δυνατόν λιγότερα.

Η επισήμανση της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα προς το δημοτικό συμβούλιο αλλά και δημοσίως, μέσω του δελτίου ειδήσεων του ITV, ότι υπάρχει προφανής κίνδυνος να χαθούν οι σχολικές περιουσίες, εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Αγαθοεργών προκάλεσε την αντίδραση και το σχόλιο του Μητροπολίτη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μάξιμος ζήτησε από όσους έχουν κάποια σχετική ενημέρωση να είναι περισσότερο προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο και κυρίως να μην δημιουργούν ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν.

Επί του συγκεκριμένου πάντως τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση ή πληροφόρηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με αφορμή το θέμα ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων μίλησε και για τα Αγαθοεργά χαρακτηρίζοντας «ταλαιπωρία και κούραση» ό,τι γίνεται σε καθημερινό επίπεδο.

«Με εξαίρεση το Γηροκομείο που αποπληρώσαμε χρέη 800.000 ευρώ και την τεράστια προσφορά των Αγαθοεργών με τις σχολικές περιουσίες προς όφελος της πόλης, όλο το υπόλοιπο είναι προβληματικό και χρειάζεται επιπλέον πόρους. Αντιμετωπίζουμε ειδικότερα προβλήματα με τον βρεφονηπιακό σταθμό, όπου πέραν των άλλων, κάποιες εργαζόμενες φροντίζουν κάθε μήνα να μου κάνουν και μία μήνυση. Φαίνεται πως είναι το δώρο για την προσπάθεια που κάνουμε», τόνισε ο Μητροπολίτης.

 

Πολιτικές αιχμές 

για το Σκοπιανό

Η εκκλησία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες με αφορμή και τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η παρέμβαση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου κρίνεται ενδιαφέρουσα και με πολιτικό περιεχόμενο, αφού αρχικά έκανε λόγο για παρερμηνεία των θέσεων της εκκλησίας στη συνέχεια εξέφρασε σοβαρές πολιτικές αιχμές για «παλικαράδες που έλεγαν μεγάλες κουβέντες, ότι θα κάνουν το ένα, ότι θα σκίσουν το άλλο και στο τέλος προσκυνούν εκεί που δεν πρέπει να προσκυνούν».

Η ερμηνεία της παραπάνω πρότασης χωρά αρκετούς συνειρμούς, με το «σκίσιμο των μνημονίων» είτε εφάπαξ είτε… μέρα με την ημέρα, σελίδα με τη σελίδα, όπως ειπώθηκε στο παρελθόν.

Επί του ονόματος των Σκοπίων ο κ. Μάξιμος τόνισε πως είναι μείζον θέμα ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ο καθένας όπως όμως και τα ζητήματα αλυτρωτισμού που περιλαμβάνονται στο σύνταγμα των Σκοπίων ή στην ψευδοεκκλησία τους.

«Είναι ένα διεθνές ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά κυρίως τις μεγάλες δυνάμεις. Γι΄αυτό οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην δημιουργούμε τις προϋποθέσεις αντιδράσεων ή νέων υποχωρήσεων. Το έχουμε ζήσει άλλωστε πολλές φορές αυτό. Ας έχουμε υπομονή και σταθερή θέση και ας γνωρίζουμε ότι κάποια πράγματα δεν γίνεται να τα διαπραγματευθούμε. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όμως κάποια άλλα μπορούμε να τα διαπραγματευόμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου