Επικαιρότητα

Με τη σφραγίδα της Ηπείρου στην παραγωγή τυριού

Off

Ένα μεγάλο στοίχημα για την αγροτική παραγωγή και τυποποίηση τυροκομικών προϊόντων αποτελεί για την Περιφέρεια Ηπείρου η υλοποίηση του ερευνητικού έργου με τον διακριτικό τίτλο «Κασκαβάλι Πίνδου».

Μία προσπάθεια που ξεκίνησε τα τελευταία τρία χρόνια από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς και με αρωγό την βιβλιογραφία που επιβεβαιώνει ότι η καταγωγή του τυριού αυτού είναι από την Ήπειρο.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών και τυπικών διαδικασιών η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα έχει ως αντικείμενο την έρευνα για τη συλλογή στοιχείων για τον συγκεκριμένο τύπο τυριού.

Απώτερος σκοπός όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος που ενέκρινε τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης είναι η κατοχύρωσή του ως προϊόν «ΠΟΠ Πίνδου».

Όπως τόνισε ο κ. Καχριμάνης υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την αναγνώριση ως προϊόν ΠΟΠ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα επόμενα βήματα θα είναι καθοριστικά και δύσκολα, ενώ υπάρχει και το στοιχείο της πρόκλησης και του ανοίγματος νέων αγορών.

«Είναι το μοναδικό κίτρινο τυρί που κινείται στην αραβική αγορά και αυτό είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε στις εκθέσεις τροφίμων στις οποίες πήραμε μέρος την προηγούμενη χρονιά. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό και θεωρούμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν με σφραγίδα Ηπείρου που μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη στην περιοχή και στον πρωτογενή τομέα», σημείωσε ο Αλ. Καχριμάνης.

 

Έρευνα για το γίδινο γάλα

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε παράλληλα στη χθεσινή της συνεδρίαση την προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας και του ΕΛΓΟ Δήμητρα για το ερευνητικό πρόγραμμα αξιοποίησης του γίδινου γάλακτος με την παρασκευή φρέσκου, μαλακού και ημίσκληρου τυριού. «Υπάρχουν ποσότητες γίδινου γάλακτος που δεν απορροφώνται από τις γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής, παρότι το γίδινο γάλα θεωρείται με επιστημονικούς δείκτες ισάξιο με το μητρικό. Αυτό που θα προσπαθήσουμε είναι να το προωθήσουμε ως μαλακό τυρί, εντάσσοντάς το στο καλάθι των ηπειρωτικών προϊόντων και φυσικά στο ηπειρωτικό πρωινό», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

 

Προγραμματική σύμβαση για το νέο κλειστό

 

Εκτός ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών για τη λειτουργία του νέου κλειστού γυμναστηρίου στο ΠΕΑΚΙ.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τα σωματεία, ώστε αυτό να χρησιμοποιείται για αγώνες και προπονήσεις καλαθοσφαίρισης, ενώ πρόσθεσε ότι πρόθεση της Περιφέρειας ήταν να λειτουργήσει το Κλειστό σε συνεργασία και με το ΠΕΑΚΙ, κάτι που όμως προσέκρουσε στην αρνητική στάση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου