Επικαιρότητα

Άνοιξαν δρόμοι συνεργασίας και συνεργειών

Off

Συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών Αρχών είχε χτες η Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ που βρίσκεται στα Ιωάννινα.

Τους αναπτυξιακούς πυλώνες και την παραγωγική δομή της Ηπείρου, ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του. Επιδίωξή μας, τόνισε, είναι ο συνδυασμός τουρισμού και παραγωγής τοπικών αγροτικών προϊόντων, με θετικά ως σήμερα αποτελέσματα. 

Συζήτησαν ακόμα, εκτεταμένα τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν μετά την οριστική αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, της εκπαίδευσης και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. 

Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε τις δυνατότητες που υπάρχουν στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά (φέτα- γιαούρτι),  ιχθυηρά,  λάδι, ελιές,  αυγά, κοτόπουλα, εσπεριδοειδή κ.ά., καθώς επίσης και το σημαντικό μερίδιο που κατέχουν στον κλάδο τους οι Ηπειρωτικές βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού. 

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε επίσης για τις δράσεις τουρισμού, πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος που υλοποιεί η Περιφέρεια για τα Αρχαία Θέατρα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών στα παράλια της Ηπείρου. «Θα είμαστε η μόνη Περιφέρεια της Ελλάδος, που τα παράλιά της θα καλύπτονται πλήρως με βιολογικούς καθαρισμούς, γεγονός που θα αναβαθμίσει τον τουρισμό μας», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, με την Βρετανίδα πρέσβη να χαρακτηρίζει «μεγάλο πλούτο της Ηπείρου τις παραλίες». 

 

Στο Δημαρχείο 

Τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, συνάντησε ακόμα η πρέσβης, η οποία και εξήρε τη μεθοδική δουλειά που κάνει ο Δήμος στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων, κάτι που οδήγησε και την ίδια να προγραμματίσει την επίσκεψή της στα Γιάννινα, όπως είπε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που ήταν η πρώτη ουσιαστική επαφή μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, τέθηκε μια σειρά θεμάτων στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί μια γόνιμη συνεργασία, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η επιχειρηματικότητα και η παιδεία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει συνέχεια στην επικοινωνία που ξεκίνησε με την επίσκεψη της κ. Σμιθ στην πόλη μας με τις πρώτες προτάσεις που συζητήθηκαν να είναι η αδελφοποίηση του Δήμου Ιωαννιτών με κάποιον Δήμο της Μ. Βρετανίας καθώς και η επαφή με αεροπορικές εταιρίες και τουριστικούς πράκτορες οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει ένα πρώτο ενδιαφέρον για την περιοχή μας.

Η συνάντηση έκλεισε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

 

Στο Επιμελητήριο

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ήταν ένας ακόμα σταθμός για την Κέιτ Σμίθ.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ιωάννης Μήτσης επεσήμανε ότι επιβάλλεται η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με την πρόκληση νέων επενδυτικών ευκαιριών.

Συζητήθηκε το ενδιαφέρον των βρετανικών επιχειρήσεων ιδιαίτερα για τους επιχειρηματικούς κλάδους τουρισμού και τροφίμων – ποτών, με έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις στους τομείς των γαλακτοκομικών-τυροκομίας, κρεάτων, κρασιού, νερού και μελιού. 

Τέλος, υπήρξε κοινή πρόθεση για άμεσες μελλοντικές συναντήσεις με στόχο συνέργειες που θα εμπεδώσουν κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης ώστε να αρθούν προβλήματα και αγκυλώσεις σε εισαγωγές – εξαγωγές δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ένθεν και ένθεν. Στη συνάντηση παρέστη και ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Χριστόδουλος Παπαρούσης.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου