Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:58
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Φεβρουαρίου 2018
Επικαιρότητα

Ερωτήματα για τις αλλαγές σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ

Off

Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει για πιθανές αλλαγές  στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου κάνουν η Τομεακή Επιτροπή  Ιωαννίνων- Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, η Τομεακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ και η Οργάνωση Βάσης ΤΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ.

Σε εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν:

«Διάφορες προτάσεις και σενάρια έρχονται συνέχεια στη δημοσιότητα σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ της περιοχής π.χ.: Ένταξη τμημάτων του ΤΕΙ σε σχολές του Πανεπιστημίου (π.χ. τμήμα νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας, Μουσικών Σπουδών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής κ.α.), ίδρυση νέων σχολών (Γεωπονίας, Εφαρμογών Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών), ίδρυση νέων τμημάτων (Επιστημών Τροφίμων και διατροφής, Ειδικής Αγωγής, Μηχανολόγων Μηχανικών), ίδρυση διετών προγραμμάτων κατάρτισης από το Παν/μιο για σπουδαστές ΕΠΑΛ (Γαλακτοκομίας και τυροκομίας, Ιχθυοκαλλιέργειας, Εξυπηρέτησης θαλάσσιου τουρισμού κ.α.). Θεσμοθέτηση ερευνητικού κέντρου με Ινστιτούτα: Βιοεπιστημών, Περιβάλλοντος και αειφόρου Ανάπτυξης, Υλικών και Υπολογιστών, Ανθρωπιστικών σπουδών».

«Η σκόπιμη σιωπή του υπουργείου και της υπεύθυνης επιτροπής για τις αλλαγές, εντείνουν την σύγχυση και την αγωνία που δικαιολογημένα υπάρχει. Επιχειρείται από τη μία η καλλιέργεια αυταπατών στους σπουδαστές ΤΕΙ, για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών τους. Από την άλλη στους φοιτητές παρουσιάζεται (κύρια από μερίδα καθηγητών) το ΤΕΙ ως πηγή υποβάθμισης του κύρους και  του έργου του Πανεπιστημίου.  Αυτή η αντιπαράθεση είναι συνέπεια της λειτουργίας των ιδρυμάτων με όρους αγοράς. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο ίδρυμα είναι καλύτερο στο να πουλήσει τα «προϊόντα του». Δεν αφορά την εκπαίδευση ολοκληρωμένων επιστημόνων που συμβάλουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», τονίζεται.

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ προσθέτουν: «Το κύριο ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί από όλους είναι: Ποιος είναι ο στόχος τέτοιων αλλαγών; Ποιος επωφελείται; Τι πρέπει να διεκδικήσουμε ώστε «να μην πληρώσουμε και πάλι το μάρμαρο οι φοιτητές- σπουδαστές, εργαζόμενοι»;».

 «Οι επιχειρηματίες απαιτούν να μπορούν να «παραγγέλνουν» και να διαλέγουν δεξιότητες από ευρεία γκάμα και όχι από αποφοίτους που έχουν όλοι ολοκληρωμένες σπουδές και ίδια δικαιώματα. Αυτό προωθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ με την δημιουργία του ΕΧΑΕ. Δηλαδή τη κατηγοριοποίηση των αποφοίτων με διαμόρφωση τμημάτων, πτυχίων, πιστοποιητικών α', β' και γ' κατηγορίας, μέσα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα δημιουργούν διετή προγράμματα για ΕΠΑΛ, ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν τα κολέγια, εντείνεται η διαβάθμιση προσόντων. Αυτό και αν είναι «αναβάθμιση» της ποιότητας των σπουδών! Αυτή είναι η «πανεπιστημοποίηση», σημειώνεται ακόμα.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν «να διεκδικηθούν οι ουσιαστικοί όροι που απαιτούνται για να υπάρξει αναβάθμιση και ποιότητα στις σπουδές: για χρηματοδότηση, υποδομές και μόνιμο προσωπικό, για να έχουν όλοι πρόσβαση χωρίς εμπόδια σε αναβαθμισμένες σπουδές πάνω στο αντικείμενο που επέλεξαν. Για να είναι το πτυχίο η μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Για να καταργηθούν οι κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων. Για να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο με ενιαία, κοινά προγράμματα σπουδών στις αντίστοιχες σχολές».

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου