Επικαιρότητα

Σχέδιο πενταετίας για τις νέες σχολές στην Ήπειρο

Off

Σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας μπορεί να ολοκληρωθεί ένα συνολικό σχέδιο αναδιαμόρφωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας στην Ήπειρο, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Αυτό επισημαίνει ο κ. Γαβρόγλου στην απάντησή του προς την επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για την διερεύνηση των προοπτικών κοινής πορείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, η οποία κοινοποιήθηκε χθες στα τοπικά μέσα από το ΤΕΙ Ηπείρου, ίσως και κατά…. παρέκκλιση από την συμφωνία που είχε επιτευχθεί το προηγούμενο διάστημα.

Στην απάντησή του επί του πορίσματος ο κ. Γαβρόγλου τονίζει πως το προτεινόμενο σχέδιο μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα και να δημιουργήσει μία νέα δυναμική στον εκπαιδευτικό και ερευνητικό ιστό της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ήπειρο.

Προτείνει τη σύγκληση σύσκεψης άμεσα, για να υπάρξει τεκμηριωμένη πρόταση για τα κονδύλια και τις θέσεις προσωπικού που θα απαιτηθούν για να προχωρήσει η διαδικασία σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου.

Αναλυτικά, η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας αποδέχεται και συμφωνεί με την πλειοψηφία των προτάσεων της επιτροπής και κατατείνει στα εξής:

• Να ιδρυθεί Τμήμα Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης. Στο πρόγραμμα σπουδών του νέου Τμήματος θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση των προκλινικών μαθημάτων και την κλινική άσκηση των φοιτητών.

–  Να ιδρυθεί Τμήμα Λογοθεραπείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης, με παράλληλη διεύρυνση της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής βάσης του

προγράμματος σπουδών του, ώστε να καλύπτει τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την αποκατάσταση των διαταραχών λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, σε όλο το φάσμα των ηλικιών. Για τον σκοπό αυτό, πέραν της ενίσχυσης στα μαθήματα των βασικών και κλινικών αντικειμένων, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην κλινική

άσκηση των φοιτητών σε Νοσοκομεία και συναφείς Δομές.

– Να ιδρυθεί Τμήμα Γεωπονίας, ενταγμένο σε νέα Σχολή Γεωπονίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πενταετούς φοίτησης, που θα

θεραπεύει κατ’ αρχήν τις κατευθύνσεις της φυτικής και της ζωικής παραγωγής.

– Να ιδρυθεί Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση της Σχολής Γεωπονίας.

– Για την παροχή άρτιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τον συντονισμό της ερευνητικής δραστηριότητας και την ενδυνάμωση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της Σχολής Γεωπονίας, να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση και λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), στα όρια του αγροκτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στους Κωστακιούς Άρτας.

– Να ιδρυθεί Τμήμα Μουσικών Σπουδών στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πενταετούς φοίτησης.

– Να ιδρυθεί Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στη Σχολή

Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης.

– Να ιδρυθεί νέο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ενταγμένο σε νέα Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης.

Επίσης ο Κ. Γαβρόγλου χαρακτηρίζει σημαντική τη θεσμοθέτηση και λειτουργία του ερευνητικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τα ινστιτούτα Βιοεπιστημών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, υλικών και υπολογισμών και ανθρωπιστικών σπουδών.

Ακόμη, θεωρεί σημαντική την ίδρυση και λειτουργία ΚΕΕ ως ακαδημαϊκή δομή του Πανεπιστημίου, που θα παρέχει διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Το υπουργείο θα αναμένει τις συγκεκριμένες προτάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου για τα διετή προγράμματα σπουδών.

Καταλήγοντας ο κ. Γαβρόγλου επισημαίνει ότι κανένα μέλος προσωπικού, διοικητικού ή επιστημονικού, δεν θα μείνει εκτός του νέου εγχειρήματος.

«Το επόμενο βήμα θα πρέπει να εξασφαλίσει μία όσο το δυνατόν ευρεία συναίνεση γύρω από αυτές τις προτάσεις. Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές λύσεις ούτε εύκολες και έτοιμες

συνταγές. Η δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας θα χρειαστεί τη συμβολή όλων μας για να δοκιμάσουμε (και ενδεχομένως να δοκιμαστούμε και εμείς με) τις νέες δυνατότητες και προοπτικές που

ανοίγονται μετά το τέλος μίας τόσο δύσκολης και εξουθενωτικής πορείας του τόπου μας», καταλήγει στην απάντησή του ο υπουργός.

 

Αντιδράσεις

Η αποδοχή και υιοθέτηση του πορίσματος από τον υπουργό Παιδείας δεν έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ.

Την έντονη δυσαρέσκειά της για την κυοφορούμενη ένταξη του Τμήματος Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής του ΤΕΙ στη Σχολή Καλών Τεχνών, εκφράζει η διοίκηση της Σχολής.

Σε ανακοίνωση της Σχολής Καλών Τεχνών εκφράζεται η δυσαρέσκεια για την άρνηση της διορισμένης από τον υπουργό, επιτροπής να διαβουλευθεί με τη Σχολή, και τη μυστικότητα που περιβάλλει την πρόταση.

Η Σχολή εκτιμά ότι η ένταξη του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εξέλιξη της Σχολής, που μόλις πρόσφατα εξισώθηκε με τις Σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας.

«Ενδεχόμενη ένταξη του Τμήματος του ΤΕΙ Ηπείρου θα οδηγήσει τη Σχολή εκτός του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης και της ανάδειξης της διακριτής εικαστικής φυσιογνωμίας της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση προβαίνουν στη μη κατάθεση της βαθμολογίας των εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων των πτυχιακών εργασιών, μέχρι η Σύγκλητος και η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαιώσουν τη Σχολή, ότι δε θα προβούν σε ενέργειες αντίθετες με τις αποφάσεις των συλλογικών της οργάνων και εφόσον χρειαστεί, στην αποχή των μελών ΔΕΠ της Σχολής από το διδακτικό τους έργο.

Για υποβάθμιση του Τμήματος κάνει λόγο επίσης η Γ.Σ. του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Ηπείρου τονίζοντας πως το συγκεκριμένο πόρισμα και η απάντηση του υπουργού ο οποίος το αποδέχεται πλήρως αποτελούν άμεση υποβάθμιση του Τμήματος, αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο Κοσμήτορας της Σχολής Χρυσόστομος Στύλιος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου