Αθλητικά

Αναζητούνται ευθύνες για τα πρωτοφανή γεγονότα

Off

Βαθύτατα προσβεβλημένοι και μάλιστα απόλυτα δικαιολογημένα αισθάνονται οι φίλαθλοι του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ εξαιτίας των απαράδεκτων και πρωτοφανών γεγονότων που έλαβαν χώρα την Κυριακή στο πλαίσιο διεξαγωγής της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ.

Μία κατάσταση που δημιουργήθηκε με γεγονότα που προβάλλουν και τη νοημοσύνη των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων, δυστυχώς των ελάχιστων που έχουν απομείνει στα ελληνικά γήπεδα, παράλληλα όμως και εξαιτίας λαθών και παραλείψεων των συναρμόδιων φορέων, υπευθύνων για την τέλεση του αγώνα, που έγινε υπό συνθήκες απειλών και πολέμου!

Ακόμη και τώρα, το γεγονός πως ολοκληρώθηκε όπως – όπως η ποδοσφαιρική αναμέτρηση, χωρίς να υπάρξουν επεισόδια εντός των κερκίδων, αλλά μόνο στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου, θεωρείται θαύμα και οφείλεται σε δύο και μόνο λόγους.

Αφενός στην πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία των χιλιάδων Γιαννιωτών φιλάθλων που αισθάνθηκαν «φιλοξενούμενοι» στο ίδιο τους το σπίτι από το οποίο εκδιώχθηκαν μάλιστα και αφετέρου στη δαμόκλειο σπάθη της τιμωρίας με την οποία απειλείται ο ΠΑΟΚ σε κάθε παιχνίδι του, εφόσον δημιουργηθούν έκτροπα.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αποσιωπήσει το γεγονός πως στους «Ζωσιμάδες» την Κυριακή εκτός από την θύρα 4, παραβιάστηκαν οι κανόνες αρχών και δικαίου και φυσικά και οι κανόνες ασφαλείας για την τέλεση μίας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης.

 

Επιμερίζονται οι ευθύνες

Η πρώτη και κυριότερη ευθύνη για τα γεγονότα βαραίνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη που εκδίδει κατά ριπάς αποφάσεις απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων όπως των Γιαννιωτών στη Λάρισα για το αυριανό παιχνίδι Κυπέλλου και κλείνει τα μάτια στις οργανωμένες μετακινήσεις χιλιάδων οπαδών, όπως αυτή των φίλων του ΠΑΟΚ στα Γιάννενα, χωρίς εισιτήρια και με συμπεριφορά τσαμπουκά.

Φυσικά, κανείς δεν περιμένει την τιμωρία κανενός αφού όλα κύλησαν… ομαλά εντός του γηπέδου. Για το γεγονός όμως ότι η πόλη βρέθηκε για μία ολόκληρη ημέρα σε κατάσταση πολιορκίας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να παρακολουθούν αμέτοχες, προειδοποιώντας μάλιστα τους φιλάθλους του ΠΑΣ ότι ακόμη και η διέλευσή τους από οδούς γύρω από το Στάδιο γίνεται με προσωπική τους ευθύνη (!), κάποιος θα πρέπει να απολογηθεί. 

 

Αγνόησαν τις πληροφορίες

Η σύσκεψη και τα μέτρα ασφαλείας της αναμέτρησης που ελήφθησαν αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Κανείς σχεδιασμός για την «υποδοχή» χιλιάδων φιλάθλων του ΠΑΟΚ χωρίς εισιτήριο, που δεν ελέγχθηκαν σε κανένα σημείο της διαδρομής και έφτασαν στους Ζωσιμάδες για να εισβάλλουν τελικά από τη θύρα 4 στη μεγάλη σκεπαστή μιάμιση ώρα πριν την έναρξη του αγώνα.

Αντιθέτως, όπως αποδεικνύεται από το βιντεοσκοπημένο υλικό που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν χωρίς να επέμβουν τους εκατοντάδες φίλους του ΠΑΟΚ να επιχειρούν να εισβάλλουν και σε ανύποπτη στιγμή να δίνεται εντολή αποχώρησης των αστυνομικών δυνάμεων για να ακολουθήσει το σπάσιμο της θύρας και η μαζική εισβολή εκατοντάδων Θεσσαλονικέων στη μεγάλη κερκίδα.

Την ίδια στιγμή, επίσης άγνωστο πως, δόθηκε η εντολή και άνοιξε και η πόρτα στη θύρα 7 από την οποία εκατοντάδες υπεράριθμοι οπαδοί του ΠΑΟΚ πέρασαν επίσης στη μεγάλη κερκίδα.

 

Μαύρη σελίδα

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ Γ. Χριστοβασίλης και οι συνεργάτες του έγιναν αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών από φίλους της ομάδας, πολλοί εκ των οποίων και κάτοχοι διαρκείας που εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους από τους «φιλοξενούμενους» οπαδούς.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ επισημαίνει πως και η ίδια θα αναμένει κάποιο πόρισμα για να δει ποιος έχει την ευθύνη για ό,τι δημιουργήθηκε. «Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ θα ήθελε να εκφράσει τη λύπη της για τα γεγονότα που έγιναν στο ΕΣΙ «οι Ζωσιμάδες» και θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι από μέρους, κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να διατηρηθεί ηρεμία στο γήπεδο.

Δυστυχώς όμως, όπως ήδη μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει κάποιος από τα δημοσιεύματα που υπάρχουν, αλλά και θα γίνουν στον τύπο, δεν ήταν εφικτό να αποφευχθεί.

Αναμένουμε και μεις από μέρους μας να δούμε εν τέλει ποιος έχει την ευθύνη για τα γεγονότα..

Και πάλι εκφράζουμε τη θλίψη μας και ζητάμε συγνώμη από το λαό του ΠΑΣ, τους κατόχους εισιτηρίων (που είχαν προμηθευτεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες) και διαρκείας για τα γεγονότα αυτά.

Υποσχόμαστε ότι αυτό το γεγονός δεν θα μείνει απλά σαν μία μαύρη σελίδα ιστορίας στο γήπεδο μας…», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΑΕ.

 

Καταστροφές στη θύρα 7

Η επόμενη ημέρα της «εκδρομής» των φίλων του ΠΑΟΚ στους «Ζωσιμάδες» ανέδειξε την εικόνα καταστροφής στη θύρα 7 και στους βοηθητικούς της χώρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να φιλοξενηθούν ακόμη περισσότεροι φίλοι του ΠΑΟΚ και να διατεθούν 900 συνολικά εισιτήρια στο πέταλο, τοποθετήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα εκατοντάδες πλαστικά καθίσματα, τα οποία φυσικά δεν υπάρχουν πια…

Εικόνα καταστροφής και στους βοηθητικούς χώρους και στις τουαλέτες της θύρας 7, όπου καταστράφηκαν τα πάντα, κάτι που είχε γίνει και πριν από έναν χρόνο στο παιχνίδι των δυο ομάδων, όταν και τότε κανείς δεν είχε απολογηθεί, κανείς δεν είχε ζητήσει συγγνώμη και φυσικά κανείς δεν είχε τιμωρηθεί.

 

Ευθύνες στην Αστυνομία επιρρίπτει η ΠΑΕ

 

Αργά το απόγευμα η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία αναλύει το χρονικό των διαβουλεύσεων όλη την προηγούμενη εβδομάδα και ης Κυριακής, ημέρας τέλεσης του αγώνα, επιρρίπτοντας ξεκάθαρες ευθύνες στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρει πως:

«Όλη την εβδομάδα πριν τον αγώνα λαμβάναμε πληροφορίες για οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων του Π.Α.Ο.Κ. τις οποίες και μεταφέραμε στους αρμόδιους της Αστυνομικής Διεύθυνσης, οι οποίοι με τη σειρά τους μας καθησύχαζαν ότι όλα θα πάνε καλά και έχουν κάνει προβλέψεις για το σχέδιο ασφαλείας.

Η ομάδα γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει κόσμος που θα έρθει στο γήπεδο να παρακολουθήσει τον αγώνα, όπως άλλωστε γινόταν πάντα, ερχόμενη πάλι σε συνεννόηση με την Αστυνομική Διεύθυνση και κατόπιν παρότρυνσης τους, αποφασίσαμε να διαθέσουμε τη Θύρα 7 των φιλοξενουμένων, η οποία και έχει χωρητικότητα 940 ατόμων, μαζί με την «νεκρή» ζώνη, για εκτόνωση και αποφυγή δημιουργίας κερκίδας φιλάθλων του Π.Α.Ο.Κ. στο υπόλοιπο γήπεδο.

Την Παρασκευή πριν τον αγώνα σε αρκετές ενοχλήσεις προς την Αστυνομική Διεύθυνση για τις πληροφορίες που είχαμε για την μετακίνηση και για έκδοση πλαστών εισιτηρίων, οδήγησε την Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. Γιάννινα στις 11 το βράδυ να ζητήσει έκτακτη συνάντηση ασφαλείας την επόμενη μέρα. Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε αυτή η έκτακτη συνάντηση παρόντων του Αστυνομικού Διευθυντή, 3 επιπλέον υπευθύνων και αντιπροσώπων της Αστυνομίας, του Προέδρου της Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. Γιάννινα κ. Χριστοβασίλη, του εκπροσώπου του Δ.Σ. της Π.Α.Ε. και υπ. τέλεσης αγώνα κ.Ιωάννου, του υπ. ασφαλείας της Π.Α.Ε. κ. Βρόσγο, του υπ. τμήματος εισιτηρίων κ. Πότση Ανδρέα και του γραμματέα της Π.Α.Ε. κ. Πότση Αλέκο, όπου και πάλι εκφράστηκαν ανησυχίες από μέρους μας για την μετακίνηση των οπαδών του Π.Α.Ο.Κ. και τα ενδεχόμενα προβλήματα, παίρνοντας για άλλη μία φορά την επιβεβαίωση ότι έχουν όλα υπολογιστεί και προβλεφθεί. Αντίστοιχα το ίδιο έγινε και σε ενοχλήσεις του υπ. ασφαλείας κ. Βρόσγου προς την Αστυνομική Διεύθυνση το βράδυ του Σαββάτου στην οποία και ανέφερε επιπλέον και φαινόμενα πλαστών εισιτηρίων.

Φτάνοντας στην ημέρα του αγώνα και πλέον έχοντας γίνει μάρτυρες αυτών των φαινομένων η Π.Α.Ε. ΠΑΣ Γιάννινα όπως και την προηγούμενη μέρα αποφάσισε να μην κάνει πώληση εισιτηρίων προσπαθώντας να περιορίσουμε το φαινόμενο παρουσίας οπαδών του Π.Α.Ο.Κ. και ζητούσε επιμόνως από το πρωί να τηρηθούν τα μέτρα που είχαν αποφασισθεί για να αποφευχθούν όλα αυτά.

Η αστυνομική διεύθυνση εν γνώση της περιόρισε τη φύλαξη έξω από τα εκδοτήρια με αποτέλεσμα να υπάρξει σχηματισμός πυρήνα οπαδών του Π.Α.Ο.Κ. θέλοντας να πάρουν εισιτήρια και να μπουν στον αγώνα. Χωρίς να έχει γίνει πώληση εισιτηρίων στον κόσμο και με την απομάκρυνση της διμοιρίας των ΜΑΤ μετά από εντολή του Αστυνομικού Διευθυντή, οι οπαδοί προσπάθησαν να εισέλθουν με το σπάσιμο της πόρτας της θύρας 4, όπως διαπιστώνει κανείς και από τα ανάλογα video στον τύπο.

Σε ερώτηση της ΠΑΕ προς την αστυνομία λάβαμε σαν απάντηση ότι η διμοιρία έφυγε για εκτόνωση της κατάστασης και ότι το σπάσιμο της θύρας καλώς έγινε γιατί έτσι προστατεύθηκε η πόλη από τα άτομα που δεν θα έμπαιναν στο γήπεδο.

Μετά από όλα αυτά τα γεγονότα, τα οποία και μπορεί να τα κρίνουν όλοι από τα δημοσιεύματα του τύπου θέλουμε να εκφράσουμε και πάλι τη λύπη μας και να δώσουμε ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ που απέτρεψαν επιπλέον επεισόδια εντός γηπέδου.

Ακολουθεί και η ανάλυση της πώλησης και διάθεσης των εισιτηρίων:

Σύνολο Εισιτηρίων και Προσκλήσεων: 2.873

• Προσκλήσεις: 643 (οι οποίες περιλαμβάνουν τα τμήματα υποδομής, τις ακαδημίες ποδοσφαίρου, συγγενείς ποδοσφαιριστών, χορηγοί, δημοσιογράφοι και τις υποχρεωτικές από τον κανονισμό προσκλήσεις φιλοξενούμενης ομάδας)

• 101 παιδικά εισιτήρια στις θύρες 6&9

• 604 κανονικά εισιτήρια στις θύρες 3-3VIP-4-6

• 134 κανονικά εισιτήρια στις θύρες 9-10

• 301 πακέτα 20ης και 21ης αγωνιστικής (ΠΑΟΚ-ΠΑΟ) για τις θύρες 3-4-9-10

• 150 εισιτήρια μέσω ηλεκτρονικής πώλησης στο VIVA για τις θύρες 3-3VIP-4-6-9-10

• 940 εισιτήρια για τη θύρα 7 (κατόπιν παρότρυνσης από την αστυνομία και με εντολή να ανοίξει η νεκρή ζώνη)

• Περίπου 1500 άτομα ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ τα οποία και μπήκαν δια της βίας στο γήπεδο από τις θύρες 4-6-7

Επιπλέον από αυτά είχαμε και 985 διαρκείας που ελέγχθηκαν στα τουρνικέ κατά την είσοδο τους σε όλες τις θύρες.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου