Επικαιρότητα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ «Μέθοδοι φαρ ουέστ από την Καλών Τεχνών»

Off

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του την απόφαση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να μην καταθέσει βαθμολογίες εξετάσεων και εργασιών, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαφωνία της για την πρόταση συνένωσης της Σχολής με το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Σχολής Καλών Τεχνών για το θέμα και λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Κοσμήτορα της Σχολής κ. Μπήτσικα στο ITV, όπου επιχείρησε να ερμηνεύσει και να δικαιολογήσει την εν λόγω αντίδραση, στο υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «ομηρία» των φοιτητών και «μεθόδους φαρ ουέστ» εναντίον τους. Καλεί δε, τους υπεύθυνους της εν λόγω απόφασης, να την ανακαλέσουν άμεσα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας έχει ως εξής: «Είναι απαράδεκτη και προκλητική η απόφαση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να μην καταθέσει τις βαθμολογίες των εξετάσεων και των πτυχιακών εργασιών των φοιτητών, επειδή διαφωνεί με την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής που μελετά τις συνέργειες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. 

Η Επιτροπή πρότεινε ομόφωνα τη δημιουργία ενός νέου Τμήματος Μουσικών Σπουδών με νέο πρόγραμμα σπουδών και με ένταξη σε αυτό του προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Η πρόταση της Επιτροπής, την οποία υιοθέτησε ο Υπουργός, είναι η ένταξη του Τμήματος στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Αν η διαφωνία για ένα θέμα που χρήζει ακαδημαϊκής συζήτησης μετατρέπεται σε ομηρία φοιτητών και σε αποφάσεις ότι δεν θα δίνονται οι βαθμοί των εξετάσεων και πτυχιακών εργασιών, τότε μήπως όσοι έλαβαν αυτήν την απόφαση θα πρέπει να σκεφτούν στα σοβαρά τι ακριβώς είναι μία Σχολή Καλών Τεχνών; Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούν αν πράγματι θέλουν οι ίδιοι να ανήκουν σε μία Σχολή που ηρεμεί τα πάθη, υπηρετεί ανώτερα ιδανικά και δεν θα έπρεπε ούτε κατά διάνοια να αξιοποιεί μεθόδους φαρ ουέστ εναντίον των φοιτητών; 

Δεν είναι δυνατόν να τίθενται με τέτοιο ωμό τρόπο οι φοιτητές σε ομηρία με προκλητικές και ακραίες ενέργειες που δεν συνάδουν με τις ακαδημαϊκές αξίες και στρέφονται κατά των ίδιων των φοιτητών και δη όσων βρίσκονται επί πτυχίω. Ούτε είναι δυνατόν οι βαθμοί τους να αντιμετωπίζονται από τους διδάσκοντες ως… ιδιοκτησία.

Καλούμε τους διδάσκοντες της Σχολής να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, να σεβαστούν τον μόχθο των φοιτητών τους και να κατανοήσουν ότι τέτοιες πρακτικές είναι ξένες προς την ακαδημαϊκότητα την οποία οφείλουν να υπηρετούν».

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Μπήτσικας, απαντώντας σε ερώτηση του ITV σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης της Σχολής, υποστήριξε, ότι δεν πρόκειται για εκβιασμό, αλλά για τη μόνη ακαδημαϊκού χαρακτήρα απόφαση, που μπορεί να ληφθεί από τη Σχολή, προκειμένου αφενός να προστατεύσει το κύρος και την ακαδημαϊκότητα της Σχολής και αφετέρου, να ανοίξει έναν διάλογο με τον υπουργό Παιδείας, που παρότι έχει προσκληθεί από την Κοσμητεία της Σχολής, δεν έχει ανταποκριθεί εδώ και ένα μήνα στο αίτημα της συνάντησης μαζί της. 

 

Αποστάσεις και από τον Πρύτανη

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης ρωτήθηκε επίσης χθες εάν συμφωνεί με τον τρόπο αντίδρασης του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής, απευθύνοντας συστάσεις για την αποφυγή αντίστοιχων ενεργειών και πρωτοβουλιών που μπορούν  να δυσχεράνουν το έργο των φοιτητών.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου