Επικαιρότητα

Ξεκινούν έλεγχοι για το κάπνισμα

Off

Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί ο αντικαπνιστικός νόμος, έπειτα από την πρόσφατη επικαιροποίηση, για την ακρίβεια βέβαια, μία ακόμη επικαιροποίηση που έγινε προκειμένου να μπει ένα φρένο στους «θεριακλήδες» σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ήδη, σε περιφερειακό επίπεδο πραγματοποιούνται συσκέψεις των ελεγκτικών μηχανισμών, που είναι η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγίας, η Δημοτική Αστυνομία, η ΕΛ.ΑΣ και το Λιμενικό.

Στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκαν ήδη συσκέψεις σε Άρτα και Πρέβεζα, χθες έγινε στα Γιάννενα και ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων κλείνει σήμερα στη Θεσπρωτία.

Ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου Γιάννης Νικόπουλος αναφέρθηκε στην επικαιροποιημένη νομοθεσία, δίνοντας το στίγμα του τρόπου με τον οποίο θα κινηθούν στο εξής οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Επιχείρησε ωστόσο να διευκρινίσει ότι η κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι ο εντοπισμός των παραβατών, η επιβολή και η είσπραξη των προστίμων αλλά να επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τους νόμους ως μία ευνομούμενη χώρα.

«Δεν είμαστε εδώ για να αλλάξουμε συνήθειες ή την προσωπικότητα των καπνιστών. Αντιθέτως, έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε και αυτούς, αλλά να προστατέψουμε και τη δημόσια υγεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικά σε δημόσιες υπηρεσίες και χώρους συνάθροισης πολλών ατόμων, όπως είναι τα καταστήματα εστίασης.

«Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος εάν επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστό χώρο».

Τα πρόστιμα που προβλέπονται ξεκινούν από 50 ευρώ για τον καπνιστή και 500 ευρώ για τον ιδιοκτήτη του καταστήματος. Από εκεί και πέρα προβλέπεται κλιμακωτή αύξηση των προστίμων που φτάνουν έως τα 1500 ευρώ, ενώ στην τέταρτη υποτροπή του καταστήματος επιβάλλεται προσωρινή αναστολή λειτουργίας και στην πέμπτη ανάκληση της άδειας.

Ο πολίτης έχει δικαίωμα προσφυγής στον προϊστάμενο του υπαλλήλου που επέβαλε το πρόστιμο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ