Επικαιρότητα

Στο επίκεντρο η διαδικασία πρόσληψης στους ΟΤΑ

Off

Αρκετά μακρύς φαίνεται πως είναι ακόμη ο δρόμος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ της χώρας.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η άρνηση του ΑΣΕΠ να εγκρίνει τη διαδικασία έτσι όπως προτείνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, που προβλέπει την μοριοδότηση των υποψηφίων, που έχουν προϋπηρεσία στους ΟΤΑ.

Σε πρακτικό επίπεδο όπως επισημάνθηκε σε μία θυελλώδη συνεδρίαση του ΑΣΕΠ εάν επικυρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία αυτομάτως κλείνει η πόρτα για χιλιάδες άλλους υποψήφιους, αφού η μοριοδότηση είναι ισχυρή και δεν υπάρχει περίπτωση να «πιάσουν» τα μόρια εκείνων που έχουν προϋπηρεσία.

Έτσι, όμως τίθεται ζήτημα ίσης μεταχείρισης και ισονομίας, με την πολιτική ηγεσία πάντως να έχει δεσμευθεί δημόσια, ότι όσοι έχουν προϋπηρεσία και είναι εκείνοι που βρέθηκαν σε καθεστώς ομηρίας από κάποιους μήνες μέχρι και πολλά χρόνια, θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων Χρ. Μεντής παραδέχθηκε εμμέσως ότι δημιουργείται ζήτημα αποκλεισμού για χιλιάδες ανέργους ή ενδιαφερόμενους, πρόσθεσε όμως πως εδώ και δεκαετίες οι εργαζόμενοι που εμφανίζονται με προϋπηρεσία έγιναν «μπαλάκι» στις ορέξεις πολιτικών παραγόντων και αυτοδιοικητικών.

Παράλληλα όμως εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

«Πολύ φοβόμαστε ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα φτάσουμε σε νέα παράταση των συμβάσεων στους Δήμους. Διαφορετικά, τα σκουπίδια θα μείνουν στους δρόμους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεντής για να προσθέσει πως ανοίγεται ένα γενικότερο πολιτικό ζήτημα σε σχέση με τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση, που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας.

«Στο Δήμο Ιωαννιτών έχουμε πει εδώ και χρόνια ότι οι θέσεις θα έπρεπε να είναι περισσότερες από τις 47 που τελικά εγκρίθηκαν. Έχουμε όμως και νέα φαινόμενα ομηρίας στην αυτοδιοίκηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Δήμο Ζίτσας που προσλαμβάνει εργαζόμενους για πέντε μεροκάματα το μήνα», κατέληξε ο κ. Μεντής.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου