Αθλητικά

Ημίμετρα για διαχρονικές παθογένειες

Off

Εμφανώς αμήχανη η ελληνική πολιτεία και η κυβέρνηση επιχειρούν από χθες το πρωί να εφαρμόσουν ημίμετρα για την αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με έναν ακόμη μανδύα της ολοκληρωτικής κάθαρσης.

Τα γεγονότα της Τούμπας το βράδυ της Κυριακής με τον επενδυτή Ιβάν Σαββίδη να εισβάλλει ως μαινόμενος ταύρος στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας σε θήκη στη ζώνη του ένα περίστροφο, άνοιξαν έναν ακόμη κύκλο στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο, που είναι άγνωστο όμως εάν θα κλείσει με την απόφαση που έλαβε η ελληνική πολιτεία να διακόψει επ’ αόριστον το πρωτάθλημα.

Μία απόφαση που υπαγορεύθηκε ουσιαστικά από τις εξελίξεις από το βράδυ της Κυριακής, οι οποίες όμως ήταν απλώς το αποτέλεσμα μίας αλληλουχίας αποφάσεων ή αδιαφορίας των συντεταγμένων οργάνων της πολιτείας για όσα εδώ και πολλούς μήνες συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά με την ομάδα του ΠΑΟΚ.

Η δικαίωση του «δικεφάλου του βορρά» τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν επιστράφηκαν οι τρεις βαθμοί που του είχαν αφαιρεθεί και ακυρώθηκε και η ποινή κεκλεισμένων των θυρών έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανοχής της πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα που είχαν εκτραχυνθεί.

Το αποτέλεσμα ήταν η εικόνα που αποτελεί «πρώτη είδηση» σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ να κάνει… βόλτες στον αγωνιστικό χώρο με το περίστροφο περασμένο στη μέση του.

Με την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ να έχει διακοπεί και τον διαιτητή Κομίνη από τη Θεσπρωτία να προσπαθεί να μοιράσει το καρπούζι στη μέση, κατακυρώνοντας από τη μία το γκολ που είχε ακυρώσει λίγο πριν, αλλά τυλίγοντας σε μία κόλα χαρτί τους γηπεδούχους, το λιγότερο που θα μπορούσε κάποιος να αναμένει, θα ήταν η άμεση επιβολή της ποινής για τον ΠΑΟΚ.

Αντ’ αυτού η πολιτική ηγεσία, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον υφυπουργό Γ. Βασιλειάδη ανακοίνωσε την επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος μέχρι να υπάρξει συμφωνημένο πλαίσιο κανόνων.

«Η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια έχε δώσει μεγάλες μάχες για να εξυγιάνει τον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου. Έχουμε κερδίσει πολλά, αλλά μένουν πολλά περισσότερα να γίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει η προσπάθεια, να αναστηθούν φαινόμενα του παρελθόντος και να γυρίσουμε πίσω, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος. Είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Αποφασίσαμε να διακόψουμε το πρωτάθλημα, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αρχίσουν συναντήσεις με τους φορείς του ποδοσφαίρου, την ΕΠΟ, τη Λίγκα, είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την UEFA και το πρωτάθλημα δεν θα αρχίσει αν δεν υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνημένο από όλους, με όρους και κανόνες. Δεν κάνουμε πίσω», τόνισε αρχικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα για πιο ακραίες αποφάσεις (π.χ. διακοπή πρωταθλήματος, αποχώρηση από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κλπ.), απάντησε: «Τα πάντα είναι στο τραπέζι, εφόσον δεν αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Περιμένουμε τις προτάσεις από την ΕΠΟ και τη Λίγκα. Το σημαντικό είναι πως πάμε σε μια επ’ αόριστον διακοπή και βλέπουμε».

Όσο για το τι μπορεί να αλλάξει, είπε: «Ένα νέο πλαίσιο κανόνων συμφωνημένο από όλους. Το πλαίσιο είναι σαφές, οι ποινές θα είναι αυστηρές για όλους και πρέπει να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο. Θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρόνοιες».

 

Αντιδράσεις

Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος προκάλεσε αντιδράσεις από την πλειονότητα των ομάδων που έχουν μόνο να χάσουν από την εξέλιξη.

Ουσιαστικά, τιμωρούνται όλες οι ομάδες και όχι εκείνες που ευθύνονται για τα γεγονότα που χαρακτηρίζονται πρωτοφανή για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Εμφανώς προβληματισμένοι και απογοητευμένοι από τα γεγονότα της Κυριακής και την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι και οι άνθρωποι της ΕΠΟ, που έχει και αυτή τεράστιες ευθύνες διαχρονικά, για το ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣΗΠ Κ. Βρακάς με σημαντικό ρόλο και στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υπό τη νέα ηγεσία της σε δηλώσεις του στο ΙTV τόνισε πως όλοι όσοι ασχολούνται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο οφείλουν  να αναλογιστούν την κατάσταση και να αναλάβουν πέρα από τις ευθύνες τους και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

«Ειδικά οι παράγοντες των μεγάλων ομάδων οφείλουν να δουν σοβαρότερα την κατάσταση, εάν θέλουν να έχουν μέλλον οι ομάδες τους. Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου οι παράγοντες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Ως νέα διοίκηση κάνουμε μία προσπάθεια να αλλάξουμε πολλά πράγματα και να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα ετών.

Δε θεωρώ ότι είναι υποβαθμισμένος ο ρόλος της ΕΠΟ, όμως είναι στόχος μας η αναβάθμιση του ποδοσφαίρου, έχοντας απεμπλακεί από συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η διαιτησία και τα δικαστήρια, που εκδίδουν αποφάσεις με τακτικούς δικαστές.

Εάν χρειάζεται, θα πρέπει να ληφθούν γενναίες και δύσκολες αποφάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρακάς.

 

Αναβολή για ΠΑΣ – Απόλλων

 

Μεταξύ αυτών φυσικά και η ομάδα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ που ενημερώθηκε μετά τις 4 το απόγευμα ότι αναβάλλεται και το προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 19.30 παιχνίδι με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ένα παιχνίδι που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα διεξαχθεί, ενώ η απόφαση αναβολής του δημιουργεί και επιπλέον ζητήματα ίσης μεταχείρισης και διεξαγωγής του πρωταθλήματος, όποτε αυτό επαναρχίσει, αφού διακυβεύονται πολλά και για την πέμπτη θέση που αφορά τον ΠΑΣ και για τη μάχη της παραμονής για τον Απόλλωνα.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ενημέρωσε ότι η απόφαση της ΓΓΑ κοινοποιήθηκε τηλεφωνικά στην ΠΑΕ λίγο μετά τις 16.30.

«Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 θέλει να ζητήσει συγνώμη από τον φίλαθλο κόσμο για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία έχει δημιουργηθεί από μέρους της…

Το γεγονός αυτό είναι σε συνέχεια της απόφασης της Γ.Γ.Α. για διακοπή του πρωταθλήματος.. Ενημερώνουμε τον κόσμο που προμηθεύτηκε εισιτήρια για τον αγώνα, ότι από αύριο θα μπορούν να επιστρέψουν τα εισιτήρια τους και να πάρουν το χρηματικό αντίτιμο πίσω από τα γραφεία του ΠΕΑΚΙ…».

 

Και ο Απόλλων διαμαρτύρεται

Η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης με ανακοίνωσή της αμέσως μετά την οριστικοποίηση της αναβολής εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Τελικά η μόνη ομάδα που πληρώνει ψυχολογικά και οικονομικά την απόφαση –που διαβάσαμε αλλά επισήμως δεν γνωρίζουμε περίπου τρεις ώρες πριν από την έναρξη του ματς- είναι ο Απόλλων Σμύρνης

Η ομάδα μας βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής στα Ιωάννινα για το προγραμματισμένο ματς με τον ΠΑΣ. Σε ένα ταξίδι για το οποίο χρειάστηκε να καταβληθούν χρήματα και που είμαστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να επαναλάβουμε στο μέλλον, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε πότε. Προφανώς κάποιοι για ακόμα μια φορά αδιαφορούν πλήρως για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούν με αποφάσεις τους. Αδιαφορούν για τη δική μας οικονομική αιμορραγία που οι ίδιοι κάνουν ακόμα μεγαλύτερη.

Αυτοί οι κάποιοι, που πήραν την απόφαση και ακόμα δεν έχουν κάνει τον κόπο να μας ενημερώσουν επίσημα, καλό θα είναι να μας πουν και ποιοι θα μας αποζημιώσουν. Ποιοι θα καλύψουν τα έξοδα που έκανε η ομάδα μας χωρίς κανέναν τελικά λόγο και αιτία. Προφανώς ουδείς θα μπει στον κόπο να μας απαντήσει καθώς ουδείς ενδιαφέρεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο», καταλήγει η ανακοίνωση του Απόλλωνα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου