Επικαιρότητα

Αναζητώντας μέλλον… για την τσίμα στη λίμνη

Off

Οι πιθανές αιτίες της εξαφάνισης ενός ενδημικού είδους της ιχθυοπανίδας της Παμβώτιδας, όπως είναι η τσίμα, αλλά και οι πιθανές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν για την ενίσχυση ή και την επαναφορά ακόμη του πληθυσμού, θα βρεθούν στο επίκεντρο της πρότασης του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας. 

Μία πρόταση που αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση και χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του μήνα, όπως σημείωσε η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Κατερίνα Χιωτέλλη και η οποία αποβλέπει στη διερεύνηση του πληθυσμού της ηπειρωτικής τσίμας, όχι μόνο στην Παμβώτιδα, αλλά και σε άλλες υδατοσυλλογές στην ευρύτερη περιοχή.

«Η εφαρμογή του μέτρου έχει σκοπό την προστασία του είδους, αλλά σε πρώτη φάση είναι να δούμε εάν υπάρχει και σε τι πληθυσμούς, όχι μόνο στην Παμβώτιδα αλλά και σε άλλες υδατοσυλλογές. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε με συγκεκριμένες δράσεις το είδος και τη δυνατότητα για την αναπαραγωγή του. Ο εμπλουτισμός πιστεύουμε ότι δεν θα ωφελήσει, γιατί δεν θα αντιμετωπιζόταν οι αιτίες της υποβάθμισης του λιμναίου οικοσυστήματος, που προκάλεσαν την εξαφάνιση του είδους.

Αντιθέτως, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του πληθυσμού και γενικότερα για να έχουμε ένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα», σημείωσε η κα Χιωτέλη.

Εκτός από τη συγκεκριμένη δράση, στο πλαίσιο της ίδιας πρότασης, εντάσσεται και ο εκσυγχρονισμός του μουσείου του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης στο Νησί, με κύρια δράση την ψηφιακή ξενάγηση τουλάχιστον σε τρεις γλώσσες.

 

«Χελιδονίσματα»

Στο μεταξύ, ο ερχομός της άνοιξης σηματοδοτείται από την άφιξη των χελιδονιών και ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας συμμετέχει στην εκδήλωση «Χελιδονίσματα» σε συνεργασία με τους φορείς του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Μαρτίου στο παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο και ήδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους σχολεία της περιοχής, με τους μαθητές να ενημερώνονται για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά την άνοιξη, να μπορούν να φτιάξουν χελιδονοφωλιές και να παρακολουθούν με τηλεσκόπια την ορνιθοπανίδα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου