Επικαιρότητα

«Πράσινο φως» για το έργο ανακατασκευής της οδού Στ. Νιάρχου

Off

Με την επίσημη έγκριση πλέον του Περιφερειακού Συμβουλίου υποβάλλεται ο φάκελος για την ανακατασκευή της οδού Νιάρχου για έγκριση και χρηματοδότηση από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκαν δύο επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην κατασκευή της οδού και συγκεκριμένα η αναγκαστική απαλλοτρίωσης συνολικής έκτασης 267 στρ. και η έγκριση υποβολής του φακέλου για χρηματοδότηση.

Η σχετική εισήγηση έγινε από την αντιπεριφερειάρχη Τατ. Καλογιάννη, που επανέλαβε όπως και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι έχουν λυθεί τα περισσότερα ζητήματα που προέκυψαν στην πορεία τους προηγούμενους μήνες, ενώ αναφορικά με τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τις απαλλοτριώσεις σημείωσε πως δεν προκύπτει καμία επιπλέον καθυστέρηση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 30 εκ. ευρώ, τα 25,7 εκ των οποίων αναφέρονται στο υποέργο της κατασκευής.

«Η οδός Νιάρχου, μήκους 4,5 χλμ περίπου, αποτελούσε ιστορικά την “πύλη” των Ιωαννίνων για όλα τα χωριά της περιοχής της Δωδώνης. Ταυτόχρονα, είναι ο άξονας πάνω στον οποίο χωροθετήθηκαν τόσο το Πανεπιστήμιο της πόλης, όσο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο εξυπηρετεί ουσιαστικά όλη την δυτική Ελλάδα, το σύνολο της Ηπείρου, αλλά και την νότια Αλβανία, ως το πλέον σύγχρονο και βέλτιστα εξοπλισμένο της περιοχής αυτής. Ως εκ τούτου, η οδός υποδέχεται σημαντικό φόρτο κυκλοφορίας, ειδικά στο τμήμα από την πόλη των Ιωαννίνων έως την περιοχή του Πανεπιστημίου – Νοσοκομείου, σε καθημερινή βάση.  

Ταυτόχρονα, η απόληξή της στην Πεδινή, φέρνει την οδό Νιάρχου σε άμεση γειτνίαση με τον κόμβο Εγνατίας οδού – Ιόνιας οδού, ο οποίος θα κατασκευαστεί στην περιοχή ακριβώς πριν από τη σήραγγα Δωδώνης. Συνεπώς, σε μελλοντικό σχεδιασμό, η ανάπτυξη πλήρους κόμβου σύνδεσης της οδού Νιάρχου (ως οδού ταχείας κυκλοφορίας πλέον) με τον κόμβο Εγνατίας οδού – Ιόνιας οδού, μπορεί να αποτελέσει μόνιμη και ασφαλέστερη λύση εισόδου προς την πόλη, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα σε βέλτιστο χρόνο και τις απαιτήσεις πρόσβασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από την πλευρά της Ηγουμενίτσας – Αλβανίας», σημείωσε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της η κα Καλογιάννη.

Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης πάντως και ειδικότερα από τους Γ. Ζάψα, Χρ. Αναγνώστου και Ν. Ζήκο διατυπώθηκαν εκ νέου ενστάσεις για τον τρόπο κατασκευής και ουσιαστικά διαμόρφωσης της οδού Νιάρχου σε έναν «κλειστό» αυτοκινητόδρομο που δεν εξυπηρετεί τους παρόδιους επιχειρηματίες ούτε τους περιοίκους, αλλά αντιθέτως δημιουργεί πολλά προβλήματα.

 

Ο ποδηλατόδρομος

Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ολοκληρώνοντας τη συζήτηση επί των δύο θεμάτων για την οδό Νιάρχου κατέθεσε την πρόταση που έγινε αποδεκτή ώστε ο ποδηλατόδρομος που θα κατασκευαστεί να μετονομαστεί σε «Ποδηλατόδρομο Στέφανου Σκοπούλη» στη μνήμη του αδικοχαμένου συμπολίτη και επί σειρά ετών αυτοδιοικητικού και πολιτευτή.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου