Επικαιρότητα

Στην ίδια όχθη με την Ελλάδα

Off

Στην ίδια όχθη με την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση στην προσέγγιση των ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά και αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας όπως τα ελληνοτουρκικά, αλλά και η ονομασία των Σκοπίων, βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση.

Αυτό βέβαια έχει επισημανθεί αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως με αφορμή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, επιβεβαιώθηκε όμως με επίσημο τρόπο, χθες από τα Γιάννενα, στις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην περιοχή.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο πρέσβης των ΗΠΑ, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον επιτετραμμένο του State Department κ. Μίτσελ, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, επανέλαβε πως για τις ΗΠΑ η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή των Βαλκανίων.

Πρόσθεσε μάλιστα πως τα δυτικά Βαλκάνια και οι χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελούν ένα εξαιρετικό σημείο ειδικού ενδιαφέροντος για την ευρωπαϊκή τους προοπτική, αλλά και για την προοπτική ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, με έμμεση αναφορά στην Fyrom.

Τέλος, αναφορικά με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Πάιατ σημείωσε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν τη διαρκή προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησης να ενθαρρύνουν και να συνεχίσουν τις συνομιλίες με την Άγκυρα, βοηθώντας την Τουρκία να μείνει προσηλωμένη στα δεδομένα της Δύσης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου