Επικαιρότητα

Μεγάλης αξίας η Φέτα για την Ήπειρο

Off

Τη σημασία που έχει η προστασία και η ανάδειξη της Φέτας για την εθνική οικονομία ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κάνοντας παράλληλα ανοικτή πρόσκληση προς τους κτηνοτρόφους και όλους τους πολίτες να προσέλθουν στην  ημερίδα για τη φέτα που διοργανώνεται σήμερα Σάββατο (ξενοδοχείο Du lac, 10.30 π.μ.) με τη συνεργασία του «Ομίλου Φίλων Φέτας».

Πρόκειται για μια εκδήλωση, που μεταξύ των ομιλητών είναι και ο  ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, ο οποίος όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης, συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε να καθιερωθεί η φέτα ως Π.Ο.Π. 

Πρόκειται, τόνισε μεταξύ άλλων, για εθνικό θέμα. Για  ένα προϊόν, που έχει μεγάλη αξία για την Ελλάδα και ειδικά για την Ήπειρο, του οποίου όμως η υπεραξία δεν φαίνεται γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν το όνομά της χωρίς όμως να παράγουν πραγματική φέτα, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι κτηνοτρόφοι και οι υγιείς επιχειρήσεις, όπως ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι ως Περιφερειάρχης δεν μπορεί να στηρίζει κερδοσκόπους, αλλά  τους κτηνοτρόφους και τις Ηπειρωτικές επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ στο σύνολό τους δεν εισάγουν γάλα από το εξωτερικό. 

Αναφερόμενος στη Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας, ανέφερε ότι ήταν και είναι υπέρ της δημιουργίας της, προσθέτοντας ότι αυτή ορίζεται από τον Υπουργό, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας μιας και ενιαίας.

«Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, να γίνει η συζήτηση για να μπουν παράμετροι, ώστε να μη επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ο κωδικός για τη φέτα που έχουν οι επιχειρήσεις και για τυχόν διακίνηση λευκών τυριών στο εξωτερικό. Και ακόμη να μην επιτρέπεται η παραγωγή απομίμησης φέτας με τη χρήση της τεχνικής της συμπύκνωσης»,  υπογράμμισε  σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, καταθέτοντας ως πρόταση και την  εφαρμογή  ισοζυγίου εκτός από τα προϊόντα ΠΟΠ και για τα άλλα είδη που παράγονται και ειδικά για τα λευκά τυριά. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου