Επικαιρότητα

Στόχος ένας ισχυρός πολιτιστικός οργανισμός

Off

Η ενίσχυση του ΔΗΠΕΘΕ, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μετεξελιχθεί και να λειτουργεί ως ένας κεντρικός πολιτιστικός οργανισμός της Ηπείρου, είναι ο κεντρικός στόχος της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Ελένης Δημοπούλου, που έκανε χθες την πρώτη της επίσημη «εμφάνιση» στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η κα Δημοπούλου ανέλαβε καθήκοντα πριν από λίγες ημέρες στο ΔΗΠΕΘΕ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτεχνική διευθύντρια στην ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου των Ιωαννίνων.

Στις πρώτες της δηλώσεις η κα Δημοπούλου ανέπτυξε και την προσωπική της φιλοσοφία, η οποία ακολουθεί πάντως τις προθέσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ, με την πρόεδρο Αλ. Βακαλοπούλου να παρουσιάζει την καλλιτεχνική διευθύντρια, κάνοντας λόγο για μία επιλογή που εγγυάται σε μεγάλο βαθμό την επιτυχή πορεία του ΔΗΠΕΘΕ.

Η κα Βακαλοπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνέχιση και το 2018 της προσπάθειας εξωστρέφειας του ΔΗΠΕΘΕ, με το «άνοιγμα» σε συνεργασίες που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην περιοχή, στους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης.

Πριν την παρουσίαση της κας Δημοπούλου, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων από την αρχή του έτους, που ξεκίνησαν με την Πειραματική Σκηνή του και το έργο «Anacarbit», σε σκηνοθεσία Όλγας Ζήση, μια παράσταση που αγκαλιάστηκε από το κοινό των Ιωαννίνων και της Αθήνας.

Παράλληλα από τη Νεανική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ ανέβηκε η εκπαιδευτική παράσταση «Φτάσε όπου δεν μπορείς» που μέσα σε ένα μήνα την παρακολούθησαν 3.000 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ηπείρου, που μοιράστηκαν μαζί μας τη ζωή και το έργο του σπουδαίου λογοτέχνη, Νίκου Καζαντζάκη.

Ακόμη, το ΔΗΠΕΘΕ στο πλαίσιο και του κοινωνικού του ρόλου επισκέφθηκε 3 ΚΑΠΗ, τις Δικαστικές Φυλακές Ιωαννίνων, ενώ την παράσταση είδαν δεκάδες θεατές. Το «Φτάσε όπου δεν μπορείς» απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από όλους όσοι το παρακολούθησαν, δίνοντας μας το κίνητρο να συνεχίσουμε και στο μέλλον με ποιοτικές παραστάσεις από τη Νεανική Σκηνή.

 

Η επίσημη «πρώτη»

Η κα Δημοπούλου ευχήθηκε να φανεί αντάξιας της επιλογής του ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο λειτουργεί άρτια, απολαμβάνοντας της στήριξης του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφέρειας Ηπείρου και της τοπικής κοινωνίας.

«Στοχεύω σε έναν πολιτισμικό οργανισμό που απευθύνεται σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. 

Σε μια δημιουργική κοινότητα που συνενώνει πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς με τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου, της τέχνης και του πνεύματος σε μια ευεργετική πολυφωνία με υψηλούς καλλιτεχνικούςστόχους. Όραμα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης είναι το ΔΗΠΕΘΕ να γίνει συνώνυμο ενός χώρου πολυσυλλεκτικού εναλλασσόμενου ρεπερτορίου και σημαντικών συνεργασιών, ένα θέατρο ομαδικότητας και σύμπραξης. Σε αυτό το όραμα θα στέκονται συνοδοιπόροι καλλιτέχνες με σημαντική πορεία και ισχυρό στίγμα στο χώρο, ταυτόχρονα όμως κι ομάδες νεότερων δημιουργών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα κι αναζητούν μια ανοιχτή πλατφόρμα επικοινωνίας του έργου τους», είπε η κα Δημοπούλου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις προοπτικές των ΔΗΠΕΘΕ τόνισε πως ποτέ τα χρήματα δεν είναι αρκετά, αλλά με σωστή διαχείριση μπορούν να υποστηριχθούν εξαιρετικές δουλειές.

«Είναι ένα μειονέκτημα ότι τα ΔΗΠΕΘΕ δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε φεστιβάλ του εξωτερικού ή αυτόνομα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα θέατρο στην Αθήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά, με την κα Βακαλοπούλου να συμπληρώνει πως τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ δεν θα υπήρχαν καν χωρίς τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Διεθνές κέντρο 

αρχαίου δράματος

Η καλλιτεχνική διευθύντρια παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ για το 2018, από το οποίο ξεχωρίζει το 2ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσουν θεατρικά εργαστήρια αρχαίου δράματος στην Αρχαία Δωδώνη, με προοπτική τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου αρχαίου δράματος στα Γιάννενα τα επόμενα χρόνια.

 

 Το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου για το 2018

Η συνοπτική παρουσίαση του Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού για το 2018 από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια έχει ως εξής:

ΜΑΡΤΙΟΣ

– Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Τον Μάρτιο θα γίνει από το ΔΗΠΕΘΕ το καθιερωμένο αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Η Ημέρα φέτος είναι αφιερωμένη στα παιδιά, στους μελλοντικούς θεατρόφιλους και η γνωστή συγγραφέας και ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου, θα βρίσκεται στα Γιάννενα, προσκεκλημένη του ΔΗΠΕΘΕ για να διαβάσει το μήνυμα, να αφηγηθεί παραμύθια και να συζητήσει με το κοινό για το παιδικό θέατρο. – Συνομιλίες: Με την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου το ΔΗΠΕΘΕ εγκαινιάζει φέτος το νέο του πρόγραμμα «συνομιλίες». Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων καλεί καλλιτέχνες με μακρόχρονη πορεία και καλλιτέχνες της νέας γενιάς που υπηρετούν το θέατρο πάνω στη σκηνή και πίσω από τις θεατρικές παραστάσεις σε μια ανοιχτή «συνομιλία» με το κοινό. Ηθοποιοί που συνεργάζονται με το ΔΗΠΕΘΕ ή μαθητές των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ συστήνουν τους καλεσμένους στο κοινό με μια σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου τους με τη χρήση video ή άλλων μέσων διάρκειας δέκα λεπτών και συντονίζουν τις συνομιλίες που κινούνται σε φιλικό επίπεδο. Πρώτη καλεσμένη του ΔΗΠΕΘΕ η συγγραφέας Ξένια Καλογεροπούλου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Τον Απρίλιο και με αφορμή το τέταρτο μέρος από τις «Λογοτεχνικές Γέφυρες» με τίτλο «Η λογοτεχνία ανοίγει την αυλαία», το ΔΗΠΕΘΕ φιλοξενεί στο Θέατρο Καμπέρειο τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις:

«Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη;», του Τζοβάνι Γκουαρέσκι, σε σκηνοθεσία Αμαλίας Καβάλη και Γιάννη Σοφολόγη, το «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο» του Όσκαρ Ουάιλντ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κίτσιου, με τις Θεοδώρα Τζήμου, Βαλέρια Δημητριάδου και Χρύσα Κοταράκου, τον «Γάμο του Καραχμέτη», σε σκηνοθεσία Όλγας Λαζαρίδου και το «Μικρό Πόνι», σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, με τη Ρηνιώ Κυριαζή και τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο.

– ΜΑΪΟΣ

Συνέργειες: Το ΔΗΠΕΘΕ φέτος, «υιοθετεί» και χρηματοδοτεί τρεις επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων, παραχωρώντας τους το Καμπέρειο Θέατρο.

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, μετά από απόφαση του Δ.Σ., θα παραχωρήσει το θέατρο επί 15 ημέρες για κάθε μία, από τρεις το περισσότερο επαγγελματικές θεατρικές ομάδες, προκειμένου αυτές να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους καθ’ όλη της διάρκεια του 2018, σε ημερομηνίες που ευνοούν τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων του ΔΗΠΕΘΕ.

Η πρώτη ομάδα που ξεκινά το νέο θεσμό είναι το Politheatro με το έργο «Το Υπόγειο» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόγκου.

– Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Για μια ακόμη χρονιά, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ως αρωγός του ερασιτεχνικού θεάτρου, διοργανώνει και αυτόν τον Μάιο, τον μήνα ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας στην Ήπειρο. Επτά θεατρικές ομάδες, εκ των οποίων δυο ομάδες της Ερασιτεχνικής Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου, συναντώνται, σε έναν «μαραθώνιο» παραστάσεων με ελεύθερη είσοδο, στο «Καμπέρειο».

– Το ΔΗΠΕΘΕ Δρόμο παίρνει… δρόμο αφήνει: To ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ταξιδεύει και «Δρόμο παίρνει… δρόμο αφήνει» για να συλλέξει τοπικές ιστορίες και να συν-δημιουργήσει νέες, μέσα από τη ματιά, το λόγο, τη μνήμη και τη φαντασία των παιδιών. Ένα ταξίδι χαράς, έκφρασης και δημιουργίας για παιδιά. 

Το ΔΗΠΕΘΕ καλεί τα παιδιά που ζούνε στα χωριά της περιοχής των Ιωαννίνων και τους εκπαιδευτικούς τους να γίνουν συνεπιβάτες σε ένα ταξίδι στο χρόνο και το χώρο. Ο τόπος και η ιστορία του ζωντανεύουν μέσα από ζωγραφιές, μουσικές, δρώμενα και κείμενα των παιδιών που εσωκλείουν εμπειρίες, μνήμες και βιωματικές γνώσεις ξεδιπλώνοντας την ποικιλομορφία του πολιτισμικού μας πλούτου. Ένας μουσικός, μια αφηγήτρια και ένας εικαστικός δημιουργούν ένα ζωντανό αρχείο ιστοριών.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων: Κάθε χρόνο τον Ιούνιο, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, δίνει τη «σκυτάλη» στη Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων. 

ΙΟΥΛΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

– Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος: Τη δική του «σφραγίδα» στον πολιτιστικό ορίζοντα της χώρας βάζει και αυτό το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με μια μεγάλη συμπαραγωγή, με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, μετά από πολύμηνη προσπάθεια και έχοντας πάντα ως στόχο την αποκέντρωση και τη συνέργεια με καλλιτεχνικούς φορείς που έχουν αφήσει το δικό τους «στίγμα» στον χώρο για πολλές δεκαετίες, συνεργάζεται και φέτος με φορείς όπως το ΚΘΒΕ και ο ΘΟΚ, με τέσσερις φεστιβαλικές παραγωγές.

Τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με το Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, «Πέρσες» του Αισχύλου από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, «Ορέστης» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις και «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

– Διεθνές Θεατρικό Εργαστήριο Δωδώνης: Για το Καλοκαίρι 2018 σχεδιάζεται κύκλους μαθημάτων και master classes με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών – δασκάλων. Έχουν προσκληθεί για να διδάξουν οι: MιχαήλΜαρμαρινός, Νίκος Καραθάνος, Αμαλία Μουτούση, Σίμος Κακάλας, Μάρθα Φωκά, Κωνσταντίνος Θωμαΐδης, Ρηνιώ Κυριαζή. Τα εργαστήρια θα συνδυαστούν με τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, με αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής και σε χώρους στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η επιστημονική επιμέλεια ανήκει στη Δηώ Καγγελάρη, θεατρολόγο, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

– Το Τάβλι: Το εμβληματικό έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το τάβλι» είναι ένα έργο σταθμός στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, θα παρουσιαστεί εντός των αιθουσών του ΔΗΠΕΘΕ και θα ταξιδέψει παντού μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, σε μη θεατρικούς χώρους, σε αυλές, σε χωριά του νομού, σε μικρές πόλεις, και γιατί όχι σε χωριά όλης της Ελλάδας. 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Συνεχίζονται οι παραστάσεις από επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Παιδική Παράσταση: Η μωβ ομπρέλα, της Άλκης Ζέη, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη. Η Μωβ ομπρέλα της Άλκης Ζέη δεν έχει ανέβει μέχρι τώρα στο θέατρο. 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Ο Γλάρος του ΑντόνΤσέχοφ μια συμπαραγωγή με το Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκεύοπουλο

– Σεμινάρια Θεατρικής Αγωγής και Λόγου, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων: Φέτος, θα γίνουν μαθήματα Υποκριτικής για Ενήλικες (αρχαρίων και προχωρημένων), Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά, Θέατρο για Εφήβους, Ειδικές Θεματικές Ενότητες για το θέατρο «Masterclass», ενώ θα λειτουργήσει και η

Ερασιτεχνική Πειραματική Σκηνή.

– Εργαστήρι Αφηγηματικού Θεάτρου: Διδάσκει η Γιάννα Κούλα, παιδαγωγός θεάτρου – σκηνοθέτης. Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο και τις τεχνικές του.

Ακόμη το ΔΗΠΕΘΕ ετοιμάζει και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από τη Νεανική του Σκηνή, με τίτλο: «Γνωρίζοντας τον Τσέχωφ».

ΑΡΧΕΙΟ

<>
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
  12345
20212223242526
27282930   
       
      1
3031     
   1234
567891011
       
21222324252627
282930    
       
     12
3456789
31      
   1234
567891011
2627282930  
       
15161718192021
22232425262728
293031    
       
       
       
    123
45678910
       
21222324252627
28293031   
       
      1
30      
   1234
567891011
       
282930    
       
     12
31      
  12345
2728293031  
       
2930     
       
    123
45678910
       
  12345
20212223242526
27282930   
       
      1
2345678
23242526272829
3031     
     12
17181920212223
       
  12345
6789101112
2728293031  
       
      1
23242526272829
3031     
    123
45678910
       
 123456
28293031   
       
      1
30      
   1234
567891011
12131415161718
       
293031    
       
     12
17181920212223
       
  12345
2728293031  
       
2930     
       
    123
45678910
11121314151617
25262728293031
       
    123
45678910
18192021222324
25262728   
       
 123456
28293031   
       
     12
24252627282930
31      
   1234
567891011
2627282930  
       
293031    
       
     12
       
  12345
13141516171819
2728293031  
       
      1
3031     
    123
45678910
       
 123456
28293031   
       
      1
9101112131415
30      
   1234
567891011
       
   1234
567891011
19202122232425
262728    
       
1234567
293031    
       
    123
45678910
11121314151617
25262728293031
       
  12345
27282930   
       
      1
3031     
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
14151617181920
28293031   
       
     12
31      
   1234
567891011
2627282930  
       
1234567
15161718192021
293031    
       
     12
17181920212223
       
  12345
2728293031  
       
  12345
20212223242526
2728     
       
      1
2345678
3031     
   1234
567891011
262728293031 
       
282930    
       
     12
24252627282930
31      
   1234
567891011
2627282930  
       
15161718192021
293031    
       
    123
45678910
       
  12345
20212223242526
27282930   
       
      1
2345678
3031     
    123
45678910
18192021222324
252627282930 
       
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
1234567
29      
       
    123
45678910
25262728293031
       
 123456
21222324252627
28293031   
       
      1
9101112131415
30      
   1234
567891011
262728293031 
       
282930    
       
     12
24252627282930
31      
  12345
2728293031  
       
1234567
2930     
       
    123
45678910
       
  12345
6789101112
13141516171819
27282930   
       
      1
23242526272829
3031     
      1
232425262728 
       
   1234
567891011
       
15161718192021
22232425262728
293031    
       
     12
24252627282930
       
  12345
6789101112
2728293031  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου