Επικαιρότητα

Προσκρούει στο Σύνταγμα η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Off

Την άποψη, ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν θα μπορούσαν στην πράξη ποτέ να καταργηθούν, γιατί αυτό προσκρούει στο ίδιο το Σύνταγμα της χώρας εξέφρασε ο Συντονιστής της Α.Δ. Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Β. Μιχελάκης.

Το θέμα για το ενδεχόμενο κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά αποτέλεσε αντικείμενο μίας διελκυστίνδας μεταξύ του β’ βαθμού της αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους για τις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων.

Χρειάστηκε όμως να δοθεί «τροφή» σε αυτό το ζήτημα και από τα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως από το Υπ. Εσωτερικών όταν ο υπουργός Π. Σκουρλέτης από τα Γιάννενα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ πριν από μερικούς μήνες μιλούσε για «υποκατάσταση» των Αποκεντρωμένων.

Το ζήτημα αυτό θεωρείται πλέον λήξαν, όπως ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε σε πρόσφατη συνάντηση με τους εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως υπάρχουν συνταγματικές υποχρεώσεις που ουσιαστικά «απαγορεύουν» την όποια αλλαγή στο θεσμικό φορέα.

«Όταν μιλάμε για υπηρεσίες που έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα του περιβάλλοντος, των δασών, των υδάτων, της ιθαγένειας, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κατάργηση. Υπενθυμίζω ακόμη τη δήλωση του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών και προέδρου της Βουλής κ. Βούτση που είχε χαρακτηρίσει τις Α.Δ. ως το κύτταρο της δημοκρατίας στην περιφέρεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Γραφείο ευρωπαϊκών 

προγραμμάτων

Στο μεταξύ συστάθηκε και λειτουργεί στην Α.Δ. Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με αρμοδιότητα τον εντοπισμό, την υλοποίηση, την υποστήριξη και το σχεδιασμό προγραμμάτων.

Συστάθηκε παράλληλα και ομάδα εργασίας για τη διαχείριση έργων και προγραμμάτων, με πόρους που καλύπτονται από χρηματοδότηση εκτός του τακτικού προϋπολογισμού.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη στο πρόγραμμα Life, μέσα από το τομεακό του υπουργείου Περιβάλλοντος, με συγκεκριμένες δράσεις ποικίλου ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή.

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου