Επικαιρότητα

Δύσκολη εξίσωση οι μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ

Off

Αντιμέτωπη με μία δύσκολη εξίσωση βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφορικά με την εγκατάσταση και λειτουργία, αφού πρώτα αδειοδοτηθούν, των πέντε μονάδων παραγωγής ρεύματος από βιοαέριο στη ΒΙΠΕ.

Λίγες ημέρες μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και για τις πέντε μονάδες από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, η Περιφέρεια Ηπείρου με τον Αλ. Καχριμάνη αντέδρασε με επίσημο τρόπο, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, που όμως δεν έγιναν αποδεκτές από την Αποκεντρωμένη.

Την ίδια ώρα, ο Συντονιστής της Α.Δ Β. Μιχελάκης έδινε τη δική του απάντηση, υπεραμυνόμενος της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, διατυπώνοντας αιχμές για μη τεκμηριωμένες επιστημονικά ενστάσεις από τους φορείς που έχουν τοποθετηθεί δημόσια.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, ότι η επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο με ιδιαίτερη ένταση μάλιστα οφείλεται και κατά κάποιο τρόπο στη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα στην Αποκεντρωμένη μεταξύ του κ. Μιχελάκη και κλιμακίου στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον βουλευτή Χρ. Μαντά.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον κ. Μαντά αποτέλεσε ζήτημα προς απάντηση από την περιφερειακή αρχή με τον Αλ. Καχριμάνη να αναφέρεται αναλυτικά στους λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι.

Ο πρώτος είναι ότι η μετοχική σύνθεση των πέντε εταιρειών είναι ιδίων συμφερόντων, ο δεύτερος η αρνητική γνωμοδότηση των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και επίσης το γεγονός πως οι παραγόμενες ποσότητες αποβλήτων στην περιοχή δεν επαρκούν για να καλύψουν τη λειτουργία των μονάδων.

«Επομένως οι πρώτες ύλες θα έρχονται και από άλλες περιοχές. Η εισαγωγή αποβλήτων όμως αντιβαίνει στην αρχή της αυτάρκειας και εγγύτητας, ενώ στις ΜΠΕ των μονάδων δεν καθορίζεται η προέλευση των αποβλήτων.

Επιπρόσθετα δεν καθορίζεται η έκταση για τη διάθεση του υγρού λιπάσματος μετά την επεξεργασία στις μονάδες», σημείωσε αρχικά ο Αλ. Καχριμάνης προσθέτοντας στη συνέχεια πως η εγκατάσταση μονάδων τέτοιου μεγέθους στη ΒΙΠΕ επιφέρει άμεσο κίνδυνο επιμόλυνσης εγκατεστημένων επιχειρήσεων επεξεργασίας τροφίμων.

«Θεωρούσαμε από την αρχή ότι θα γινόταν το αυτονόητο. Προφανώς είμαστε υπέρ των μονάδων, οι οποίες όμως μπορούν να γίνουν από τους ίδιους τους παραγωγούς. Δε γίνεται χωρίς να υπάρχει η διάθεση της πρώτης ύλης να φτιάχνουμε μονάδες με το «έτσι θέλω» και δεν καταλαβαίνω γιατί η Αποκεντρωμένη εξέδωσε θετική απόφαση».

 

Ζήτησαν ενημέρωση

Στα αξιοσημείωτα της δημόσιας παρέμβασης του Αλ. Καχριμάνη το ότι όπως ο ίδιος είπε εκτός από τους φορείς που ζήτησαν να ενημερωθούν, το ίδιο έκαναν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ενημερώθηκαν εγγράφως για την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

«Σε όλες τις μονάδες στις οποίες δόθηκε θετική γνωμοδότηση υπήρξε ερώτημα για τις πρώτες ύλες. Όπου δεν υπήρξε συμφωνία για τις πρώτες ύλες, όλες οι μονάδες πήγαν στράφι. Δεν πρόκειται να αφήσουμε έτσι το ζήτημα και το γνωρίζουν και οι βουλευτές που ζήτησαν και πήραν εγγράφως τις θέσεις μας και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που ζήτησαν συνάντηση μαζί μας και δεν μπήκαμε καν στη διαδικασία να το συζητήσουμε», κατέληξε ο κ. Καχριμάνης.

 

Αιχμές από Μιχελάκη

Για πρώτη φορά από την ημέρα που δημιουργήθηκε το ζήτημα, τοποθετήθηκε δημοσίως για τις μονάδες βιοαερίου, ο Συντονιστής της Α.Δ Β. Μιχελάκης.

Λίγες ημέρες μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη ο κ. Μιχελάκης έκανε μία σύντομη αναδρομή στο ιστορικό, φτάνοντας μέχρι την αναβολή της συνεδρίασης του αρμόδιου οργάνου προκειμένου να δοθεί η γνωμοδότηση της Περιφέρειας.

Σε αυτό το σημείο όμως τόνισε πως κάθε γνωμοδότηση θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.

«Το παράδοξο είναι πως η ίδια Επιτροπή Περιβάλλοντος που έχει εγκρίνει 23 άλλες περιπτώσεις μονάδων βιοαερίου στην Ήπειρο, εξέφρασε αρνητική γνωμοδότηση. Με βάση τις μελέτες, δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα για να μη δοθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Το έργο άλλωστε έχει θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο και όχι αρνητικό. Ελέγξαμε ακόμη και το ζήτημα των πέντε μονάδων, με την άδεια 2MW η κάθε μία, όπου επίσης δεν υπήρχε ζήτημα γιατί πρόκειται για πέντε διαφορετικές εταιρείες με διαφορετικά ΑΦΜ», σημείωσε αρχικά.

Απαντώντας σε μία από τις βασικές αιτιάσεις των αντιδρώντων που σχετίζεται με το εάν υπάρχει ή όχι διασφάλιση ότι οι πρώτες ύλες θα προέρχονται από την περιοχή, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως είναι έτσι κι αλλιώς απαγορευτικό το κόστος της μεταφοράς από άλλες περιοχές.

«Θεωρητικά, με τις υφιστάμενες μονάδες στην περιοχή, η φέρουσα ικανότητα για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων είναι πολύ μεγαλύτερη. Από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων όμως μέχρι τη τελική αδειοδότηση από το υπουργείο, η διαδρομή είναι πολύ μεγάλη και δεν ξέρω εάν θα έχουμε το ίδιο πλαίσιο για τις ΑΠΕ, αφού η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προφανώς, δεν μπορώ να πάρω πολιτική απόφαση, όπως ζήτησε ο Δήμαρχος Ζίτσας, που συναντήθηκε τελευταία φορά μαζί μου πριν πολλούς μήνες. Δώσαμε την θεσμικά, νόμιμη λύση», κατέληξε ο Συντονιστής της Α.Ε.

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου