Επικαιρότητα

Προωθείται προς την τελική φάση το ΠΔ της Λίμνης

Off

Η ταχύτητα με την οποία ενήργησαν οι συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος για την απόδοση του πάρκου Πυρσινέλλα πριν από μερικούς μήνες στην πόλη, δυστυχώς, δεν εφαρμόζεται και σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

Ο λόγος φυσικά για το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας που όπως είναι γνωστό παραμένει και μάλιστα όχι σε ένα, αλλά σε δύο κατευθύνσεις και σχέδια στα συρτάρια του υπουργείου, με καθυστέρηση ετών όμως φαίνεται πως προωθείται προς την τελική υπογραφή.

Αυτό βέβαια υπό τη βασική προϋπόθεση ότι οι ίδιες οι υπηρεσίες έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα ρύθμισης των ζητημάτων που εκκρεμούν μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα.

Ένα χρόνο πριν ο αναπληρωτής υπ. Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ITV είχε αναφερθεί στον «εντοπισμό» δύο Π.Δ. για την Παμβώτιδα και είχε δεσμευθεί ότι σύντομα η εκκρεμότητα αυτή θα πάψει να υφίσταται.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά και ενώ μεσολάβησε η παρουσία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ηπείρου τον Οκτώβριο στα Ιωάννινα, μιλώντας και πάλι στο ITV ο κ. Φάμελλος επιβεβαίωσε και τον προσωπικό του προβληματισμό για την εκπόνηση ενός τελικού Π.Δ.

Στο περιθώριο της έκθεσης «Κυνηγεσία 2018» ο κ. Φάμελλος απέφυγε να μιλήσει με χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης, περιορίστηκε ωστόσο να διευκρινίσει ότι περιμένει από τις υπηρεσίες μετά την ακύρωση των δύο προηγούμενων Π.Δ, να εκπονήσουν ένα τελικό, τρίτο Π.Δ. που θα παραδοθεί εγγράφως σε αυτόν το συντομότερο.

Ένα κρίσιμο ζητούμενο έχει να κάνει με το ενδεχόμενο της διαβούλευσης και αν θα πραγματοποιηθεί εκ νέου, με δεδομένο ότι η διαβούλευση εξαντλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με τον κ. Φάμελλο να τονίζει πως δεν θα ανοίξει ένας νέος κύκλος διαβούλευσης, αλλά ένας νέος κύκλος ενημέρωσης και διαλόγου με εκπροσώπους του δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Έχουμε πλέον το προσχέδιο του Π.Δ. και μόλις μου παραδοθεί εγγράφως θα το προωθήσω στην τοπική κοινωνία. Υπάρχουν πολλές συγκρούσεις για τις χρήσεις γης στα σχέδια που υπήρχαν και γι’ αυτό, αναγκαστικά, ζήτησα από τις υπηρεσίες να εκπονήσουν ένα τρίτο Π.Δ. Δυστυχώς, ενώ οι ίδιες υπηρεσίες κινήθηκαν γρήγορα για το Πάρκο Πυρσινέλλα, δεν έκαναν το ίδιο για την Παμβώτιδα, ίσως και λόγο του ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος που έχει η λίμνη. Δεν θα ήθελα πάντως να γίνει μία επιστημονική δουλειά στο πόδι, αλλά θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και να αφήσουμε κάτι στις επόμενες γενιές.

Νέος κύκλος διαβούλευσης δεν θα γίνει, αλλά θα ανοίξω έναν κύκλο διαλόγου με εκπροσώπους του Δήμου και της Περιφέρειας Ηπείρου. Νομίζω άλλωστε ότι τους το οφείλω», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου