Επικαιρότητα

Ανοίγει ο διάλογος για τη δασική στρατηγική

Off

Αναπόσπαστο στοιχείο της δασικής στρατηγικής που πρόκειται να αποκτήσει η χώρα, θεωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας.

Αμέσως μετά το Πάσχα στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ανοίξει το διάλογο για την δασική στρατηγική της χώρας, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση στο σύνολο των κομμάτων, καθώς επίσης σε συναρμόδιους φορείς και συλλογικότητες, να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Την σχετική πρόσκληση συμμετοχής στο διάλογο, κυρίως όμως την ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου για τη δασική στρατηγική ανακοίνωσε στο πλαίσιο της έκθεσης «Κυνηγεσία 2018» ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η δασική στρατηγική της χώρας ακολουθεί μία μεγάλη νομοθετική και θεσμική παρέμβαση όπως είναι οι δασικοί χάρτες. Και τα δύο ζητήματα σχετίζονται όπως ανέφερε με την άσκηση της θήρας στη χώρα, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης του κυνηγίου.

«Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μία συγκεκριμένη περιβαλλοντική δασική στρατηγική για τα επόμενα 30 χρόνια και η θήρα αποτελεί βασικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής. Το κυνήγι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη λειτουργία του δάσους και στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν έχουμε απαιτήσεις και γι’ αυτό ζητούμε και προωθούμε την ανακύκλωση, το σεβασμό των θηραμάτων, την προστασία της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας.

Είμαστε όμως στην ίδια πλευρά του ποταμού και δεν θεωρούμε ότι το κυνήγι είναι εχθρός της περιβαλλοντικής προστασίας ή της οικονομικής δραστηριότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Όπως στο μεταξύ έγινε και πέρυσι, έτσι και φέτος το υπουργείο ετοιμάζεται να προχωρήσει στην υπογραφή και έκδοση της Ρυθμιστικής για τη νέα κυνηγετική περίοδο το συντομότερο δυνατό.

 

Ο Κ. Τασούλας

Παρών στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης «Κυνηγεσία» στην οποία ξεχώρισε το περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Κ. Τασούλας.

«Το κυνήγι και η προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες συνυφασμένες και όχι αντίθετες. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να αντιμετωπίζει τους κυνηγούς ως συμμάχους και όχι ως αντιπάλους, όμως δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια κυριάρχησαν απόψεις ακραίων περιβαλλοντολόγων, που θεωρούν το κυνήγι ως το μεγαλύτερο κακό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

 

Πρώτα ο Αμβρακικός, μετά η Σαγιάδα

Στο μεταξύ μία από τις μεγάλες εκκρεμότητες εδώ και μία περίπου δεκαετία για την Ήπειρο και την κυνηγετική δραστηριότητα είναι το αίτημα άρσης της απαγόρευσης θήρας στον υδροβιότοπο της Σαγιάδας. Το μοντέλο που εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον Αμβρακικό θεωρείται αναμφίβολα επιτυχημένο και ο Σ. Φάμελλος ρωτήθηκε εάν αυτό αρκεί για να ανάψει το «πράσινο φως» και για τη Σαγιάδα.

«Είναι αρκετά νωρίς για να προχωρήσουμε στη Σαγιάδα αφού πρέπει πρώτα να δούμε τα αποτελέσματα στον Αμβρακικό όπου ζητήσαμε ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων που θα ελέγχεται από το σύνολο των φορέων. Δεν είμαστε αρνητικοί σε αποφάσεις που συντηρούν και ενισχύουν τη βιοποικιλότητα, αλλά δε γίνεται να πάμε σε περιοχές όπου τα προστατευόμενα είδη είναι περιορισμένα», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ