Επικαιρότητα

Η συνεργασία θα μειώσει και τα ανταποδοτικά τέλη

Off

Αποστάσεις από τα επιχειρήματα και κυρίως τις «κραυγές διαμαρτυρίας» που διατυπώθηκαν μπροστά αλλά και πίσω από τις… κουρτίνες της συνεδρίασης της ΠΕΔ, για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων τα επόμενα χρόνια, κράτησε ο Αλ. Καχριμάνης.

Το ενδεχόμενο αύξησης των ανταποδοτικών τελών που θα αφαιρεθεί από τις τσέπες των δημοτών απασχολεί τους αιρετούς του Α’ βαθμού της αυτοδιοίκησης, με τρόπο όμως που σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο κ. Καχριμάνης μάλιστα χρησιμοποίησε τον όρο «εξωγήινα», σχολιάζοντας τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν για την τεράστια αύξηση που θα πρέπει να γίνει στα ανταποδοτικά τέλη, συμπληρώνοντας πως το κόστος που αναφέρθηκε, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.Υπενθύμισε μάλιστα τη συνεργασία της Περιφέρειας με το σύνολο των δήμων για τη βελτίωση της κατάστασης στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο προσθέτοντας πως εάν η συνεργασία συνεχιστεί, δε θα προκύψει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ουσιαστικά, η περιφερειακή αρχή απαντά με την αναρτημένη στην ιστοσελίδα της μελέτη κόστους – οφέλους σε εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ.

Μία μελέτη που όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της ΠΕΔ μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα… δημοφιλής στους δημάρχους της Ηπείρου.

«Η Περιφέρεια στα θέματα των απορριμμάτων ήρθε αρωγός  (στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση) και με προγραμματικές συμβάσεις, σε ένα κλίμα συναίνεσης, κατασκευάζουμε το εργοστάσιο και εντός του 2018 θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την ανακύκλωση και να έχουμε μια τεράστια διαφορά από άλλες περιοχές. Όπου χρειάστηκε βοηθήσαμε να κλείσουν οι ΧΑΔΑ και να έχουμε μια άλλη προοπτική σε αυτόν τον τομέα από όλη την Ελλάδα. Αυτό ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας. Αν  προστρέξει  κάποιος στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» θα δει ότι όλες αυτές οι ανησυχίες είναι απαντημένες. Αυτή τη στιγμή έχει «ταβάνι» το εργοστάσιο στους 39 ευρώ/τόνο. Αν συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όπως μέχρι σήμερα, δεν έχουν καμία σχέση αυτά που στην πραγματικότητα θα συμβούν με όσα  ειπώθηκαν. Για αυτό καλά θα είναι, προτού να βάζουμε τέτοια θέματα, να τα συζητάμε και να ξέρουμε ακριβώς για τι συζητάμε. 

Τα πράγματα δεν λύνονται δια μαγείας. Λύνονται με πολύ δουλειά. Αλλά το κόστος που αναφέρθηκε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κόστος πάντα υπάρχει όταν προσθέτεις μια καινούρια δουλειά. Αλλά όχι τέτοια κόστη που άρχισαν να παρουσιάζονται». 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου