Επικαιρότητα

Με σχέδιο για να αξιοποιηθεί το Πολυδύναμο

Off

Εξαιρετικά φιλόδοξο, ίσως όμως το πλέον ρεαλιστικό με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, είναι το σενάριο που παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Β. Γκιτάκος και ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γ. Παπαχρήστου, για την αξιοποίηση του Πολυδύναμου Κέντρου στο «Χατζηκώστα».

Μπροστά στο ενδεχόμενο πλέον επιβολής κυρώσεων που θα περιλαμβάνουν μέχρι και την επιστροφή των χρημάτων από την Ε.Ε, για ένα κτίριο – κόσμημα που δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως κατάφερε να συγκεράσει διαφορετικές μεταξύ τους φιλοσοφίες και ο στόχος που τίθεται είναι η λειτουργία μίας μονάδας σωματικής αποτοξίνωσης στο Πολυδύναμο, με έναρξη τις αρχές του 2019.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες όχι από το υπουργείο, αλλά από το ΚΕΘΕΑ, που θα είναι το ένα από τα τρία μέλη της τριμερούς επιτροπής που θα συγκροτηθεί και θα είναι αρμόδια για την λειτουργία της μονάδας, μαζί με το ΕΣΥ και τον ΟΚΑΝΑ.

Όπως τόνισε ο Β. Γκιτάκος η πρόθεση και η φιλοσοφία που καλύπτει η νέα δομή, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά είναι η δημιουργία μίας πρότυπης μονάδας σωματικής αποτοξίνωσης και από τα ναρκωτικά και από τη χρήση αλκοόλ.

Η μονάδα θα διαθέτει 24 κλίνες, 12 για κάθε εξάρτηση και ο συνολικός αριθμός προσωπικού θα είναι 32 άτομα, εκ των οποίων οι 16 νοσηλευτές.

Το προσωπικό θα ενταχθεί στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, όπως προβλέπεται, ωστόσο η χρηματοδότηση τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια δεν θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά το ΠΕΠ της Περιφέρειας Ηπείρου με προϋπολογισμό περίπου 1 εκ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετικές και αυτονόητες ερωτήσεις και ο κ. Γκιτάκος και ο κ. Παπαχρήστου τόνισαν πως τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχουν διασαφηνιστεί πλήρως οι αρμοδιότητες και τα όρια του κάθε φορέα, που θα αποτυπωθούν και στην προγραμματική σύμβαση που πρόκειται σύντομα να υπογραφεί.

«Εξ’ αρχής προαπαιτούμενο τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά ήταν να διαφυλαχθεί η διαφορετικότητα των οργανισμών», τόνισε ο κ. Γκιτάκος. Ήδη, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και τον διοικητή του «Χατζηκώστα», που ενημέρωσε τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών αναβάθμισης των ηλεκτρομηχανολογικών και προμήθειας ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο Πολυδύναμο.

«Περιμένουμε μόνο τις προσκλήσεις για το προσωπικό, έχοντας ολοκληρώσει και τη σύνταξη των τεχνικών δελτίων. Στόχος μας εφόσον καταλήξουν οι δύο διαγωνισμοί που έχουν κηρυχθεί άγονοι, να τελειώσει η διαδικασία εντός του έτους και η μονάδα να λειτουργήσει στις αρχές του 2019», τόνισε ο κ. Γκιτάκος.

 

Πρωτόκολλο 21 ημερών

Αναφορικά με τη λειτουργία της μονάδας, προβλέπεται να ακολουθηθεί ένα διεθνές ιατρικό πρωτόκολλο λειτουργίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τις 21 ημέρες που προβλέπονται για τη νοσηλεία κάθε ασθενούς, αυτός θα λαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή που θα επιλέγουν οι γιατροί του ΕΣΥ, με τις δομές του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ να παρέχουν συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Ο χρήστης θα είναι σε θέση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος να επιλέξει τον τρόπο θεραπείας για την απεξάρτησή του, στις μονάδες του ΚΕΘΕΑ ή του ΟΚΑΝΑ.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η μονάδα εξυπηρετεί μία σοβαρή αναγκαιότητα της περιοχής και ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Δεν πιστεύουμε όμως ότι θα φτάσουμε σε μεγάλες λίστες αναμονής, αφού οι ασθενείς, αναγκαστικά, θα εναλλάσσονται, μετά την ολοκλήρωση του ιατρικού πρωτοκόλλου», τόνισε ο κ. Γκιτάκος.

 

Επίκεντρο η Άρτα

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του ΚΕΘΕΑ έγινε αναφορά στη συμπλήρωση 10 ετών από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και σε ό,τι έχει συντελεστεί σε αυτή την περίοδο.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας μίας κινητής μονάδας του ΚΕΘΕΑ με έδρα την Άρτα, αλλά και ένα πολυδύναμο κέντρο επίσης στην Άρτα που θα παρέχει ενημέρωση, συμβουλευτική και υποστήριξη στο χρήστη και την οικογένεια, όχι μόνο για τα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, αλλά επίσης από το αλκοόλ, το διαδίκτυο, το τζόγο και άλλα.

Επίσης, η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ συναντήθηκε και με την διευθύντρια των φυλακών Σταυρακίου προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα που ήδη παρέχονται.

Καταλήγοντας και τα δύο στελέχη του ΚΕΘΕΑ τόνισαν πως το κρίσιμο ζητούμενο για όλες τις δομές, η λειτουργία των οποίων θα στηριχθεί στο ΕΣΠΑ, είναι η διασφάλιση της λειτουργίας τους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Προς το παρόν αυτό που έχουμε διασφαλίσει είναι η πολιτική δέσμευση ότι οι δράσεις θα συνεχιστούν με κάλυψη των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό», τόνισε ο κ. Γκιτάκος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου