Επικαιρότητα

Οι πρώτες εμπειρίες από τη λειτουργία των ΤΟΜΥ

Off

Την εμπειρία από την λειτουργία των πρώτων ΤΟΜΥ στα Ιωάννινα, θέλησε να καταγράψει αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με τη συμμετοχή του βουλευτή Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά που επισκέφτηκε την Α’ ΤΟΜΥ.

Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσαν ο γραμματέας της Ν.Ε. Ιωαννίνων Άρης Σπέγγος, ο συντονιστής της ΟΜ Κέντρου Χρ. Κουλιάτσης και η αν. συντονίστρια Ελένη Κολοκούρη, καθώς και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστας Μπασιούκας.

Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις της Α Τ.ΟΜ.Υ Κέντρου Ιωαννίνων (Φιλικής Εταιρίας 15) η συντονίστρια ιατρός Αλίκη Πανίδη καθώς και η συντονίστρια της Β Τ.ΟΜ.Υ ιατρός Λαμπρινή Τάτση- η Β Τ.ΟΜ.Υ φιλοξενείται προσωρινά στις ίδιες εγκαταστάσεις μέχρι την οριστική εγκατάστασή της στο πρώην κτήριο του ΚΕΠ στην οδό Ναπ.Ζέρβα.

Ο κ. Μαντάς αφού ευχαρίστησε τις συντονίστριες και το προσωπικό για την υποδοχή εξήγησε ότι η επίσκεψη έχει ως στόχο «να διαπιστώσουμε στην πράξη τη λειτουργία των Τ.ΟΜ.Υ, να δούμε τις δυνατότητές τους και κυρίως τις πρώτες διαπιστώσεις από τη λειτουργία τους .Η προβολή  των Τ.ΟΜ.Υ έχει μέγιστη σημασία  για τη διεύρυνση του δημόσιου χώρου υγείας, όπως επίσης και η διευκρίνιση στερεότυπων που «παίζονται» ειδικά με τους χρόνιους πάσχοντες, ότι «δήθεν» πρέπει να επισκέπτονται τις  Τ.ΟΜ.Υ ξανά και ξανά, ενώ το σωστό είναι μία φορά το χρόνο», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση για τον απολογισμό της επίσκεψης.

O κ. Μαντάς διευκρίνισε ότι το σύστημα παραπομπών θα λειτουργήσει ολοκληρωμένα από τις αρχές του 2019, προφανώς θα ισχύει η πρόσβαση στα Νοσοκομεία για τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, ενώ οι παραπομπές σε ειδικούς γιατρούς από τις ΤΟΜΥ θα έχουν προτεραιότητα.

Στη συνέχεια μίλησαν οι συντονίστριες των Τ.ΟΜ.Υ κ.κ Πανίδη και Τάτση, αναφερόμενες η πρώτη στη δίμηνη και η δεύτερη στη 15νθήμερη εμπειρία τους. Όσο αφορά στις εγγραφές των δημοτών(για τους οποίους δεν υπάρχουν χωροταξικοί περιορισμοί) στην Α Τ.ΟΜ.Υ έχουν εγγραφεί έως τώρα πάνω από 800, ενώ στην Β πάνω από 160 .

Η ελεύθερη επιλογή Τ.ΟΜ.Υ και οικογενειακού γιατρού είναι η κοινή  φιλοσοφία και αντίληψη του πρωτοβάθμιου τομέα υγείας συνέχισαν, αλλά πλην των οξέων περιστατικών πρέπει οπωσδήποτε να γίνει εγγραφή των πολιτών. 

Ακολούθως αναφέρθηκαν στην αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και τον ΟΚΠΑΠΑ καθώς και με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης του Νομού και στις ποικίλες δράσεις ενημέρωσης στις οποίες έχουν επιδοθεί και συνεχίζουν , είτε αφορά μαθητές , είτε ηλικιωμένους ,είτε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού. Σημαντική, τόνισαν, είναι η επισκεψιμότητα από ανασφάλιστους συμπολίτες μας καθώς και της δωρεάν συνταγογράφησης που δικαιούνται.

Κλείνοντας ο κ. Μαντάς αφού ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά για την υποδοχή και την πολύπλευρη ενημέρωση, τόνισε ότι σήμερα βλέπουμε να γίνεται πράξη ένα όραμα πολλών χρόνων για τη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία  και περίθαλψη που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην προσφορά των υπηρεσιών από το επιστημονικά επαρκέστατο υγειονομικό προσωπικό, που λειτουργεί με προσανατολισμό στην παρέμβαση στη κοινότητα και την πρόληψη, με τη λειτουργία ολόκληρης της ομάδας των εργαζομένων.

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου