Αποχρώσεις

Αποχρώσεις

Off

Πώς θα ακουστεί η φωνή του πολίτη

 

Μπορούμε άραγε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις στην πόλη μας; Οι προσπάθειες για διαβούλευση που κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών μας δίνει μία ευκαιρία, τουλάχιστον να συμμετάσχουμε σε έναν διάλογο. Και οφείλουμε βέβαια να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για θέματα που μας ενδιαφέρουν.

 

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε προφήτες μετά Χριστόν κατά το κοινώς λεγόμενο. Αυτό που όλα τα γνωρίζουμε κι όλα τα μαχαιρώνουμε είναι μια παλιά παθογένεια που επεκτείνεται και στον τρόπο που ασκείται η πολιτική. Και είναι και άδικο να κατηγορούμε συνέχεια το κράτος ή τον Δήμο, όχι απλώς όταν δεν συμμετέχουμε, αλλά κι όταν συχνά ευθυνόμαστε.

 

Το πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργεί η Κοινωνία των Πολιτών, δεν υπάρχει θεσμικός τρόπος ώστε να ακούγεται η φωνή του πολίτη, πέραν των εκλογικών μαχών κάθε τόσο. Υπάρχει βέβαια όλο αυτό το πλαίσιο με τους συλλόγους, τα κόμματα, τις οργανώσεις, που καλώς υπάρχει, αλλά είναι άτυπος ο διάλογος που γίνεται. Και πολλοί δεν εμπιστεύονται πια ούτε αυτά τα δίκτυα.

 

Κατά συνέπεια, πρέπει κατ’ αρχάς να ξεκινήσουμε από τις δικές μας ευθύνες και να αναλάβουμε την ευθύνη. Αυτή είναι η αρχή για να πάμε παρακάτω, για να δούμε και τις συλλογικές ευθύνες., Η ατομική ευθύνη όμως είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα σε αυτή τη χώρα. Αξίζει όμως να ξεπεράσουμε το τείχος που σηκώνει. 

 

Θα πρέπει να μάθουμε καλύτερα 

και το κινητό μας

Τους γονείς τους τρομάζει ο κλειστός κόσμος του παιδιού τους μέσα στο κινητό ή τα δίκτυα του ίντερνετ. Και οι ενήλικες δεν καταλαβαίνουν γιατί οι νέοι είναι συνέχεια στις οθόνες.

 

Από άποψη ηθικής ή ηθικολογίας κάτι τέτοια δεν είναι καινούργια. Μόλις λίγα χρόνια πριν οι γονείς δαιμονοποιούσαν τη ροκ μουσική, το σινεμά ή τα κόμικς. Σήμερα σειρά παίρνουν τα games και τα κινητά.

 

Μια δυσκολία που πρέπει να υπερβούμε όμως εμείς οι μεγαλύτεροι είναι ότι δεν γνωρίζουμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Έχουμε στα χέρια μας πανάκριβη τεχνολογία όπως τα κινητά και τη χρησιμοποιούμε όπως τα παλιά τηλέφωνα με το καντράν. Κι αυτό το καταλαβαίνουν τα παιδιά και δεν μας εμπιστεύονται. Δεν υποτιμώ τους κινδύνους της δικτύωσης, όμως κάπως θα πρέπει να μάθουμε καλύτερα και το κινητό μας. 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου