Επικαιρότητα

Υπέρ απλής αναλογικής, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου

Off

Υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στις Δημοτικές εκλογές τάχθηκε κατά πλειοψηφία, το βράδυ της Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου που κλήθηκε να συζητήσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον τίτλο «Κλεισθένης Ι». 

Πρόκειται για ένα πρώτο «ναι» στην περιοχή μας, με τα δημοτικά συμβούλια να έχουν αναλάβει να συζητήσουν το θέμα ενόψει και των αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει η ΚΕΔΕ και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο Ζαγόρι δεν έλλειψε ο προβληματισμός για το πώς θα επιτευχθεί η κυβερνησιμότητα και η αποφυγή συναλλαγών μεταξύ των παρατάξεων.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο, πέρα από την απλή αναλογική, ανέδειξε ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί ή διαφωνεί.

Ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ της κατηγοριοποίησης των Δήμων, υπέρ της μείωσης της θητείας στα τέσσερα χρόνια, ενώ συμφωνεί με το ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή προέδρων Κοινοτήτων και την ανάθεση της αρμοδιότητας να αποφασίζουν για τα έργα από τη ΣΑΤΑ, αλλά και με τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων. 

Το Σώμα εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιβολή και τέλους Πρασίνου στους δημότες, την εκλογή δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια (δημοτικές ενότητες) και όχι ενιαία, αλλά και με την αύξηση μόνο κατά 10% του αριθμού των υποψηφίων κάθε συνδυασμού για το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Ο Δήμαρχος

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, αφού έκανε εκτενή ενημέρωση για το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, το σχέδιο Νόμου και τα σημαντικότερα άρθρα του, ιδίως όσα αφορούν ιδιαίτερα το Δήμο Ζαγορίου,  δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την απλή αναλογική. Κυρίως για το πώς θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, στη λήψη αποφάσεων, αναφέροντας ωστόσο και όσα προβλέπονται για τις ψηφοφορίες και τις συμμαχίες που μπορούν να προκύψουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

 

Η απόφαση

Μετά από πολύωρη συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο με 9 ψήφους υπέρ, 5 κατά και ένα «παρών», κατέληξε  στην απόφαση επί του σχεδίου Νόμου «Κλεισθένης Ι» με τα εξής σημεία:

1. Εκφράζει, καταρχήν, τη θετική στάση  του στην προτεινόμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ωστόσο ζητά να υπάρξει πρόβλεψη και δικλείδες ασφαλείας για το πώς θα επιτυγχάνεται η συνεργασία των παρατάξεων στην εξασφάλιση πλειοψηφιών, για κάθε θέμα που θα συζητείται. Για να μην  προκύπτουν συναλλαγές, σκοπιμότητες  και αρνητικές επιπτώσεις για τους Δήμους και τους πολίτες.

2. Για τις υποψηφιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο διαφωνούμε με το 10% επιπλέον στον αριθμό των υποψηφίων και ζητούμε να αυξηθεί.

3. Συμφωνούμε  με την μείωση της θητείας από τα πέντε στα τέσσερα χρόνια.

4. Ως προς την εκλογή των προέδρων Κοινοτήτων κάτω των 500 κατοίκων (όπως είναι στο σύνολο τους στο Δήμο Ζαγορίου) η προτεινόμενη ρύθμιση με το ενιαίο ψηφοδέλτιο, και όχι παραταξιακό, σε κάθε Κοινότητα μας βρίσκει σύμφωνους, όπως και η ανάθεση της αρμοδιότητας να αποφασίζει ο πρόεδρος για τα έργα που θα εκτελεστούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΣΑΤΑ). Προτείνουμε την τήρηση της υποχρεωτικής παρουσίας των προέδρων των Κοινοτήτων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

5. Για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων θα ήταν δικαιότερο να μην υπάρχουν οι δημοτικές ενότητες ως εκλογικές περιφέρειες, αλλά να γίνεται ενιαία η εκλογή τους.

6. Η επιβάρυνση των δημοτών με επιπλέον ανταποδοτικά τέλη, με την εφαρμογή και τέλους Πρασίνου, μας βρίσκει αντίθετους.

7. Η προτεινόμενη κατηγοριοποίηση των Δήμων και ιδιαίτερα στην 4η) Μικροί Ηπειρωτικοί και Μικροί Ορεινοί Δήμοι (κάτω των 10.000 κατοίκων) στην οποία ανήκει και  ο Δήμος Ζαγορίου), θεωρούμε ότι περιέχει θετικά στοιχεία, δεδομένου ότι με το πληθυσμιακό κριτήριο να προηγείται όλων αδικούνται οι ορεινοί και με ελάχιστο πληθυσμό Δήμοι. Η ορεινότητα, το μήκος των οδικών δικτύων, των δικτύων ύδρευσης, οι καιρικές συνθήκες, πρέπει να αποτελούν βασικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων.

8. Τα δημοψηφίσματα αποτελούν θετική πρόβλεψη και συμφωνούμε με την διενέργειά τους.

9.Συμφωνούμε με τις προβλέψεις του άρθρου 193 για την μακρόχρονη μίσθωση δημοτικών ακινήτων και ακάλυπτων δημοτικών εκτάσεων, για τουριστική αξιοποίηση, αθλητικές δραστηριότητες, πρωτογενή τομέα και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.

10. Τέλος, συμφωνούμε με τη συμμετοχή των Δήμων, όπως προβλέπει το άρθρο 179, σε Νομικά Πρόσωπα αναπτυξιακού χαρακτήρα, αλλά και με το άρθρο 180 για συμμετοχή των Δήμων σε Νομικά Πρόσωπα με αντικείμενο υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας.

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ