Επικαιρότητα

Θέλει τη μεταρρύθμιση, δεν βλέπει απαντήσεις

Off

Στην κατεύθυνση προς την οποία κινούνται τα συλλογικά όργανα του α’ και β’ βαθμού της αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ αντίστοιχα, κινήθηκε και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων που συζήτησε το βράδυ της Τρίτης για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1».

Το Δημοτικό Συμβούλιο με το ψήφισμά του τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση, με συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους που επί του παρόντος δεν απαντώνται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

Η δημοτική αρχή με τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου σε ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο, για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, το οποίο όμως όπως σημείωσε είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε πως το νομοσχέδιο δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους, ενώ από την άλλη εμφανίστηκε επικριτικός για την ηγεσία της ΚΕΔΕ και για την στάση που αυτή κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα.

 

Η αντιπολίτευση

Την εκτίμηση πως το νέο νομοσχέδιο καταργεί την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο Ν. Γκόντας.

«Με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο η Κυβέρνηση προωθεί δικά της συμφέροντα και πάει να επιβάλει το αλισβερίσι στην υποτιθέμενη άσκηση των καθηκόντων των δημοτικών αρχόντων, ή ακόμα και να οδηγεί τους δήμους σε συνεχείς εκλογές, εξ αιτίας των αδιέξοδων που θα δημιουργούνται από τα κενά εξουσίας που προβλέπονται μέσα σ αυτό. Η άσκηση των καθηκόντων θα στηρίζεται στα παζάρια και σε συμφωνίες κάτω από τα τραπέζια, κάτι που ούτε τα συμφέροντα του θεσμού εξυπηρετούνται και κυρίως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολιτών. Παρ όλα αυτά η Κυβέρνηση φέρνει το Νομοσχέδιο για διαβούλευση στο περιορισμένο διάστημα των δύο εβδομάδων. Αυτό και μόνο φτάνει να δείξει ότι μόνο το συμφέρον της αυτοδιοίκησης δεν σκέφτονται οι κυβερνώντες αλλά σκέφτονται το κομματικό τους συμφέρον και μόνο».

Υπέρ της μεταρρύθμισης τάχθηκε ο Λ. Νάτσης, όπως και υπέρ της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας όμως μία σειρά προβλέψεων και παραμέτρων που χρειάζονται βελτίωση, γιατί ενδέχεται να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλούνται να επιλύσουν.

Ο Δημ. Πάνου από την παράταξη «Γιάνεννα Τώρα» τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης και της απλής αναλογικής, ασκώντας κριτική διαχρονικά στις πλειοψηφίες των δημοτικών συμβουλίων, που ασκούσαν την πολιτική τους, αξιοποιώντας ένα εκλογικό σύστημα «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα τους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Δ. Τασούλα απέρριψε το νομοσχέδιο, στη λογική όμως πως η κυβέρνηση ενισχύει την λογική της ιδιωτικοποίησης και της επιχειρηματικότητας στην αυτοδιοίκηση, ενώ στην πρώτη του παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο ο Β. Καφαράκης για την ΔΡΑΣΥ επισήμανε ότι η απλή αναλογική απλώς κατοχυρώνει την ισοτιμία της ψήφου και δεν εξασφαλίζει την αλλαγή των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα που πρότεινε η δημοτική αρχή, το οποίο υποστήριξαν με την ψήφο τους οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας πλην του κ. Δοβανά και η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι παρατάξεις «Πολίτες για την Ανατροπή» και «Γιάννενα Τώρα», καταψήφισαν το προτεινόμενο ψήφισμα ενώ διαφορετικό ψήφισμα κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, το οποίο υποστηρίχθηκε από τη ΔΡΑΣΥ.

 

Το ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο, 20 χρόνια μετά την πρώτη μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια» και οκτώ χρόνια μετά τον «Καλλικράτη» κρίνει πως η χώρα είναι έτοιμη για ένα νέο μοντέλο διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης.

Για το προτεινόμενο νομοσχέδιο όμως τονίζεται πως προωθείται ένας νόμος πρόχειρος που παραπέμπει στο μέλλον τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθιστά ακόμη πιο σφικτό τον εναγκαλισμό της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία και μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να επιλύσει.

Το Νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε, χωρίς καμία πρόβλεψη για τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων και με αμφιλεγόμενες προτάσεις: για τις σχέσεις μεταξύ των επιπέδων Διοίκησης, τον ελεγκτή νομιμότητας (ο οποίος δεν προτείνεται ως ανεξάρτητη αρχή), την καταστατική θέση των αιρετών, την ένταξη του πρασίνου στα ανταποδοτικά, τον τρόπο λειτουργίας των κοινοτήτων, δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στην οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, που είναι η μοναδική προτεινόμενη ουσιαστική αλλαγή, σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά από μόνη της μεταρρύθμιση και το σημαντικότερο, χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, ένας σοβαρός δημοκρατικός θεσμός και το ίδιο το εκλογικό σύστημα κινδυνεύουν να απαξιωθούν ανεπανόρθωτα.

Η στάση του αρμόδιου Υπουργείου απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και τους λειτουργούς της, με την «εν κρυπτώ» διαμόρφωση του Νομοσχεδίου και την εκβιαστική πρόβλεψη ασφυκτικής προθεσμίας δύο εβδομάδων για, δήθεν, διαβούλευση, είναι απαξιωτική και προσβλητική για το θεσμό, για την κοινωνία και για τη Δημοκρατία. 

Καταλήγοντας, το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, απαιτεί από το Υπ. Εσ. να σταματήσουν την ακραία αντιπαράθεση, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ζητά επαρκή χρόνο διαβούλευσης με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, τουλάχιστον δύο μηνών και τέλος, για τον εκλογικό νόμο είναι απαραίτητο να διερευνηθεί και να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, σύμφωνα με τις πάγιες θέσης της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα ενεργοποιεί την κοινωνία, θα εμβαθύνει τη δημοκρατία, θα προωθεί συναινέσεις, συγκλίσεις και συνθέσεις και θα επιτρέπει στους Δήμους να κυβερνηθούν.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου