Τελευταία Νέα

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 03:21
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μαΐου 2018
Επικαιρότητα

Φαινόμενα ανεξέλεγκτης συλλογής μανιταριών

Off

Σε μία χρονική περίοδο που λόγω της ανθοφορίας, το βάρος των αστυνομικών ελέγχων έχει πέσει στα ηπειρωτικά βουνά για όσους συλλέγουν παράνομα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά και βότανα, κάποιοι άλλοι θησαυρίζουν συλλέγοντας μανιτάρια, επίσης από πολλές περιοχές της Ηπείρου.

Οι ανώνυμες καταγγελίες αλλά και οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία αναφέρουν πως ειδικά τον τελευταίο μήνα σε συγκεκριμένες περιοχές των Ιωαννίνων έχει στηθεί ένα πραγματικό «πάρτι» ανεξέλεγκτης συλλογής μανιταριών, τα οποία διατίθενται άμεσα σε μεσάζοντες ή απευθείας σε εμπόρους.

Τα ηπειρωτικά δάση κρύβουν πολλούς θησαυρούς κάτω από την πυκνή βλάστηση και τα αιωνόβια δέντρα, κάτι που γνωρίζουν πολλοί που εκμεταλλεύονται και την γενικότερη αδυναμία των δασικών υπηρεσιών να ελέγξουν το σύνολο των περιοχών και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

Οι καιρικές συνθήκες του τελευταίου μήνα, με τις υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της ημέρας και με τις έντονες βροχοπτώσεις για μερικές ώρες το απόγευμα έχουν ως αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση των πληθυσμών μανιταριού, μερικά είδη από τα οποία πωλούνται ως «χρυσάφι» στην εγχώρια αλλά και στην ξένη αγορά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά σε περιοχές του Δήμου Πωγωνίου σε καθημερινή βάση στήνονται «επιχειρήσεις» μαζικής και ανεξέλεγκτης συλλογής μανιταριών κάθε είδους, τα οποία προωθούνται στη συνέχεια προς εμπόρους που φτάνουν στην περιοχή από την κεντρική και τη δυτική Μακεδονία.

Υπάρχουν όμως και καταγγελίες ότι αποδέκτες αυτής της μαζικής, παράνομης και ανεξέλεγκτης συλλογής είναι και προμηθευτές της ελληνικής αγοράς από τα Γιάννενα και την Ήπειρο γενικότερα.

Όπως έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δράση συλλογικοτήτων και εθελοντικών ομάδων που ασχολούνται με την μανιταροφιλία, η ηπειρωτική φύση θεωρείται από τις πλέον πλούσιες και σε αριθμό ειδών στα μανιτάρια, αλλά και στην ξεχωριστή τους ποιότητα.

Κάποια μάλιστα είδη απαντώνται σπάνια στην ελληνική φύση, με ιδιαίτερη όμως συχνότητα στην Ήπειρο. Εκείνοι που γνωρίζουν λεπτομέρειες και ασχολούνται σε επιστημονική βάση ή ως χόμπι με την συλλογή μανιταριών κάνουν λόγο για ένα «περιβαλλοντικό έγκλημα», πολύ μεγαλύτερο από αυτό που γίνεται με τα αρωματικά φυτά και κυρίως πολύ περισσότερο αποδοτικό και προσοδοφόρο για όσους το κάνουν, που αποκομίζουν τεράστια χρηματικά ποσά, χωρίς να δαπανήσουν σχεδόν το παραμικρό.

 

Γιατί είναι παράνομο

Η συλλογή μανιταριών επιτρέπεται, όπως γίνεται γενικότερα και η συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων, με τη διαδικασία όμως που ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις.

Η συλλογή επιτρέπεται για την κάλυψη ατομικών αναγκών μόνο με κοπή του υπέργειου τμήματος του μανιταριού μέχρι ποσότητας δύο κιλών συνολικά για κάθε άτομο.

Μικρότερες είναι οι ποσότητες εάν συλλέγεται βωλίτης και ακόμη μικρότερες εάν συλλέγεται τρούφα. Διαφορετική όμως είναι η νομοθεσία που διέπει τη συλλογή μανιταριών για εμπορική χρήση, αφού κάθε δασική υπηρεσία εκδίδει σχετική διάταξη και οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν τη σχετική άδεια.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι που θα πρέπει στην αίτησή τους να αναφέρουν επακριβώς τη χρονική περίοδο συλλογής, την τοποθεσία και το είδος του μανιταριού θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία για την κοπή των μανιταριών, ώστε να μην καταστρέφεται ο παραγωγικός μύκητας. 

Υπάρχουν συγκεκριμένες απαγορεύσεις όπως αυτές που ορίζουν την απαγόρευση κοπής, εκρίζωσης, καταστροφής ή συλλογής τοξικών – θανατηφόρων ή άγνωστης εδωδιμότητας μανιταριών με εξαίρεση τις περιπτώσεις που προορίζονται για επιστημονική έρευνα ή για έκθεση σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και γιορτές μανιταριού με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ