Επικαιρότητα

Εντείνονται οι έλεγχοι για την προστασία της Φέτας

Off

Εντείνονται οι έλεγχοι για την προστασία της αυθεντικότητας της Φέτας και άλλων ελληνικών προϊόντων. Ο ΕΦΕΤ ήδη από την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο τόσο της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών όσο και της αυθεντικότητας των ελληνικών τροφίμων, εντείνει τους σχετικούς ελέγχους, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας. Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι θα έχουν ως επίκεντρο τις τουριστικές περιοχές της χώρας και τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα δύο εθνικά προϊόντα, στο τυρί «Φέτα» και το ελαιόλαδο. Για το θέμα και ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου οπότε και αυξάνεται η ζήτηση αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, επισκέφτηκε την Τρίτη  τον ΕΦΕΤ και συνομίλησε με την διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ενισχυθούν σημαντικά οι έλεγχοι με σκοπό να αποτραπεί η νοθεία και η παραπλάνηση του καταναλωτή, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Ο αν. Υπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα του υπουργείου να υποστηρίξει οργανωτικά και με κάθε τεχνικό ή άλλο μέσο τον ΕΦΕΤ, σε αυτές τις ενέργειες που θα αποσκοπούν συγκεκριμένα στην στήριξη της ποιότητας και της τιμής της φέτας, η οποία όπως παραδέχτηκαν όλοι, δέχεται τεράστια πίεση στην τοπική και διεθνή αγορά. Από την πλευρά του, ο ΕΦΕΤ διαβεβαίωσε τον Γιάννη Τσιρώνη ότι οι έλεγχοι ήδη ξεκίνησαν, θα είναι σφαιρικοί και θα ξεκινάνε από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, ώστε να υπάρχει η διασφάλιση της αυθεντικότητας της φέτας έναντι άλλων λευκών τυριών και υποκατάστατων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις παραπλανητικά αναγράφονται ως «φέτα» στους καταλόγους καταστημάτων μαζικής εστίασης. Έλεγχοι θα γίνουν σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στους τουριστικούς προορισμούς. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Τσιρώνης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούμε να θέλουμε να αναπτύξουμε τον γαστρονομικό τουρισμό και να αναδείξουμε την μεσογειακή διατροφή στην χώρα μας, εάν στην εστίαση προσφέρεται λευκό τυρί για φέτα. Ο ξένος επισκέπτης στην χώρα μας που θα παραγγείλει φέτα και τελικά θα δοκιμάσει, χωρίς να το γνωρίζει, λευκό τυρί, δεν θα αναζητήσει ξανά στην χώρα του το ίδιο προϊόν, μειώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά του. Πέρα από τους αυστηρούς ελέγχους, θα πρέπει επιπροσθέτως να αναδείξουμε την ποιότητα και την μοναδικότητα της φέτας στην διεθνή αγορά, ξεκινώντας από την χώρα παραγωγής της».

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου