Επικαιρότητα

Καταδίκη ομόθυμη και χωρίς αστερίσκους

Off

Ομόθυμη και χωρίς αστερίσκους ήταν από το δημοτικό συμβούλιο η καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το περασμένο Σάββατο ο Γ. Μπουτάρης.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Θ. Μπέγκας επανέλαβε όσα είχε πει στις αρχές της εβδομάδας επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή έχει καταδικάσει το σύνολο των επιθέσεων που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια θεσμικοί φορείς και πολιτικά πρόσωπα.

Αντίστοιχη στάση καταδίκης της επίθεσης κράτησαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι που επίσης τοποθετήθηκαν.

«Ανεπιφύλακτα καταδικάζεται η βίαια που ασκήθηκε στο Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, άσχετα με τις θέσεις του, με τις οποίες κατά καιρούς έχουμε διαφωνήσει. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται και σε όποιον κι αν απευθύνεται», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, Νίκος Γκόντας. «Με οργή και αγανάκτηση καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή τη φασιστική ενέργεια από ακροδεξιούς τραμπούκους», σημείωσε εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», Βαγγέλης Καραμπίνας.

«Καταδικάζουμε την επίθεση στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Η βία δεν έχει χρώμα. Είναι μία», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Άρης Μπαρτζώκας.

Τέλος, ο Βασίλης Καφαράκης της ΔΡΑΣΥ, μίλησε για «ναζιστικά και φασιστικά στοιχεία που προκάλεσαν την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη». 

Να σημειωθεί ότι τηρήθηκε κι ενός λεπτού σιγή ως ένδειξη μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων.

 

Συνέχεια 

στους βανδαλισμούς

Επαναφέροντας το περιεχόμενο των επιστολών του προς πολιτικά πρόσωπα, παρατάξεις, φορείς και συλλογικότητες ο Θ. Μπέγκας μάλλον δεν περίμενε ότι θα χρειαζόταν να επανέλθει στο ζήτημα των βανδαλισμών δημοσίων χώρων.

Τα μεσάνυχτα και αφού το δημαρχιακό μέγαρο είχε αδειάσει από κόσμο μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, άγνωστοι επιτέθηκαν με μπογιές στο κτίριο, προκαλώντας φθορές.

Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κυνηγήσει φαντάσματα, όμως σε πείσμα των οπαδών της καταστροφής θα συνεχίσει στο δρόμο της δημιουργίας, καταδικάζοντας τέτοια φαινόμενα με τον πολιτικό της λόγο. Νωρίτερα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Θ. Μπέγκας τόνισε πως το ζήτημα είναι πολιτικό ζητώντας από το σύνολο των φορέων να τοποθετηθούν.

 

Διευκρινίσεις για 

το Λιμναίο Ταμείο

Ακόμη, ο κ. Μπέγκας ενημέρωσε το Σώμα για την πρόταση του δήμου προς τον υπουργό Ναυτιλίας, για την σύσταση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει εμπλοκή στις αρμοδιότητες με τον Φορέα Διαχείρισης. 

Αναφέρθηκε ακόμη και στη στήριξη της προσπάθειας από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της επιστολής της αντιπεριφερειάρχη, Τατιάνας Καλογιάννη, προς τον υπουργό Ναυτιλίας, με την οποία ενίσχυσε την πρόταση του Δήμου για τη δημιουργία Λιμναίου Δημοτικού Ταμείου.

 

Κριτική στην ΕΜΔΥΔΑΣ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος μετέφερε στο Σώμα επιστολή της ΕΜΔΥΔΑΣ, στην οποία τονίζεται πως η Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών αποτελεί παράδειγμα υποβάθμισης δημόσιας υπηρεσίας. Η ΕΜΔΥΔΑΣ εγκαλεί τη δημοτική αρχή για την αποδυνάμωση της υπηρεσίας από προσωπικό και για τη μετακίνησή της στο πρώην δημαρχιακό κατάστημα Παμβώτιδας.

Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι από το 2014 πολλά τεχνικά στελέχη της Πολεοδομίας κάνοντας χρήση ενός νόμου που τους επέτρεπε να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, σε Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Δήμου, έφυγαν από την Πολεοδομία με αποτέλεσμα να απογυμνωθεί.

«Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε το ζήτημα. Αλληλογραφήσαμε με το αρμόδιο Υπουργείο, εξηγήσαμε τους κινδύνους αλλά δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Η Δημοτική Αρχή ουδέποτε ήθελε να αποδυναμώσει την πολεοδομία γιατί ξέρουμε ότι οι μηχανικοί της καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Παράλληλα έχουμε αιτηθεί την πρόσληψη προσωπικού εκτός των ορίων που υπάρχουν από τα μνημόνια, χωρίς όμως καμία απάντηση», είπε αρχικά ο Δήμαρχος.

Αναφορικά με την μεταφορά της Πολεοδομίας στον Κατσικά υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιήσει όλα της τα κτίρια, προσθέτοντας ότι στην ανακοίνωσή της η ΕΜΔΥΔΑΣ, αποσιωπά το γεγονός ότι η Πολεοδομία μεταφέρθηκε από ένα κτίριο ντροπή στο κέντρο της πόλης σε ένα κτίριο που τιμά τους υπαλλήλους, τους πολίτες και τους μηχανικούς.

«Η Πολεοδομία μεταφέρθηκε από ένα κτίριο ντροπή σε ένα κτίριο στολίδι. Αυτό δεν θεωρείται υποβάθμιση αλλά αναβάθμιση», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

 

Το νέο σχολείο Ανατολής

Τέλος, ανακοινώθηκε επισήμως η ίδρυση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής με την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Βούλα Τσίλη να κάνει λόγο για δικαίωση όσων προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα.

«Με τη στήριξη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου στις προτάσεις που έκανε η επιτροπή παιδείας τα καταφέραμε και φέτος έχουμε την ίδρυση του νέου δημοτικού σχολείου στην Ανατολή. Μια περιοχή αναπτυσσόμενη που χρειάζονταν μια ακόμα σχολική μονάδα», ανέφερε η κ. Τσίλη. Η ίδια τόνισε πως σε ότι αφορά το Δήμο, το κτίριο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο, ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα στελεχωθεί εγκαίρως με εκπαιδευτικούς.

Δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Στέφο, για την συμβολή του στην προσπάθεια αυτή.

 

Κριτική της αντιπολίτευσης

Δύο θέματα που σχετίζονται με την ΔΕΥΑΙ έθεσε ο Ν. Γκόντας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο απένταξης του έργου επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού.

Επίσης, κατήγγειλε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ για την τακτική που ακολουθεί στην περίπτωση των 158 αποφάσεων που ακυρώθηκαν – για τυπικούς λόγους πάντως – από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου. «Δεν μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ οι αποφάσεις αυτές και υπάρχει κίνδυνος ανατίναξης της λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ. Έπρεπε να ξαναγίνουν νέες συζητήσεις και να παρθούν εκ νέου αποφάσεις και με ισχύ από την ημερομηνία που θα παρθούν για να είναι νόμιμες. Μεταξύ των αποφάσεων που ακυρώθηκαν είναι η έγκριση του προυπολογισμού 2018 καθώς επίσης και αυτή του προγράμματος έργων ,προμηθειών κλπ. Με τέτοια τακτική ούτε προϋπολογισμοί  ούτε προμήθειες  ούτε άλλες πράξεις   νόμιμες μπορούν να γίνουν στην επιχείρηση».

Ένα άλλο ζήτημα που έβαλε προς συζήτηση ο κ. Γκόντας ήταν η κατά 33%  αύξηση των τελών στάθμευσης στο πάρκινγκ της Κεντρικής Πλατείας στο οποίο μέτοχος είναι ο δήμος  και ζήτησε να πληροφορήσει το σώμα ο δήμαρχος αν σε αυτή την  αύξηση υπήρξε η σύμφωνη γνώμη του δήμου.

Για την παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» ο Β. Καραμπίνας και για την παράταξη «Γιάννενα Τώρα» ο Αρ. Μπαρτζώκας ζήτησαν ενημέρωση για το θέμα που έχει προκύψει με τη μεταστέγαση νηπιαγωγείων στο παλιό Χατζηκώστα, με τον δήμαρχο να απαντά ότι η ευθύνη ανήκει στο υπ. Παιδείας και όχι στο δήμο.

Ο κ. Μπαρτζώκας ακόμη χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση στο παραλίμνιο όπου δεν εφαρμόζεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τους χώρους στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων.

Τέλος, ο Β. Καφαράκης από τη ΔΡΑΣΥ ζήτησε την παρέμβαση του δήμου, ακολουθώντας το δρόμο του δήμου Πατραίων, ώστε να διαγραφούν οφειλές, τόκοι και προσαυξήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατασχέσεων. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου