Επικαιρότητα

Όταν το διαδίκτυο ενισχύει την απασχόληση

Off

Από την Ήπειρο και την πρωτεύουσά της, τα Ιωάννινα, ανακοινώθηκε και επισήμως η εκκίνηση της «Εθνικής Συμμαχίας για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της απασχόλησης».

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης της πρώτης επίσημης δράσης της Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα με την παρουσίαση ενός προγράμματος ψηφιακής κατάρτισης από την Google.

Το πρόγραμμα έχει στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων τοπικών επιχειρήσεων της Ηπείρου ώστε να ενισχυθεί και να επεκταθεί η τουριστική περίοδος, το τουριστικό ενδιαφέρον και η επισκεψιμότητα.

Η παρουσίαση της δράσης έγινε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την Περιφέρεια Ηπείρου, παρουσία της υπουργού κα Γεροβασίλη.

Η υπουργός στις δηλώσεις της και στην ομιλία της τόνισε πως η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν είναι εγγυημένη εάν δεν ενεργοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

«Η «Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» είναι ένα τέτοιο πρότυπο δημιουργικής σύμπραξης της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, στην οποία ο ρόλος του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι συντονιστικός. Πιστεύω ότι είναι προφανές για όλους μας ότι η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στη σύγχρονη εποχή συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Η πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online» της Google είναι ένα τέτοιο παράδειγμα», τόνισε η κα Γεροβασίλη.

Αρωγός στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων είναι η Περιφέρεια Ηπείρου με τον αντιπεριφερειάρχη Β. Γοργόλη να αναφέρεται στη συνεργασία με το υπουργείο, που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της προβολής των ηπειρωτικών επιχειρήσεων.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα ο Γ. Μαρκοπουλιώτης σημείωσε πως στόχος της Ε.Ε. είναι να δημιουργήσει μία ψηφιακή ενιαία αγορά που θα αποφέρει εκατοντάδες δις στην ευρωπαϊκή οικονομία, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ανταγωνισμό και καινοτομία.

Η διευθύντρια marketing της Google Μαρία Φουντά αναφέρθηκε από την πλευρά της στη δυναμική αύξηση αναζήτησης των χρηστών του διαδικτύου για την Ήπειρο, κάτι που επιβεβαιώνει όπως είπε τη δυναμική της περιφέρειας στον ελληνικό τουριστικό χάρτη.

«Σκοπός του προγράμματός μας είναι να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική προσεγγίζοντας όχι μόνο τις αμιγώς τουριστικές αλλά και κάθε επιχείρηση που προσφέρει στην εμπειρία του επισκέπτη . Εστιάζουμε τις ενέργειές μας στην υποστήριξη των επιχειρηματιών της Ηπείρου προσφέροντας τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για την προσέλκυση επισκεπτών όλο τον χρόνο», σημείωσε η κα Φουντά.

Μίλησαν επίσης, ο κ. Χρήστος Κοκκάλας, Προϊστάμενος Τμήματος Καινοτομίας & Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. «Ψηφιακή Ευκαιρία» και ο κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Δημόσιων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με θέμα «Προλεγόμενα Μανιφέστου Ψηφιακής Δημόσιας Διοίκησης».

 

Ο σχεδιασμός της δράσης

Ειδικά για τα Ιωάννινα και την Περιφέρεια της Ηπείρου, η εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες και τα σχετικά εργαλεία, που προσφέρει δωρεάν η Google τόσο σε νέους, φοιτητές όσο και σε επαγγελματίες του τουρισμού, θα γίνει με τη βοήθεια ειδικών εισηγητών της Google, των Online Advisors, οι οποίοι έχουν λάβει ειδική, εκτενή εκπαίδευση από την Google και επαγγελματίες του κλάδου του μάρκετινγκ και του τουρισμού, πάνω σε διαδικτυακά εργαλεία για τον τουρισμό.  

Ήδη, δύο Online Advisors (εξειδικευμένοι σύμβουλοι), οι οποίοι κατάγονται από την Ήπειρο, έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή και κατά το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούν δωρεάν εξατομικευμένες συναντήσεις, αλλά και ομαδικά σεμινάρια για τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού κλάδου. Οι εκπαιδεύσεις θα επικεντρώνονται σε θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και στο πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες αυτές, προκειμένου να δείξουν στον κόσμο και τους δυνητικούς ταξιδιώτες τι μπορούν να προσφέρουν η περιοχή και οι επιχειρήσεις, ακόμη και σε περιόδους εκτός της αυστηρά τουριστικής σεζόν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση οι ταξιδιωτικές αναζητήσεις ανά μήνα για την Ήπειρο αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 18%.

Μία στις δύο αναζητήσεις για την Ήπειρο πραγματοποιούνται από κινητές συσκευές, ενώ οι χώρες που αναζητούν περισσότερο πληροφορίες για την Ήπειρο είναι η Αγγλία, η Σερβία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Η ανακοίνωση της σημαντικής αυτής συνεργασίας αποτελεί τη νέα επέκταση της πρωτοβουλίας της Google, που έχει ήδη εκπαιδεύσει πάνω από 90.000 Έλληνες μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα, το 67% των εκπαιδευμένων επιχειρηματιών  επιβεβαίωσαν ότι, μετά την εκπαίδευση που έλαβαν, είδαν συγκεκριμένα εμπορικά αποτελέσματα, ενώ το 81% του συνόλου των εκπαιδευμένων ανέφερε ότι άλλαξε τον τρόπο που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.

 

Νέες κόντρες για το μεσοπρόθεσμο

 

Μία νέα εστία έντασης πυροδοτεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με το οποίο ολοκληρώνεται εκτός απροόπτου η τέταρτη αξιολόγηση και η χώρα περνά σε μία διαφορετική περίοδο από τον Αύγουστο.

Τουλάχιστον αυτό επισημαίνει η κυβέρνηση με τα στελέχη της να τονίζουν καθημερινά πως η χώρα, επομένως και η οικονομία επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητας, με την αντιπολίτευση από την άλλη να ανταπαντά πως η κανονικότητα δε μπορεί να καθορίζεται με την υπογραφή ενός νέου μεσοπρόθεσμου, το οποίο χαρακτηρίζει ως τέταρτο μνημόνιο. Από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε χθες η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη στάθηκε στην «γραμμή» της κυβέρνησης τονίζοντας πως η πορεία που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2015 ολοκληρώνεται μετά από τρία δύσκολα χρόνια και τη χώρα να βρίσκεται στο ξέφωτο μίας νέας περιόδου. «Το 2015 παραλάβαμε τη χώρα από το γκρεμό με την υποχρέωση να εφαρμόσουμε τη συμφωνία. Κάναμε ένα βήμα πίσω για να πάμε μπροστά. Σήμερα, υλοποιούμε τη συμφωνία και είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στον ελληνικό λαό. Με το τελευταίο μεσοπρόθεσμο, σχεδιάζουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, με στόχευση ένα νέο παραγωγικό μοντέλο απέναντι στο στρεβλό πρότυπο ανάπτυξης που είχαμε μέχρι σήμερα.

Η χώρα ανακάμπτει, η οικονομία το ίδιο και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα πάμε μπροστά», σημείωσε η κα Γεροβασίλη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ