Επικαιρότητα

Τρίπτυχο συνεργασίας της Ηπείρου με την Κίνα

Off

Με σταθερά βήματα που ανοίγουν ένα σταθερό, διαρκή δίαυλο συνεργασίας, αναπτύσσονται οι σχέσεις της Ηπείρου με την Κίνα. Η συνεργασία μπορεί να στηριχθεί στο αμφίδρομο ενδιαφέρον για τον τουρισμό, τις επιστήμες και την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, αλλά και την αγορά σε προνομιακά πεδία, όπως η πρωτογενής παραγωγή.

Ένα τέτοιο βήμα ήταν η συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Jelin της Κίνας, η οποία από το Σάββατο βρίσκεται στην περιοχή μας, που είχαν τη Δευτέρα το πρωί στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναλυτική συζήτηση για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη  των ανταλλαγών των δύο Περιφερειών, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που είχε υπογραφεί  κατά την επίσκεψη της Αντιπροσωπείας της Ηπείρου στην Κίνα. 

Ο Περιφερειάρχης κ.. Καχριμάνης, καλωσορίζοντας τα μέλη της κινέζικης αποστολής, αναφέρθηκε στις πολύ θετικές εντυπώσεις που αποκόμισε η αποστολή της Ηπείρου στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τον  Οκτώβριο του 2016 στην Περιφέρεια Jelin.

Αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχει στον τομέα του τουρισμού και ιδιαίτερα στον τομέα των βοτάνων τονίζοντας ότι στην Ήπειρο ευδοκιμούν περί τις 5.000  αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, για τα οποία έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Ο Περιφερειάρχης,  ειδικότερα για την τουριστική συνεργασία, χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε την Κυριακή η αποστολή της Jilin με τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, κατά την οποία μάλιστα οι Κινέζοι φιλοξενούμενοι επέδειξαν ενδιαφέρον για την αεροπορική σύνδεση των δύο Περιφερειών. 

«Η Ήπειρος έχει ωραίες θάλασσες, αλλά και πανέμορφα ορεινά τοπία», τόνισε ο Περιφερειάρχης. 

Ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αν και πρόκειται για δύο χώρες και δύο περιφέρειες με διαφορετικά μεγέθη, εν τούτοις «μπορούμε να βρούμε σημεία κοινού ενδιαφέροντος», όπως είναι η ιατρική που στηρίζεται στα βότανα και ο τουρισμός. «Ο τουρισμός που αφορά τα παράλια, είναι ήδη πολύ οργανωμένος και προβεβλημένος. Εμάς μας ενδιαφέρει η προβολή της ενδοχώρας», πρόσθεσε για να συμπληρώσει  ότι η αναβάθμιση του αεροδρόμιου Ιωαννίνων θα βοηθήσει τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα. 

Ο επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας JelinYang Kexin, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την διήμερη παραμονή και τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν τα μέλη της,  σε τουριστικά αξιοθέατα και μνημεία της Ηπείρου. 

Ως προς τη συνεργασία των δύο Περιφερειών, είπε ότι οι τρεις τομείς στους οποίους μπορεί να ξεκινήσει η συνεργασία  είναι ο τουρισμός, το εμπόριο και οι πολιτιστικές ανταλλαγές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει από Κινεζικής πλευράς για τα βότανα. Για το σκοπό αυτό επισκέφθηκαν και καλλιέργειες στη Θεσπρωτία. 

 

Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δηλώσεις έγιναν από τον Δήμαρχο  Ιωαννίνων Θ. Μπέγκα, που είπε τα εξής:  

«Με πρωτοβουλία του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Φιλίας, με επικεφαλής τον κ. Λ. Κόντο,  ξεκίνησε μια προσπάθεια επαφής δύο περιφερειών, της Κίνας και της Ελλάδος. Από πλευράς της Κίνας είναι η Περιφέρεια της Jelin και από πλευράς της Ελλάδας η Περιφέρεια της Ηπείρου. Ήδη έχει προηγηθεί ένα ταξίδι της Ηπείρου, η αντιπροσωπεία η δική μας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη, με μένα, τον Πρύτανη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες είχε κάνει το πρώτο ταξίδι στην Επαρχία Jelin και τώρα υποδεχθήκαμε μια αντιπροσωπεία της.. Είναι γεγονός ότι μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά, είναι γεγονός ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, είναι γεγονός ότι υπάρχουν τομείς που μπορούμε να ανταλλάξουμε και απόψεις, αλλά και ουσιαστικά να συνεργαστούμε.

Έχουμε προσδιορίσει κατ’ αρχήν, δύο τρεις τομείς, όπως είναι του τουρισμού, του πολιτισμού και της γνώσης που έχουν και οι δύο λαοί με τα βότανα και την ιατρική των βοτάνων. 

Ξεκινάμε πρακτικά από εδώ και πέρα μαζί και με τους υπηρεσιακούς συνεργάτες να μπαίνουμε στο βάθος της συνεργασίας αυτής, με αυτούς τους τρεις βασικούς τομείς και στη συνέχεια θα αναπτύξουμε όσο μπορούμε τη σχέση αυτή. 

Να ευχαριστήσω την αντιπροσωπεία της Jelin που ήρθε στην περιοχή μας, να ευχαριστήσω και εκ μέρους του Περιφερειάρχη που έπρεπε να φύγει για ταξίδι και η αγωνία μας είναι να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα». 

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Σιώλος και ο Ελευθέριος Κόντος εκ μέρους του Ελληνο- Κινέζικου Συνδέσμου Φιλίας, ο οποίος και συνόδευε την Κινεζική αποστολή, η οποία αποτελείτο από τους: Yang Kexin – Deputy Director General 

Foreign affairs office of Jilin province, Zhang Chenyuan – Deputy Director General Jilin provincial department of culture, Zhang Shubin – Director – General  Information office of the people’s government of Jilin province, Song Yong – Director 

Air route development office of the tourism development commission, Xu Tingting – interpreter Foreign affairs office of Jilin province.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου