Επικαιρότητα

Στοίχημα για τους δήμους η διαλογή στην πηγή

Off

Η ανάγκη προώθησης της διαλογής στην πηγή, αλλά και οι δυνατότητες που ανοίγονται από τα μεγάλα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης βρέθηκαν στο επίκεντρο της 12ης Πανελλήνιας Συνόδου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που έγινε με μεγάλη συμμετοχή 21- 23 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ν. Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος αλλά και πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ και δήμαρχοι της Ηπείρου.

Η Σύνοδος συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ, τον Περιφερειακό Σύνδεσμο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΟΑΝ, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γεώργιος Πατούλης, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Δημήτρης Πολιτόπουλος, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και στελέχη των ΦοΔΣΑ από όλη τη χώρα, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και των συστημάτων διαχείρισης καθώς και εκπρόσωποι μελετητικών και κατασκευαστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Το θέμα της συνόδου ήταν «Η ώρα των λύσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων», ενώ κεντρικά θέματα αποτέλεσαν ακόμα, το νέο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση, η υλοποίηση του νέου ΕΣΔΑ, των εγκεκριμένων ΠΕΣΔΑ καθώς και των τοπικών σχεδίων των Δήμων και οι χρηματοδοτήσεις των έργων.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου καταγράφονται μεταξύ άλλων: 

-Η καθυστέρηση προώθησης των δράσεων διαλογής στην πηγή (επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων και έλεγχος των πράσινων σημείων για τις κρατικές ενισχύσεις)  2,5 χρόνια μετά την έγκριση του ΕΣΔΑ και 1,5 χρόνια μετά την έγκριση των ΠΕΣΔΑ και των τοπικών σχεδίων των Δήμων, λειτουργεί αρνητικά για την επίτευξη των στόχων. 

-Η πορεία στον τομέα των υποδομών αφού μια σειρά έργων ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν (Δυτική Μακεδονία), άλλα κατασκευάζονται (Ήπειρος, Σέρρες, Στερεά Ελλάδα), άλλα είναι προς κατασκευή (Πελοπόννησος, Ζάκυνθος), άλλα προς δημοπράτηση (Κρήτη, Αλεξανδρούπολη), άλλα προς ένταξη (Δυτική Θεσσαλία) και άλλα με ενταγμένες μελέτες προς ωρίμανση (Κεντρική Μακεδονία & Στερεά Ελλάδα) κ.α.

-Επισημάνθηκε επίσης η συσχέτιση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, ένα ζήτημα το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και προτάσεων από το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ το αμέσως προσεχές διάστημα. 

-Η κατάθεση διατάξεων για τους ΦοΔΣΑ, ως ιδιαίτερο κεφάλαιο, μέσα στο σχέδιο νόμου  του Κλεισθένη, δεν βρίσκει σύμφωνους τους ΦοΔΣΑ αλλά και το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το ολοκληρωμένο και ομόφωνο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ όπως αυτό ενσωματώθηκε στις αποφάσεις της ΚΕΔΕ.  

Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε μετά από ερωτήσεις για το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων στους δήμους ότι οι δήμοι μπορεί να έχουν διαφορετικό σχέδιο εξοικονόμησης πόρων ώστε να μπορέσουν να ισορροπήσουν τα τέλη τα οποία και σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι διαφορετικά για τον κάθε δήμο λόγω και της χιλιομετρικής διαφοράς από τον τελικό προορισμό που είναι η Μονάδα ΑΣΑ, αλλά και των σταθμών μεταφόρτωσης. 

 

Η διαλογή στην πηγή

Για τους στόχους και τις προκλήσεις που πρέπει να επιτευχθούν μίλησε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος. 

Ως προς το ζήτημα της επιτυχούς διαχείρισης των στερεών αποβλήτων τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να επιτύχουμε όλοι μαζί, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, κοινωνία», ωστόσο επανέλαβε ότι η αρμοδιότητα του συγκεκριμένου ζητήματος ανήκει αποκλειστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. "Η Ευρώπη της ανακύκλωσης και η κοινωνία των μηδενικών αποβλήτων είναι τα κυρίαρχα θέματα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον", συνέχισε, ενώ επεσήμανε ότι η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας καλείται να πετύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, στο πλαίσιο της καλής λειτουργίας των ΦοΔΣΑ.

Μέσα στο 2018 οι δήμοι πρέπει να εφαρμόσουν τη διαλογή στην πηγή για τα ανακυκλώσιμα και τα οργανικά. Ο  νόμος 4496 που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο προβλέπει την εισαγωγή οικονομικών εργαλείων, που ενισχύουν την επαναχρησιμοποίηση σε βάρος της ταφής, ενώ μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του "Κλεισθένη" θα υπάρχει υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της τιμολόγησης διαχείρισης απορριμμάτων στο τέλος του 2018. «Εντός του 2018 πρέπει όλοι οι δήμοι να ετοιμάσουν ρεύματα χωριστής συλλογής για το οργανικό και διαλογή στην πηγή σε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά» και πρόσθεσε: «Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση της ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή, σε επίπεδο δήμου για το 50% των απορριμμάτων. Οι μονάδες που σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται διαδημοτικά ή περιφερειακά αφορούν το υπόλοιπο 50%».

 Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι οι δήμοι θα πρέπει εντός έξι μηνών να σχεδιάσουν την συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων ώστε να μην εξέρχεται από τα γεωγραφικά τους όρια το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων με τη μορφή σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά με τη μορφή των καθαρών υλικών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο δήμος που θα δει το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων του να μην εξέρχονται ως σύμμεικτα από τα γεωγραφικά του όρια, θα δει το κόστος μεταφοράς αποβλήτων να πέφτει στο μισό. Και όταν ο συντελεστής διαχείρισης αποβλήτων κατά το ένα τρίτο βαρύνεται από τα κόστη μεταφοράς αυτό σημαίνει άμεσα μείωση των δημοτικών τελών».

 Ως προς την ξεχωριστή συλλογή του οργανικού αποβλήτου σημείωσε ότι νομοθετικά κατοχυρώνεται ακόμη περισσότερο με τον "Κλεισθένη" εντός του 2018, σημειώνοντας ότι οι ΦοΔΣΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν τους δήμους, δημιουργώντας μεταβατικές μονάδες οργανικού σε όλες τις περιφέρειες από το 2019, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χωριστή επεξεργασία του οργανικού. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

 

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου