Επικαιρότητα

Συντονισμένες κινήσεις για να προχωρήσει ο μεγάλος δακτύλιος

Off

Ο Δήμος Ιωαννιτών θα κινηθεί συντονισμένα ώστε να ανατρέψει την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία απορρίφτηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο του μεγάλου δακτυλίου της πόλης από κόμβο Βογιάνου σε κόμβο Πανηπειρωτικού. Η δημοτική αρχή έχει σε αυτήν την προσπάθεια μαζί της και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης όπως φάνηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας ενημέρωσε το Σώμα για τις εξελίξεις και ανέφερε ότι ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου ήρθε μετά από προσφυγή που κατατέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο. Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Μπέγκας εξήγησε ότι «η προσφυγή φέρεται να υποβάλλεται από δύο πρόσωπα με τη μόνη διαφορά ότι το ένα εξ’ αυτών, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, Απόστολος Κοκορδάτος, κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης επιστολή η οποία πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο, όπου αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά πως ουδέποτε συναίνεσε και ούτε υπέγραψε την εν λόγω προσφυγή, επιφυλασσόμενος μάλιστα να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του κατά όσων τον ενέπλεξαν», κάτι που θέτει ερωτηματικά.

Ο Δήμαρχος μίλησε για παραπλάνηση του υπουργού Περιβάλλοντος και τόνισε πως όταν ένας Υπουργός καλείται να αποφασίσει για μια προσφυγή η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις σε ένα τεράστιο έργο υποδομής, οφείλει να ζητήσει την άποψη του φορέα, κάτι που ο κ. Σταθάκης δεν έκανε.

«Δεοντολογικά ήταν λάθος από την πλευρά του υπουργού. Όφειλε να ζητήσει τις απόψεις μας πριν λάβει αποφάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το σκεπτικό της απόφασης συσχετίζει λανθασμένα το έργο που αφορά την επέκταση της Γεννηματά με την Κενάν Μεσαρέ και τη Βογιάνου, επισημαίνοντας αρχικά ότι οι δύο τελευταίες ανήκουν στον μικρό δακτύλιο της πόλης ενώ η πρώτη στον μεγάλο και προσθέτοντας πως είναι αναληθές ότι δεν έχουν αδειοδοτηθεί  περιβαλλοντικά: «Τόσο η οδός Βογιάνου, όσο και η Κενάν Μεσαρέ έχουν αδειοδοτηθεί κανονικά, γιατί και η απαλλαγή από την υποχρέωση εκπόνησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι τρόπος αδειοδότησης» σημείωσε, ενώ για την Κενάν Μεσαρέ είπε ότι «το θέμα έληξε με την επιστολή της Γενικής Διευθύντριας του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις  29-1-2016 η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προσφυγή στερείται νομίμου ερείσματος ζητώντας να κλείσει η υπόθεση και να ανακληθεί η επιβολή προστίμου. Τέλος, το κείμενο της απόρριψης από πλευράς υπουργείου περιέχει ορισμένες φράσεις από την έκθεση του Συνηγόρου του πολίτη χωρίς όμως να περιλαμβάνει την τελευταία παράγραφο που αλλάζει όλο το νόημα γιατί καταλήγει στο ότι: κατόπιν της εξέλιξης αυτής η νομιμότητα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έχει εξαντληθεί, για την Κενάν Μεσαρέ. Μιλάμε δηλαδή για αποσπασματικά στοιχεία προκειμένου να στηριχτεί ένα επιχείρημα έωλο για ένα θέμα που έχει κλείσει», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Κλείνοντας, ο κ. Μπέγκας δήλωσε ότι ο Δήμος έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης ζητώντας τη στήριξη όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβούλιου στην προσπάθεια αυτή: «Θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό, ακόμα και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αν χρειαστεί, και χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων σας. Καλώ τους βουλευτές, και ειδικά τους κυβερνητικούς, να ενδιαφερθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα, να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν».

Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβούλιου, πλην των κκ Τασούλα και Καφαράκη που ζήτησαν να ενημερωθούν καλύτερα, υποστήριξαν την απόφαση της Δημοτικής Αρχής κι έτσι αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα αναλάβει να συναντήσει τον κ. Σταθάκη άμεσα προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα έργο που είχε την ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβούλιου.

«Η παράταξη μας δηλώνει συμμετοχή σε διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα επικοινωνήσει με κάθε αρμόδια αρχή, για να αποτραπεί κάθε καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου. Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε πολέμιοι και αρνητές σε κάθε καλό που πάει να γίνει στη πόλη μας και που θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών» .σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας, μεταφέροντας και εμπειρίες από τη θητεία του ενώ συνέστησε αυστηρή παρακολούθηση  εκ μέρους των υπηρεσιών του Δήμου στην ωρίμανση όλων των έργων, για να αποφεύγονται παρόμοιες  δυσάρεστες  καταστάσεις.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου