Επικαιρότητα

Σε εκκρεμότητα 600.000 φορολογικές δηλώσεις

Off

Σχεδόν το χαρακτήρα… λαϊκής απαίτησης προσλαμβάνει το άτυπο αίτημα του κλάδου των λογιστών – φοροτεχνών προς το υπουργείο Οικονομικών, να μεταφερθεί για λίγες ημέρες η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Το περιθώριο που ισχύει μέχρι σήμερα είναι μέχρι την Πέμπτη 26 Ιουλίου όμως μέχρι και χθες παρέμεναν σε εκκρεμότητα περισσότερες από 600.000 δηλώσεις, που είναι αδύνατον να εκκαθαριστούν σε τρία 24ωρα.

Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων, σε συνδυασμό με την αντοχή του συστήματος, που «κρασάρει» σε κάθε ευκαιρία είναι τα βασικά στοιχεία που θα κρίνουν εάν θα δοθεί ή όχι παράταση και μέχρι ποια ημερομηνία.

Οι εκκρεμείς φορολογικές δηλώσεις στα Ιωάννινα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνών Παντελή Ζαρβαλιά είναι περίπου 15.000, αριθμός που επίσης είναι αδύνατον να υποβληθεί μέχρι την Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση όπως τόνισε ο κ. Ζαρβαλιάς οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να προσέλθουν το συντομότερο για τις δηλώσεις και επειδή υπάρχει η καταληκτική ημερομηνία και ο κίνδυνος να «πέσει» το TAXIS, αλλά και επειδή τα πρόστιμα που προβλέπονται για μη εμπρόθεσμη υποβολή είναι τσουχτερά ξεκινώντας από 102 και φτάνοντας τα 500 ευρώ.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο πάντως είναι να δοθεί μία σιωπηρή παράταση μέχρι τις 30 Ιουλίου, όχι όμως αργότερα, αφού το υπουργείο Οικονομικών θέλει εντός του Αυγούστου να προχωρήσει στην ανάρτηση των τιμών ΕΝΦΙΑ ώστε η είσπραξή του να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Ζαρβαλιάς τόνισε πάντως πως εκτός από τη διαχρονική νοοτροπία των φορολογουμένων, που επιλέγουν την τελευταία στιγμή να υποβάλουν τις δηλώσεις υπάρχει μία σειρά προβλημάτων για τα οποία ευθύνεται η κατά καιρούς φυσική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ