Ήπειρος

«Άδικη η κριτική σε βάρος των δήμων»

Off

Σε κλίμα οδύνης μπροστά στο δράμα των κατοίκων της ανατολικής Αττικής και κυρίως εκείνων που έχασαν συγγενείς, φίλους και περιουσίες μέσα σε λίγα λεπτά, η συνεδρίαση η ΠΕΔ Ηπείρου, το μεσημέρι της Τρίτης. Με ομόφωνη απόφασή της και ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε η ΚΕΔΕ, η ΠΕΔ Ηπείρου, ενέκρινε την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων με το ποσό των 10.000 ευρώ.

Ωστόσο, 10 ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά, και ενώ μόλις έχει ανοίξει ο κύκλος της αναζήτησης των ευθυνών, ήδη στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου έχει εισέλθει η συζήτηση για τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας, για το εάν μπορούν οι φορείς α’ βαθμού να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες και εάν είναι αρκετά τα χρήματα που κατανέμει σε ετήσια βάση η Πολιτεία για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

Η απάντηση θα έλεγε κάποιος από τους δήμους ότι θα μπορούσε να είναι ένα ξεκάθαρο «όχι», μία μονολεκτικού χαρακτήρα απάντηση που θα περιείχε και όλη την αλήθεια. Άδικο βέβαια δεν έχουν οι δήμοι να υποστηρίζουν, ότι τα ποσά που κατανέμονται σε ετήσια βάση είναι «σταγόνα στον ωκεανό» για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τόσο της πυροπροστασίας το καλοκαίρι, όσο και της πρόληψης από πλημμυρικά φαινόμενα το χειμώνα.

Υπάρχουν όμως πολλές παράμετροι που αναδεικνύουν και τις υπάρχουσες ευθύνες των ίδιων των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος με τις υπάρχουσες συνθήκες, το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές των δήμων, είναι αδύνατο να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που θέτει η Πολιτική Προστασία στους δήμους.

«Τι να πρωτοκαλύψουμε στην Ηγουμενίτσα με 50 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Ή θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση ή να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να μην πέφτει όλο το ανάθεμα στους δήμους, με την πρώτη καταστροφή. Ίσως να μην εφαρμόζουμε κι εμείς όλη την αυστηρότητα στους ιδιοκτήτες, όμως οι διαδικασίες είναι έτσι κι αλλιώς, χρονοβόρες. Δεν αρκεί να βεβαιώσεις τη δαπάνη. Σε αγροτικούς δήμους είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες. Το κόστος είναι τεράστιο και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αναθέσουμε το έργο σε εργολάβο», τόνισε ο Γ. Λώλος.

 

Πρόταση για αντιπυρικές ζώνες στους οικισμούς

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος που όπως χαρακτηριστικά είπε, εάν δε βοηθήσουν «ανώτερες δυνάμεις», δεν πρόκειται να καταφέρουν πολλά πράγματα.

«Καταβάλλουμε τιτάνια προσπάθεια για να τα καταφέρουμε, αλλά να κάνουμε το σταυρό μας, να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά. Η συνεργασία υπάρχει και είναι σε καλό επίπεδο, όμως θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Αν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία αντιπυρική ζώνη πλάτους 20 μέτρων, έξω από κάθε οικισμό, δε θα καταφέρουμε να τους προστατεύσουμε αποτελεσματικά. Στο δήμο Ζίτσας έχουμε στείλει 500 επιστολές σε ιδιοκτήτες οικοπέδων εκ των οποίων δεν ανταποκρίθηκε ούτε το 10%. Αν δεν τελειώσει το Κτηματολόγιο ώστε να ξέρουμε σε ποιον ανήκει το κάθε οικόπεδο και το κάθε χωράφι, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ο Θ. Μπέγκας

Να χαμηλώσει τους τόνους σε σχέση με όσα διατυπώθηκαν στη σύσκεψη της Δευτέρας, επιχείρησε χθες,  ο δήμαρχος Ιωαννίνων. Ο Θ. Μπέγκας υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται μεγέθυνση ειδικά τις ώρες που το θυμικό του κόσμου είναι έντονο» ενώ πρόσθεσε ότι όποια προβλήματα εντοπίστηκαν ήδη έχουν μπει στην διαδικασία εξεύρεσης λύσεων.  

«Να μην μεγεθύνουμε τα πράγματα δεν φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα. Συνεργαζόμαστε, ενώ θέτουμε και το πολιτικό κριτήριο ζητώντας επιπλέον πόρους. Όσες ελλείψεις διαπιστώθηκαν τις αντιμετωπίζουμε», κατέληξε.

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου