Ήπειρος

Η γραφειοκρατία μπλοκάρει «Πράσινα σημεία» – ΣΜΑ

Off

Σε δύο περίπου μήνες ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Αστικών Στερεών Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, όμως μόλις τώρα έχει αρχίσει η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αποκομιδή και η μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο και η μεταφορά του υπολείμματος στους ΧΥΤΥ. Οι περισσότεροι Σταθμοί Μεταφόρτωσης στην Ήπειρο έχουν δημοπρατηθεί, όμως οι διαδικασίες είναι απελπιστικά χρονοβόρες και θεωρείται αδύνατο να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ πριν την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας. Αν μάλιστα οι διαδικασίες δεν ξεκολλήσουν, είναι μάλλον αδύνατο να είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν και στην κανονική λειτουργία του εργοστασίου τον Φεβρουάριο του 2019.

Στη γραφειοκρατία επέρριψε τη μεγαλύτερη ευθύνη για την καθυστέρηση που υπάρχει μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γ. Λώλος, τονίζοντας πως η αυτοδιοίκηση και στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της. 

Διαφορετική όμως είναι η άποψη του δημάρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου, που σημείωσε σε χθεσινές του δηλώσεις, ότι είναι δεδομένο, πως στην Ήπειρο οι δήμοι θα τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις. 

Επέρριψε όμως την κυριότερη ευθύνη για αυτό, στην ελληνική Πολιτεία, που δεν έχει λάβει αποφάσεις καθοριστικού και αποφασιστικού χαρακτήρα, όπως είναι για παράδειγμα η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων.

«Η ίδια η διοίκηση δεν έχει αποφασίσει τι θέλει. Θέλει τοπικούς ΦΟΔΣΑ, θέλει περιφερειακούς, όπως είναι και το πιο σωστό; Δόθηκε νέα τετράμηνη παράταση λειτουργίας των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ. Τι θα κάνει σε αυτό το τετράμηνο; Επείγει να θεσμοθετηθούν οι περιφερειακοί ΦΟΔΣΑ για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων», σημείωσε ο κ. Πλιάκος, που έδειξε να παίρνει αποστάσεις από συναδέλφους του δημάρχους αναφορικά με το κόστος που θα κληθούν να μετακυλήσουν στους πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Τα κόστη είναι συγκεκριμένα και έχουν προκύψει μέσα από τις μελέτες. Θεωρώ, ότι αυτό που λείπει, είναι μία ειλικρινής συζήτηση για το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Φθηνότερο κόστος είχαμε όταν πετάγαμε στις χωματερές τα σκουπίδια, αλλά ο πολιτισμός μας επέβαλε τη λειτουργία των ΧΥΤΑ, τώρα των ΧΥΤΥ και του εργοστασίου, αύριο κάτι πιο εξελιγμένο», τόνισε ο κ. Πλιάκος. 

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου