Επικαιρότητα

Τριπλό «μέτωπο» και πολιτική πίεση 

Off

Κοινό μέτωπο για την απεμπλοκή του έργου του μεγάλου δακτυλίου, που «κόλλησε» στο υπ. Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης με την απόφαση ακύρωσης των περιβαλλοντικών μελετών από τον Γ. Σταθάκη συγκροτούν οι τοπικοί φορείς. Πρέπει να είναι από τις λίγες φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά και παλαιότερα, που ένα ζήτημα που έχει και σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, ερμηνείες και αναφορές, κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή κομματικές αποχρώσεις, προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

Ο Αλ. Καχριμάνης συναντήθηκε με τον Θ. Μπέγκα χθες στο γραφείο του και λίγο αργότερα σε συνέντευξη τύπου επισήμανε την αναγκαιότητα να μην υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή σε ένα έργο, που έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Ηπείρου της νέας προγραμματικής περιόδου στον τομέα των υποδομών.

Έκανε λόγο για μία απόφαση που στερείται λογικής και νομικής βάσης, ενώ επιτέθηκε και στον Συνήγορο του Πολίτη για την απόφαση με την οποία συντάσσεται με την απόφαση του κ. Σταθάκη. 

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και η ανακοίνωση του ΤΕΕ Ηπείρου, που επίσης παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ των θέσεων του δήμου και ζητά από τον υπουργό Γ. Σταθάκη να μεριμνήσει με ιδιαίτερη ευαισθησία για την επίλυση του θέματος.

Η παρέμβαση του Αλ. Καχριμάνη, όπως και αυτή του Τεχνικού Επιμελητηρίου θέτουν το ζήτημα και σε μία άλλη διάσταση, αυτήν του κινδύνου της απένταξης ενός έργου ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης.

Το ζήτημα πλέον είναι, με ποιον τρόπο η πολιτική ηγεσία είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο αίτημα των τοπικών φορέων και κυρίως αν ο υπουργός Γ. Σταθάκης είναι σε θέση, να ανακαλέσει την υπογραφή του, χωρίς την ίδια στιγμή, να υπάρξουν έστω μερικές βελτιώσεις ή τροποποιήσεις από το δήμο Ιωαννιτών. 

Εκεί βρίσκεται το πιο δύσκολο σημείο της ιδιότυπης αυτής «διαπραγμάτευσης» με τους τοπικούς φορείς πλέον να συνασπίζονται και να ασκούν ισχυρή πολιτική πίεση στο υπ. Περιβάλλοντος.

«Όταν μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι εγκεκριμένη, όπως είναι της οδού Βογιάννου, της οδού Μεσαρέ, όταν δεν υπάρχει καμία ακύρωση από το ΣτΕ, τότε αυτές είναι νόμος του Κράτους και δεν μπορεί κανείς, είτε υπουργός, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να πει ότι αυτές είναι υπό αμφισβήτηση. Όποιος τις αμφισβητεί., κάνει προσφυγή στο ΣτΕ και αναμένει το αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουμε κάποια εμπλοκή που να προκαλεί θέμα νομιμότητας και των δύο δρόμων αυτών στα θέματα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων», τόνισε ο Αλ. Καχριμάνης για να προσθέσει πως ο μεγάλος δακτύλιος θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά τους άλλους δύο δρόμους.

«Δε μπορούμε να λέμε ότι έχουμε και προβληματισμούς γιατί θα γίνει ένας δρόμος που θα μας ανακουφίσει. Αυτό δεν αντέχει στην κοινή λογική, δεν αντέχει σε εχέφρονες ανθρώπους. Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην όλη υπόθεση», σημείωσε για να απευθύνει τα βέλη του στη συνέχεια και προς τον Συνήγορο του Πολίτη, με τον οποίο άλλωστε επικοινώνησε και προσωπικά.

«Είναι άστοχες και οι ενέργειες του υπουργείου και του Συνηγόρου του Πολίτη, που δεν σέβεται τη νομιμότητα με την ανακοίνωση που εξέδωσε. Σε επικοινωνία μας, του επισήμανα ότι κάνει λάθος. Αν είχε προσβληθεί η απόφαση και είχε καταπέσει, τότε είχαν δικαίωμα να ζητήσουν στη ΜΠΕ να περιληφθούν και οι δύο δρόμοι». 

 

Κρίσιμη καμπή

Από την πλευρά του ο Θ. Μπέγκας επανέλαβε όσα δήλωσε και το πρωί της Τρίτης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της δημοτικής αρχής προς την περιφέρεια και τον Αλ. Καχριμάνη για την παρέμβασή του.

«Θεωρώ ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή διότι η απλή λογική, η οποία κατατέθηκε από τον περιφερειάρχη, είναι ότι καταρχήν ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος ο οποίος αποφορτίζει τη μοναδική είσοδο της πόλης. Είναι ξεκάθαρο σχεδιαστικά, μπορεί να το αντιληφθεί ο κάθε πολίτης, ότι με το συγκεκριμένο σχεδιασμό οι δρόμοι αυτοί αποφορτίζονται.

Μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που υλοποιούμε ουσιαστικά εξετάζουμε τα πιθανά προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην κυκλοφορία της πόλης συνολικά και όχι αποσπασματικά. Το να απασχολούμαστε εμμονικά, αποσπασματικά με ένα μόνο δρόμο της πόλης θεωρώ ότι επιστημονικά είναι λάθος. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα έργο που είναι ανεξάρτητο επιστημονικά από τους άλλους δύο δρόμους, τη Βογιάννου και την Κενάν Μεσαρέ. Η περιβαλλοντική αδειοδότησή του είναι ανεξάρτητη. Είναι πολύ κρίσιμη και ουσιαστική η πολιτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό, διότι είμαστε δύο φορείς που πραγματικά ζούμε εδώ, αγαπάμε τον τόπο και ότι σχεδιάζουμε και υλοποιούμε είναι για το καλό του τόπου».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου