Πολιτικό Ρεπορτάζ

Γ. ΣΤΕΦΟΣ – Ισχυρό ΑΕΙ στα Βαλκάνια

Off

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος εισηγήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Α’ Θερινού Τμήματος της Βουλής, όπως και τις προηγούμενες μέρες στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο ‘Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις’. Ο βουλευτής υπογράμμισε την κυβερνητική βούληση για τη δημιουργία ισχυρών ιδρυμάτων, τα οποία θα εκπληρώνουν τις ανάγκες για ποιοτική διδασκαλία των φοιτητών, πρωτοποριακή έρευνα με διεθνή εμβέλεια και συνέργειες με ερευνητικά κέντρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό που θα προάγουν την πανεπιστημιακή συνεργασία. 

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα το υπουργείο για τη στήριξη της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ τόνισε ότι η ενοποίηση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπου αυτό είναι δυνατό και αναγκαίο, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο ισχυροποίησης των ανωτάτων ιδρυμάτων. Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέφερε ότι με τη δημιουργία των νέων Σχολών και των νέων Τμημάτων καθώς και με την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου και του Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου το Πανεπιστήμιο καθίσταται ένα ισχυρό ίδρυμα με όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα ίδρυμα που θα σταθεί αρωγός στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ηπείρου και να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο σε όλο το χώρο της Βαλκανικής. 

Ο εισηγητής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο κατάρτισης του νομοσχεδίου, ο οποίος υπήρξε υποδειγματικός και πρωτοποριακός, αφού η κατάρτισή του ξεκίνησε από επιτροπές που συστάθηκαν σε κάθε ίδρυμα αποτελούμενο από εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών με ευρεία συζήτηση στις ακαδημαϊκές κοινότητες και στην τοπική κοινωνία. Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής αντιπαρέβαλε τον αυταρχικό τρόπο που η προηγούμενη κυβέρνηση συγχώνευσε ή έκλεισε 129 σχολές και τμήματα στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΘΗΝΑ με 35 Προεδρικά Διατάγματα. Επιπροσθέτως, στη συζήτηση στις επιτροπές ανέδειξε τον παράνομο τρόπο με τον οποίο ο κ. Αρβανιτόπουλος και ο κ. Λοβέρδος αργότερα μετέθεσαν μερικές χιλιάδες εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, καλώντας τα κόμματα να πάρουν θέση και αποσπώντας την υπόσχεση του υπουργού Παιδείας ότι το θέμα θα ρυθμιστεί με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο. 

Τελειώνοντας τις εισηγήσεις του στηλίτευσε την ανυπαρξία θέσεων για το ζήτημα από πλευράς αντιπολίτευσης, διερωτώμενος ποιον ακριβώς εκπροσωπεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι όλοι οι φορείς ήταν θετικοί, η κοινωνία και η τοπική οικονομία το έχουν ανάγκη και η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα το προτείνει. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου