Επικαιρότητα

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ – Άνοιξη του 2019 και βλέπουμε…

Off

Αντιμέτωπη με τις καθυστερήσεις και αβελτηρίες ενός δυσκίνητου μηχανισμού βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που βλέπει, ότι οι εξαγγελίες της για ολοκλήρωση των διαδικασιών και έναρξη λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου στο Χατζηκώστα, μετά τη συμφωνία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, μετατίθενται συνεχώς προς τα πίσω.

Η νεότερη εξέλιξη είναι πως μόλις την Τρίτη, βγήκε «στον αέρα», η προκήρυξη του διαγωνισμού προμήθειας – εγκατάστασης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Πολυδύναμου, από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε με προϋπολογισμό 309.000 ευρώ.

Αντίθετα, εκκρεμεί ακόμη ένας δεύτερος διαγωνισμός που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του υποσταθμού για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, με προϋπολογισμό 282.000 ευρώ.

Και τα δύο έργα έχουν ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΠΕΠ Ηπείρου, ωστόσο την πρώτη φορά που προκηρύχθηκαν, η διαδικασία κηρύχθηκε άγονη και έγινε επαναδημοπράτηση.

Υπολογίζεται σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το δεύτερο έργο θα προκηρυχθεί εντός του Σεπτεμβρίου, όμως και τα δύο έργα εάν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν ενστάσεις, με το πλέον αισιόδοξο σενάριο, θα έχουν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2019.

Από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου πάντως έχει διαμηνυθεί προς το υπουργείο Υγείας, ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, γιατί υπάρχει κίνδυνος μέχρι και για απένταξη των έργων, ενώ σχετικές ήταν και οι επισημάνσεις της Διαχειριστικής Αρχής προς την ηγεσία του υπουργείου και προσωπικά προς τον κ. Ξανθό κατά την παρουσία του στο Πολυδύναμο πριν από δύο μήνες.

Η δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά πρωτίστως τη διοίκηση του νοσοκομείου και τις υπηρεσίες του είναι η πρόσληψη προσωπικού, όπως αυτή είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό στην προ διμήνου επίσκεψή του στα Γιάννενα και στην επίσκεψή του στο Πολυδύναμο. 

Το νοσοκομείο Χατζηκώστα θα πρέπει να υποβάλλει τις προτάσεις του για το απαιτούμενο προσωπικό στο Πολυδύναμο και να εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας, που με τη σειρά του είναι υποχρεωμένο να «τρέξει» τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού.

Έτσι, ακόμη και εάν όλες οι παραπάνω ενέργειες γίνουν στους προβλεπόμενους χρόνους και δεν υπάρξει καμία καθυστέρηση, το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει, για την έναρξη λειτουργίας του Πολυδύναμου, με την ένταξη των δομών του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, είναι το τέλος της άνοιξης του 2019.   

 

Ικανοποίηση για την ενεργειακή αναβάθμιση

Ο διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα Ευαγ. Καρβούνης στο μεταξύ, εξέφρασε με δηλώσεις του στο ITV την ικανοποίησή του για την απόφαση ένταξης του νοσοκομείου από την Περιφέρεια Ηπείρου στον κατάλογο των 15 κτηρίων που προτείνεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά, μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού ΕLENA.

«Είναι πολύ σημαντικό για το νοσοκομείο μιας και αναμένεται να ωφεληθεί και φυσικά να υπάρξει εξοικονόμηση και χρήματος και ενέργειας. Υπάρχει μια πλήρης μελέτη και οι εργασίες που θα γίνουν θα είναι καθοριστικές σε ένα από τα πιο παλιά κτήρια» είπε ο κ. Καρβούνης εκφράζοντας την ικανοποίηση που το νοσοκομείο Χατζηκώστα είναι πρώτο στην λίστα των κτηρίων ενεργειακής αναβάθμισης. 

Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα υφιστάμενα κτήρια έχουν δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να υπερβεί το 60% ανάλογα με τη χρήση, όταν εφαρμόζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης, η οποία περιλαμβάνει και μια μικρή εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μπορούν δε, αν υπάρχουν ορισμένες ευνοϊκές συνθήκες, να επιτύχουν και στόχο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, όπως αυτός ορίζεται από την επαναδιατύπωση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων. 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ