Ήπειρος

Νέες προσεγγίσεις για τη συγχώνευση Πανεπιστημίου-ΤΕΙ 

Off

Το γιατί το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου προκύπτει μέσα από την ομιλία του ειδικού αγορητή του κόμματος Γιάννη Δελή  στην Ολομέλεια της Βουλής που δημοσιοποιήθηκε.

«Οι αλλαγές αυτές, δηλαδή οι εξελισσόμενες απορροφήσεις των ΤΕΙ από τα πανεπιστήμια, εκτός από την προφανή περιστολή των κρατικών δαπανών, που είναι βασικός στόχος όλων των μνημονίων, έρχονται να υπηρετήσουν κυρίως, τις ανάγκες της στενότερης σύνδεσης των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις, στα πλαίσια του καπιταλιστικού περιφερειακού και κλαδικού σχεδιασμού. Αυτό αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο και του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Αυτό είναι και το πραγματικό νόημα του όρου «Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης», όπως ονομάζεται πια σε όλη την ΕΕ, η στρατηγική εκείνη για την ακόμη μεγαλύτερη συμβολή της Ανώτατης εκπαίδευσης, στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στην αύξηση δηλαδή Της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. 

Το εγχείρημα αυτής της αναδιάταξης ξεκίνησε από την Άννα Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ,  για να πάρει μετά τη σκυτάλη ο κύριος Αρβανιτόπουλος της ΝΔ,  με το σχέδιο «Αθηνά»  και  τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε αρχικά ο κ. Δελής.

Και συνέχισε: 

«Θα μπορούσε κάποιος να πει γιατί να μη γίνουν αυτές οι αναδιαρθρώσεις, που είναι το κακό; Το ΚΚΕ απαντά. Εξαρτάται από το κριτήριο από το οποίο αυτές υπαγορεύονται. Κριτήριο και κίνητρο είναι τα συμφέροντα των φοιτητών, του λαού και της κοινωνίας ευρύτερα ή το κριτήριο είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και της δικής τους ανάπτυξης; Η κυβέρνηση  ισχυρίζεται ότι στην Ήπειρο και το Ιόνιο θα ωφεληθούν όλοι από τις αλλαγές. Τα πανεπιστήμια θα γίνουν ανταγωνιστικά, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Ας δούμε όμως τι λέει το ίδιο το νομοσχέδιο. Απορροφώνται τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο και αντίστοιχα και στο Ιόνιο. ιδρύονται νέα τμήματα, κλπ. Όσο και αν  ψάξει όμως κάνεις δεν θα βρει μία λέξη στο νομοσχέδιο για τις αναγκαίες υποδομές που χρειάζονται, αφού αναβαθμίζονται όπως μας λέει η κυβέρνηση. Πόσο πειστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού για τη χρηματοδότησή τους, με δεδομένη και για τα επόμενα χρόνια, υποχρηματοδότηση, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα, προκειμένου να πιάνονται τα τερατώδη πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού. Και για το προσωπικό των νέων Ιδρυμάτων, εκπαιδευτικό και λοιπό, προβλέπεται μήπως στο νομοσχέδιο κάποια ενίσχυση;. Απολύτως καμία, απλώς το υπάρχον προσωπικό θα ανακυκλωθεί και θα αναδιαταχθεί, ενώ επεκτείνονται παραπέρα οι ελαστικές σχέσεις εργασίας των διδασκόντων και του λοιπού προσωπικού, βαθαίνει η κατηγοριοποίηση όλου του προσωπικού και επιδεινώνονται τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

Για τους φοιτητές μήπως θα μειωθεί το κόστος σπουδών; Θα ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα;  Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καν σε αυτά. Μήπως θα μειωθεί η ανεργία των αποφοίτων και θα βρίσκει κανείς δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών του με δικαιώματα;. Μήπως θα αρκεί το πτυχίο για να βρίσκει κανείς δουλειά ή θα συνεχίζουν να απαιτούνται μεταπτυχιακά, πιστοποιητικά, κατάρτιση πανάκριβη και τόσα άλλα; Το κυβερνητικό νομοσχέδιο ούτε θέλει ούτε και μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΚΚΕ «η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Όλα τα ιδρύματα να έχουν σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, εστίες και λέσχες με ευθύνη του κράτους. Η ανάγκη του αποφοίτου να παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης του, τις νέες εφαρμογές και τεχνολογίες εξασφαλίζεται με ευθύνη των ιδρυμάτων και δεν αποτελεί ατομική υπόθεση με κυνήγι των πανάκριβων πιστοποιητικών, όπως τώρα. Τα δε  ερευνητικά αποτελέσματα χρησιμοποιούνται άμεσα στην παραγωγή όχι με σκοπό τα κέρδη, αλλά την κάλυψη των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών. Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό ασφαλώς και είναι μόνιμο. Στην πρόταση του ΚΚΕ η ανώτατη εκπαίδευση είναι πραγματικά ενιαία γιατί σταματά η πολυδιάσπαση και η κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, με τη διαμόρφωση ενός μόνο πτυχίου ανά γνωστικό αντικείμενο, ανώτατου, πανεπιστημιακού επιπέδου» κατέληξε ο κ. Δελής.

 

Ο Δήμαρχος Αρταίων

Με αφορμή όμως την ψήφιση του νομοσχεδίου δηλώσεις έκανε και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης που εκφράζεται θετικά για το εγχείρημα.

«Το Νομοσχέδιο για το νέο, ενιαίο, Πανεπιστήμιο αποτελεί Νόμο του Κράτους. Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να πω, ότι η Άρτα αναβαθμίζεται, ενώ ως Δήμος Αρταίων παρακολουθούσαμε από πολύ κοντά και από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις και είχαμε αιτηθεί μια σειρά θεμάτων, τόσο με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (71/2017, 574/2017, 269/2018), όσο και σε συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου σε Ιωάννινα (τον Οκτώβριο 2017) και Άρτα (στις 13 Μαΐου 2018). Αιτήματα που εκφράζουν την τοπική κοινωνία και έχουν ως στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της Άρτας. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, όσο και την Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, τον βουλευτή Άρτας Βασίλη Τσίρκα, τον Πρύτανη του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιο Τσίνα, τον πρώην Πρύτανη Ευριπίδη Γλαβά και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη για τη συνεργασία και τη στήριξη των αιτημάτων μας» τονίζει αρχικά. 

Επιπλέον αναφέρει τα αιτήματα του Δήμου Αρταίων που ικανοποιήθηκαν: 

– Η δημιουργία της Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημιακού επιπέδου, που αποτελούσε ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και το οποίο αποτέλεσε το πρώτο αίτημά μας στο υπόμνημα που είχαμε καταθέσει και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με την δημιουργία της Σχολής, η οποία είναι η συνέχεια του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ, η περιοχή μας που είναι κατ’ εξοχήν αγροτική θα μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες για συγκεκριμένη αγροτική ταυτότητα, ενώ οι παραγωγοί και οι πολύ καλές τοπικές επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να μετουσιώνουν την επιστημονική γνώση σε πράξη, ώστε να πετύχουν την καλύτερη δυνατή προώθηση των προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

– Η αναβάθμιση των τμημάτων του ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακά και η διατήρησή τους στην Άρτα, καθώς και η δημιουργία ενός νέου τμήματος, του Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής

– Η δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου με έδρα την Άρτα, ένα θέμα για το οποίο και προσωπικά είχα ζητήσει από τον Υπουργό, στις 13 Μαΐου 2018 στη Σύγκλητο του ΤΕΙ, να διευκρινιστεί στο τελικό κείμενο του Νομοσχεδίου ότι θα έχει έδρα την Άρτα και συγκεκριμένα τους Κωστακιούς, δίπλα στις εγκαταστάσεις της νεοϊδρυθείσας Γεωπονικής Σχολής κάτι που έγινε αποδεκτό από τον Υπουργό μετά την παρέμβασή μου στην εν λόγω συνάντηση. Να σημειωθεί ότι στην αρχική του μορφή το Νομοσχέδιο δεν ξεκαθάριζε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για μια καινοτόμο υποδομή που θα ενισχύσει τις γνώσεις των φοιτητών, και παράλληλα θα βοηθήσει σημαντικά τον πρωτογενή τομέα και την οικονομία της Άρτας. 

– Η παραμονή των διοικητικών υπαλλήλων που ζουν και εργάζονται στην Άρτα. Πρόκειται για ένα θέμα, στο οποίο ως Δημοτική Αρχή είχαμε από την πρώτη στιγμή αντιδράσει, καθώς ενώ στις 13 Μαΐου ενώπιον του Υπουργού είχαμε ζητήσει να παραμείνουν οι υπάλληλοι του ΤΕΙ στην Άρτα (κάτι το οποίο είχε γίνει αποδεκτό από τον Υπουργό), εν τούτοις στο αρχικό κείμενο του Νομοσχεδίου προέβλεπε υποχρεωτική μετακίνηση όλων των υπαλλήλων του νέου ιδρύματος στην έδρα αυτού (στα Ιωάννινα), κάτι που θα είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό των υπαλλήλων. Μετά τις εκ νέου άμεσες αντιδράσεις, υπήρξε η σχετική τροποποίηση του Νομοσχεδίου.  

– Οι φοιτητές που ήδη φοιτούν στο ΤΕΙ, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών τους, να μπορούν να αποκτήσουν Πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών. 

– Η μετονομασία της νεοϊδρυόμενης Σχολής Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κάτι που τελικά έγινε με την αφαίρεση όμως της λέξης «Τεχνολογιών» από το τελικό κείμενο του Νομοσχεδίου. 

«Βέβαια, υπάρχουν πράγματα τα οποία θα θέλαμε να έχουν διορθωθεί όπως η ονομασία του νέου Πανεπιστημίου, σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου (όπως συμβαίνει με άλλα Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα) κάτι που δεν έγινε. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι το νέο, μεγάλο ίδρυμα, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα σε όλη την Ήπειρο», καταλήγει ο δήμαρχος.

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου