Ήπειρος

Ο μακρύς δρόμος για την έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο

Off

Με θετική διάθεση συμμετείχε ο δήμος Ιωαννιτών στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για το πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου, το προηγούμενο διάστημα, καταθέτοντας τις προτάσεις του, πλην όμως, περίσσεψαν οι προβληματισμοί και οι επιφυλάξεις.

Η προοπτική διασύνδεσης της Ηπείρου με το δίκτυο φυσικού αερίου φαντάζει σε όλους πολύ μακρινή, δημιουργήθηκαν όμως αισιόδοξες προϋποθέσεις μέσα από το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου.

Στην πράξη όμως, όπως διαπιστώθηκε από το δήμο Ιωαννιτών, υπάρχουν πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που έρχεται να επιλύσει η διαδικασία, και στην πράξη ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, που είναι η υλοποίηση του σχεδίου, η Ήπειρος ελάχιστα θα ωφεληθεί από τη συνολική διαδικασία. 

Μπορεί όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας για το δήμο Ιωαννιτών να αποτελεί θετική συγκυρία το γεγονός, ότι η διαβούλευση για την ανάπτυξη του δικτύου συμπίπτει χρονικά με την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ενέργειας του δήμου, όπου εξετάζονται οι δράσεις για τη μείωση του δημοτικού ενεργειακού αποτυπώματος με ορίζοντα το 2030 και το 2050, όμως οι προβλέψεις του σχεδίου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όχι μόνο για τα Ιωάννινα, αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο.

Οι αρχικοί προβληματισμοί τους οποίους εξέφρασε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας αναφέρονται στο χρόνο της διαβούλευσης που ήταν ελάχιστος και τα δεδομένα στα οποία κλήθηκε να τοποθετηθεί ο δήμος, ελλιπή.

«Η χρήση του φυσικού αερίου θα έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στη δομή του ενεργειακού ισοζυγίου της περιφέρειας Ηπείρου και φυσικά του δήμου Ιωαννιτών, μειώνοντας την εξάρτησή από το πετρέλαιο.

Εξασφαλίζει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά τους δημότες μας, αναγνωρίζουμε πως η έλευση του φυσικού αερίου θα «ανακουφίσει» τα νοικοκυριά της πόλης, τα οποία, κατά μέσον όρο δαπανούν κάθε χρόνο για θέρμανση περισσότερα από 2.000 ευρώ ανά νοικοκυριό», είπε ο κ. Μπέγκας.

 

Η χρηματοδότηση

Ο δήμαρχος συνέχισε τονίζοντας τη σημασία που έχει, στο σημείο του σχεδιασμού της υλοποίησης ενός έργου πνοής, να υπάρχει το δυνατόν η μέγιστη ακρίβεια ανάλυσης του τρόπου χρηματοδότησης του έργου. 

Δυστυχώς όμως, είπε ο κ. Μπέγκας, το κείμενο της διαβούλευσης είναι αρκετά αόριστο και αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα φανερώνοντας πως η χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη.

Για το λόγο αυτό ο δήμος, στην παρέμβασή του, ζήτησε να καθοριστεί επακριβώς ο τρόπος χρηματοδότησης από αποδεικτικά μέσα ύπαρξης κεφαλαίων, ώστε να εξαλειφθούν οι υπόνοιες περί μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης.

Παράλληλα ζητά να γίνει γνωστή η μελέτη που συνοδεύουν τον σχεδιασμό των υποδομών και του δικτύου.

«Με τον τρόπο αυτό, οι δημότες μας θα μπορούν να έχουν πλήρη επίγνωση των δεδομένων σχεδιασμού και κρίσιμων παραμέτρων όπως:

Η αναμενόμενη ζήτηση. 

Το κόστος των απαιτούμενων υποδομών.

Η αναμενόμενη κατανάλωση Φυσικού Αερίου ανά κατηγορία καταναλωτή.

Τα παραπάνω δεδομένα δεν απαιτούνται μόνο για την χρηματοοικονομική ανάλυση της επένδυσης αλλά και για να εξασφαλίσουμε πρωταρχικά, ότι το απομακρυσμένο δίκτυο, όπως αυτό της Ηπείρου, δεν θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο και δευτερευόντως, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα είναι υψηλότερες για τους κατοίκους των περιοχών αυτών σε σχέση με τους συνδεδεμένους καταναλωτές», επισήμανε ο δήμαρχος.

 

Ελάχιστοι οι ωφελούμενοι στην Ήπειρο

Ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε ότι ο δήμος Ιωαννιτών αναγνωρίζει πως η έλλειψη υποδομών και κατασκευασμένου δικτύου φυσικού αερίου στην περιφέρεια Ηπείρου και η μεγάλη απόσταση από το κοντινότερο δίκτυο μεταφοράς αυξάνει το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων. 

Επιπλέον, αναγνωρίζει πως λόγω της τοπολογίας και της μορφολογίας της περιοχής, τα έργα υποδομής πρέπει να σχεδιαστούν με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να αποφευχθούν οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους. 

«Ο δήμος Ιωαννιτών θα σταθεί σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία και θα υποστηρίξει τη διαδικασία για την εύρεση γης και την αδειοδότηση των υποδομών. Ωστόσο σε ό,τι αφορά το σύνολο των επενδύσεων και των χρονοπρογραμματισμό τους, με έκπληξη παρατηρήσαμε στο υπό διαβούλευση σχέδιο ότι η περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται με διαφορά στις τελευταίες θέσεις τόσο στον αριθμό συνδέσεων όσο και στο κόστος επένδυσης, με ελάχιστη διαφορά από τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας μας. Επίσης, με λύπη παρατηρούμε, πως ενώ στην περιφέρεια και πλησίον του δήμου Ιωαννιτών φιλοξενούνται ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, με τεράστιες ενεργειακές ανάγκες δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνδέσεις βιομηχανικών χρηστών», σημείωσε.

 

Ζήτησε πρωτοβουλία από την Περιφέρεια

Καταλήγοντας, ο κ. Μπέγκας, απηύθυνε δημόσια έκκληση σε όλους τους φορείς της Ηπείρου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή, αυτή τη φορά όμως αποφεύγοντας να αναλάβει ως δήμος Ιωαννιτών την πρωτοβουλία ενεργοποίησης των φορέων, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της περιφέρειας Ηπείρου, αφού πρόκειται για ζήτημα που αφορά το σύνολο της Ηπείρου και όχι μόνο τα Ιωάννινα.

«Επιτέλους για τόσο μεγάλα ζητήματα πρέπει να συνεργαζόμαστε. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή που όλοι οι φορείς πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Δεν επιτρέπεται στον ενεργειακό σχεδιασμό να μην έχει η Ήπειρος σημαντικό μερίδιο στην επένδυση για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου