Αποχρώσεις

Να αποκατασταθεί ο διάλογος δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος

Off

Η προώθηση της μελέτης πράξης εφαρμογής για την περιοχή της Δροσιάς- Πεντέλης είναι από μόνη της μία καλή είδηση. Όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά για το σύνολο της πόλης που προσδοκά σε μία πολεοδομική αποκατάσταση του οικιστικού ιστού που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Παρ’ όλα αυτά η πολεοδόμηση των πόλεων είναι μία πολύπλοκη κατάσταση σε θεσμικό επίπεδο και κανείς δεν μπορεί να πει ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις για τους πολίτες ή τους δήμους. Η προώθηση διαδικασιών που να ευνοούν απλούστερες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις θα βοηθούσε σίγουρα.

Αν θέλουμε να το δούμε πιο γενικά, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο εκτός των πόλεων. Εκεί που έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες άτυποι οικισμοί χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Πρόκειται κυρίως για παραθεριστικές και εξοχικές κατοικίες που υλοποιούν το όραμα της μεσαίας τάξης για «ένα σπιτάκι» κοντά στη θάλασσα, αλλά η κατάσταση έχει γίνει πολύ πιο πολύπλοκη από όσο οι αρχικές προθέσεις όλων. Γιατί το «σπιτάκι» μεγαλώνει, ο οικισμός μεγαλώνει, οι ανάγκες γιγαντώνονται και στο τέλος ακόμα κι αν θελήσει ο τοπικός δήμος ή το κράτος να ανταποκριθεί βρίσκεται μπροστά σε ανυπέρβλητα ζητήματα. Τι θα γίνει με τις αποχετεύσεις ή τα δίκτυα όταν δεν υπάρχουν καν δηλωμένα τα ακίνητα; 

 

Ως ένα βαθμό, η «νομιμοποίηση» των αυθαιρέτων έχει δώσει κάποιες λύσεις, αλλά υπάρχει θέμα και με το κόστος των παρεμβάσεων. Δεν είναι και τόσο εύκολο για την Πολιτεία να επωμιστεί αυτό το κόστος που δημιουργήθηκε στην πράξη από την άναρχη, ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το θέμα όμως δεν είναι τόσο πια η νομιμότητα η οποία σε πολλές περιπτώσεις επιτυγχάνεται. Είναι το ουσιαστικό πρόβλημα να ορίσουμε το δομημένο περιβάλλον αφενός για να καλύπτονται με σύγχρονους όρους οι ανάγκες των κατοίκων και αφετέρου- και το κυριότερο- να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον. Γιατί εν τέλει, πρέπει να αντιληφθούμε και στην καθημερινή μας ζωή, στο προσωπικό μας πεδίο, ότι η πόλη και ο οικισμός έχουν νόημα μόνο όταν βρίσκονται σε διάλογο με το περιβάλλον κι όχι όταν κυριαρχούν πάνω του. Καμιά ζωή δεν καλυτερεύει πάνω στην υποβάθμιση της φύσης. 

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου