Πολιτισμός

Αναζητώντας τη λύτρωση που δεν έρχεται

Off

Ο «Ορέστης» του Ευριπίδη, το τελευταίο έργο του ποιητή, πριν την αναχώρησή του για τη Μακεδονία, σε μία περίοδο έντονων αλλαγών και ανακατατάξεων στην Αθήνα παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη στην αρχαία Δωδώνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αναστασάκη, που «επιστρέφει» στην πόλη όπου έζησε και εργάστηκε, για πολλά χρόνια, και σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα.

Ο «Ορέστης» του Γ. Αναστασάκη αποτελεί μία σύγχρονη προσέγγιση στο μύθο των Ατρειδών, μία πορεία αιώνων, που σηματοδοτήθηκε από πολλές οικογενειακές και όχι μόνο, τραγωδίες.

Οι πρωταγωνιστές, ο Ορέστης και η αδελφή του Ηλέκτρα, αλλά και ο φίλος τους Πυλάδης, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο του αίματος με τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου, όμως σε αυτήν την αλληλουχία μίσους και εκδίκησης, δεν υπάρχει δικαίωση για κανέναν.

Ο Γ. Αναστασάκης και η Ιωάννα Κολλιοπούλου που υποδύεται την Ηλέκτρα μίλησαν στο ITV για την σημερινή παράσταση επιχειρώντας να εξηγήσουν το πώς οι τρεις πρωταγωνιστές, αντιμετωπίζουν και εισέρχονται σε αυτόν τον θανάσιμο κύκλο εγκλημάτων, αναζητώντας τη λύτρωση, η οποία όμως δεν έρχεται ποτέ.

Όπως ανέφερε ο Γ. Αναστασάκης ο μύθος του Ορέστη μπορεί εύκολα να συνδυαστεί και να βρει απήχηση και ανταπόκριση στη σημερινή, δύσκολη πραγματικότητα των νέων της χώρας και της Ευρώπης, που θέλουν κα αλλάξουν τα πάντα, με βασικό όπλο τον παρορμητισμό, όμως δεν είναι σίγουροι για το πώς θα το κάνουν.

Η παράσταση

Η παράσταση ανεβαίνει σήμερα Τετάρτη στις 21.00 στην αρχαία Δωδώνη και παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα αγγλικά.

Συντελεστές είναι οι: Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης, Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Θαβώρης, Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος, Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Μουσική Διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, Βοηθός σκηνοθέτη: Σαμψών Φύτρος, Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία, Φωτογράφηση παράστασης: Τάσος Θώμογλου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Κολλιοπούλου: Ηλέκτρα , Δάφνη Λαμπρόγιαννη: Ελένη, Νικόλας Μαραγκόπουλος: Αγγελιοφόρος 

Δημήτρης Μορφακίδης:  Πυλάδης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος:  Απόλλωνας, Μαριάννα Πουρέγκα: Ερμιόνη, Κώστας Σαντάς: Τυνδάρεως, Χρήστος Στέργιογλου: Τρώας, Χριστόδουλος Στυλιανού: Μενέλαος, Χρίστος Στυλιανού: Ορέστης, Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Αναστασία Εξηνταβελόνη, Παυλίνα Ζάχρα, Μαρία Κωνσταντά, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Μαρία Πετεβή, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαρμή, Χριστίνα Χριστοδούλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου