Επικαιρότητα

Από νησί… σε νησί, μία διαρκής περιπέτεια

Off

Από το ακριτικό Καστελόριζο, απ’ όπου το 2010 ξεκίνησε μία πολυετής, σχεδόν δεκαετής περιπέτεια της Ελλάδας που εισήλθε στο χορό των προγραμμάτων διάσωσης και των μνημονίων, μέχρι την Ιθάκη το 2018, ένα νησί με υψηλούς συμβολισμούς, η χρονική απόσταση είναι μεγάλη, ο πολιτικός χρόνος όμως μοιάζει τόσο συμπυκνωμένος, που φαίνεται, ότι δεν άλλαξαν πολλά.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική, αφού στην πορεία αυτή των 10 ετών περίπου η χώρα άλλαξε, οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητα υπέστησαν δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους και η ελληνική οικονομία μόλις τώρα αρχίζει να εμφανίζει κάποια πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Ο υψηλός συμβολισμός που σηματοδοτεί το τέλος του ταξιδιού και η επιστροφή στην Ιθάκη του καθενός, βρέθηκε στο επίκεντρο του διαγγέλματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που έφτασε με ελικόπτερο το πρωί στην Ιθάκη και απευθύνθηκε με διάγγελμα στον ελληνικό λαό, από ένα παλιό αλώνι στη θέση Κάστρο-Πανόραμα. 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η σύγχρονη «Οδύσσεια» που πέρασε η χώρα από το 2010 έλαβε τέλος, ότι «τα μνημόνια επιτέλους τελείωσαν» και «η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της να ορίζει αυτή το μέλλον της», σημειώνοντας ότι «αφήσαμε πίσω μας τις Συμπληγάδες».

«Είναι μία μέρα λύτρωσης και αφετηρία μίας νέας εποχής. Δεν θα αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν  τη χώρα στα μνημόνια» ανέφερε στην αρχή του διαγγέλματος του από την Ιθάκη ο πρωθυπουργός έχοντας ως φόντο το λιμάνι του νησιού.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν τελειώσαμε εδώ. «Νέες μάχες είναι μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι να θαλασσοδέρνεται. Είναι όσοι έφτιαξαν την Ελλάδα των λίγων» σημείωσε. Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή είπε, μιλώντας για μία ιστορική μέρα που ξημερώνει για την πατρίδα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης – όπως είπε – επιτέλους τελείωσαν.«Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της, σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς, χωρίς άλλους εκβιασμούς, χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας» τόνισε. 

«Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά  δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να τονίσει ότι «τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει».

Αναφέρθηκε στα χρόνια του μνημονίου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βίωσε από το 2010 τη σύγχρονη Οδύσσειά της. Χάθηκε – όπως είπε – το 25% του εθνικού μας πλούτου, 3 στους 10 έμειναν άνεργοι και υλοποιήθηκαν μέτρα λιτότητας 65 δις. Η βία, πρόσθεσε, και η καταστολή έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας και η Δημοκρατία ευτελίστηκε. «Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποίησε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

 

Το διάγγελμα

«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της. Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς. Χωρίς άλλους εκβιασμούς. Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας. Ο τόπος μας είναι κλειστός, τον κλείνουν οι δυο μαύρες Συμπληγάδες, λέει ο ποιητής. Αυτές τις Συμπληγάδες αφήσαμε πίσω μας. Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η ιστορία της. Τα επιτεύγματα, οι αγώνες αλλά και οι οδύνες. Αυτά δηλαδή που καθόρισαν τη διαδρομή της στην πορεία των αιώνων», σημείωσε αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός.

«Ελληνίδες, Έλληνες, Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης.

Είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής. Και σε αυτή την αφετηρία, δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων. Δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει. Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει, τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοι της.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που λοιδόρησαν και απαξίωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, επειδή τόλμησαν να μη συναινέσουν στην υλοποίηση ενός νεοφιλελεύθερου πειράματος που θα κρατούσε για δεκαετίες.

Δεν θα ξεχάσουμε όμως και αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και της Ελλάδας στα δύσκολα. Πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Που αντιστάθηκαν σθεναρά στα σχέδια για έξοδο και τιμωρία της Ελλάδας. Διότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα για την Ευρώπη σημαίνει πολλά περισσότερα από δημοσιονομικά μεγέθη.

Δε θα ξεχάσουμε τίποτα από όσα ζήσαμε γιατί δεν είναι απλά η ύλη για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Αλλά είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα», πρόσθεσε.

«Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας.  Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια. Όσοι έφτιαξαν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων. Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις off shore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου. Και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους», κατέληξε μεταξύ άλλων.

 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε το διάγγελμα Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας, ότι σε ένα σημείο των όσων είπε ο πρωθυπουργός συμφωνεί, ότι «οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ». 

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει σε δήλωσή του ότι η «σημερινή παράσταση του κ.Τσίπρα προκαλεί μόνο θλίψη και οργή», αφού συνεχίζει να λέει ψέματα και επιμένει να διχάζει τους Έλληνες. Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για σκηνοθεσίες από την πλευρά του πρωθυπουργού και σημειώνει ότι «ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για την πρωτοφανή τραγωδία στο Μάτι και ό,τι έκανε με τις φωτιές, το επαναλαμβάνει σήμερα με την οικονομία. 

«Η νέα σημερινή παράσταση του κ. Τσίπρα στην Ιθάκη προκαλεί μόνο θλίψη και οργή. Δεν συνεχίζει μόνο να λέει ψέματα. Ακόμη και σήμερα, που θα έπρεπε να πρυτανεύει η αυτογνωσία και η ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, επιμένει να διχάζει τους Έλληνες. Σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα, όπως έκανε το βράδυ της 23ης Ιουλίου. Τότε που, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ακούγαμε τις διαβεβαιώσεις των υπουργών του ότι όλα έβαιναν καλώς, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες συνάνθρωποί μας καίγονταν στο Μάτι. Ο κ. Τσίπρας ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για την πρωτοφανή αυτή τραγωδία, έστω από ντροπή ή φιλότιμο. Ό,τι έκανε με τις φωτιές, το επαναλαμβάνει σήμερα με την οικονομία. Γι αυτό, σε μια μόνο φράση μπορώ να συμφωνήσω μαζί του. Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος: Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής. Σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

 

Η αντιπολίτευση

Αυστηρή προς τον Πρωθυπουργό η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το τέλος των μνημονίων, τονίζοντας ότι «φαντασιώνεται πως είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας. Απεδείχθη όμως ένας αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας, με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά «μίλησε σήμερα για "ημέρα λύτρωσης", αλλά είναι ο ελληνικός λαός που πληρώνει τα δυσβάσταχτα λύτρα. Το αχρείαστο και επώδυνο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έληξε, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ, παραμένουν και ταλανίζουν τον λαό», συμπληρώνοντας ότι «οι τυχοδιωκτισμοί του κ. Τσίπρα το 2015, κόστισαν 200 δις ευρώ, οδήγησαν σε νέα σκληρότερα μέτρα, σε διαρκή επιτροπεία, διόγκωσαν το δημόσιο χρέος, έβαλαν θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού».

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού θύμισε τη λαϊκή ρήση «εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας «προσπαθεί να κρύψει ότι η δήθεν "νέα εποχή" βασίζεται πάνω στα "αποκαΐδια" των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας».

Για το ΚΚΕ «η επόμενη μέρα θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, αφού θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η αυστηρή  εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εργασιακή ζούγκλα, η φοροληστεία, η υποβάθμιση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, όση κοροϊδία κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε όσους θεατρινισμούς κι αν καταφύγει ο κ. Τσίπρας».      

Για «τυχοδιωκτική διακυβέρνηση του '15», η οποία «φόρτωσε στη χώρα άλλο ένα μνημόνιο και ζημιά πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων», μιλάει το Ποτάμι, με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση σημειώνει πως «οι Έλληνες όντως δεν είναι λωτοφάγοι. Θυμούνται πώς πολιτεύθηκε ο κ. Τσίπρας από την αρχή της κρίσης. Θυμούνται τις συνωμοσιολογικές θεωρίες του για τις αιτίες. Θυμούνται τους ατελείωτους καταλόγους με τις ψεύτικες υποσχέσεις του. Θυμούνται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαδήλωναν μαζί στις πλατείες, πλάι πλάι με φασίστες και μπαχαλάκηδες».

Σε δήλωση του επικεφαλής των ΑΝΕΛ Π. Κάμμενου τέλος τονίζεται: «Σήμερα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και στη στενή και έντιμη συνεργασία που στηρίχθηκε πάνω στον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, είμαστε στην ευχάριστη θέση όχι εμείς να ανακοινώνουμε, αλλά να βλέπουμε τις ανακοινώσεις όλων των ξένων αξιωματούχων, ακόμα και εκείνων που έκριναν σκληρά τη χώρα, ότι η Ελλάδα βγήκε από την εποχή των μνημονίων, βγήκε από την εποχή της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, η Ελλάδα ελευθερώθηκε».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου