Επικαιρότητα

Μεταξύ αυθεντικής δυναμικής και μεταλλάξεων

Off

Η μετάλλαξη των παραδοσιακών πανηγυριών, αλλά και η δυναμική τους, όπου αυτή παραμένει αναλλοίωτη και σταθερή, θα βρεθεί στο επίκεντρο του 6ου Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων που ξεκινά αύριο Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου στο Συρράκο. 

Τα πανηγύρια, ως μία τελετουργία πολλαπλών λειτουργιών και συμβολισμών και η μετάλλαξή τους σε πολλές περιοχές, ειδικά στα χωριά του κάμπου, αποτελούν το θέμα του φετινού Σχολείου, με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Σχολείου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελο Αυδίκο, να αναφέρεται σε αυτή τη μετάλλαξη, που μεταβάλλει την ίδια τη φυσιογνωμία, αλλά και την ταυτότητα των πανηγυριών.

«Υπάρχει μία κοινή διαπίστωση, ότι βιώνουμε ένα κύμα άλωσης των πανηγυριών από έναν διαφορετικό τρόπο διασκέδασης και μία επίδειξη οικονομικής ευμάρειας από νεόπλουτους και εγωκεντρικούς. Ο τρόπος αυτός διασκέδασης είναι μακριά από τη συλλογικότητα των πανηγυριών, καθώς μεταφέρει στα χωριά τον τρόπο διασκέδασης των «πολιτιστικών κέντρων» ή των παραλιακών μαγαζιών. Κυρίως βέβαια τα χωριά του κάμπου έχουν παραδοθεί σε αυτό το μοντέλο, όπου υπερτονίζεται η χλιδή και εκφράζεται ο εγωκεντρισμός νεόπλουτων. Έτσι, το πανηγύρι παύει να αποτελεί αυτό που στην ουσία ήταν ανέκαθεν, η ευκαιρία για τη συνάντηση των ανθρώπων, η επιτέλεση της θρησκευτικής λατρείας, εμβάπτιση στην κοινωνική κολυμβήθρα. Στον πανηγυριώτικο χώρο του νεοελληνικού «κάμπου» εκφράζεται πλέον με έντονο και ελευθέριο τρόπο η ταυτότητα του νεοέλληνα, που χορεύει με τη συνοδεία ήχων των αποκαλούμενων νεοδημοτικών. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια πολιτισμική διαδικασία, που αλληλοτροφοδοτείται από τη μουσική σύνθεση και τα όργανα της ορχήστρας και σιγά-σιγά κερδίζει έδαφος και στον ορεινό χώρο», ανέφερε ο κ. Αυδίκος, μιλώντας στην «Ε» και το ITV.

 

Η ταυτότητα

 του Σχολείου

Το 6ο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων στο Συρράκο, διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων / Τοπική Κοινότητα Συρράκου, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, και με τη σύμπραξη των Συνδέσμων Συρρακιωτών Αθήνας, Ιωαννίνων, Πάτρας και Φιλιππιάδας, του Ορειβατικού Συνδέσμου Συρράκου, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Νικολάου Συρράκου και του περιοδικού "Τζουμερκιώτικα Χρονικά". Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και σε τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών. 

«Το ότι φτάσαμε ήδη στην 6η χρονιά του Σχολείου αποτελεί μία ικανοποίηση για τους διοργανωτές, παρά τις δυσκολίες και τα πενιχρά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Εστιάζουμε τη διεξαγωγή του σε περιοχές που δεν είναι πλεονεκτικές, αλλά που διαθέτουν μία αξιόλογη εσωτερική δυναμική», κατέληξε ο κ. Αυδίκος.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου