Επικαιρότητα

Η μνήμη αποκαθιστά το «τραύμα» του Εμφυλίου

Off

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εκδήλωση τιμής και μνήμης για όσους εκτελέστηκαν το καλοκαίρι του 1948 με αποφάσεις εκτάκτων στρατοδικείων κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Η εκδήλωση έγινε με κάθε επισημότητα, το Σάββατο το πρωί στο μνημείο που έχει αναγερθεί στο Σταυράκι λίγα μέτρα μακριά από τον τόπο της εκτέλεσης που βύθισε στη θλίψη και την απόγνωση όχι μόνο τις οικογένειες των 16 ανθρώπων που εκτελέστηκαν, αλλά ένα μεγάλο μέρος της πόλης.

Η εκδήλωση έγινε με την παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη, που κατέθεσε μερικά λουλούδια, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά, του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου, των πρώην δημάρχων Φίλιππα Φίλιου και Αλ. Σόφη, αλλά και εκπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και άλλων φορέων της πόλης.

Έντονη και συγκινητική ήταν η παρουσία απογόνων και μελών των οικογενειών των εκτελεσθέντων, ανάμεσά τους και τα παιδιά τους που ήταν σε μικρή ηλικία τότε αλλά διατηρούν ζωντανή τη μνήμη και εκείνων των γεγονότων και όσων ακολούθησαν. 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου των Ιωαννίνων Γ. Παπαδιώτης αναφέρθηκε στις πρωτοπόρες ενέργειες του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων ώστε να κλείσει αυτό το «τραύμα» του Εμφυλίου ήδη από τη δεκαετία του ’80 και στη σημασία που έχει η αποκατάσταση της συλλογικής μνήμης της πόλης

Η τελετή έκλεισε με κατάθεση στεφάνων και τον εθνικό ύμνο. 

Την Παρασκευή το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Δ. Χατζής» ειδική εκδήλωση με ομιλήτρια την πανεπιστημιακό Ελένη Κουρμαντζή, η οποία μελετά συστηματικά τη δεκαετία του ’40 στα Ιωάννινα και ανέπτυξε τόσο το ιστορικό της λεγόμενης «υπόθεσης Πρίντζου» όπως έμεινε να λέγεται στην ουσία η υπόθεση που αναπτύχθηκε με τρεις δίκες εκείνο το καλοκαίρι του 1948 όσο και τους στόχους που είχε η παραπομπή σε δίκη δεκάδων πολιτών με την κατηγορία της συνεργασίας με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η υφυπουργός Μερόπη Τζούφη και ο βουλευτής Χρήστος Μαντάς, αλλά και ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ενώ η μεγάλη συμμετοχή του κοινού έδειξε ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον στην τοπική κοινωνία για συστηματική ανάδειξη και έγκυρη ενημέρωση για τη δεκαετία του ’40 στα Ιωάννινα. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου