Επικαιρότητα

Ανακαινίζεται η Αναγνωστοπούλειος Σχολής στο Δίλοφο

Off

Έργα που θα προταθούν για ένταξη στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος» και στο Leader ενέκρινε στην συνεδρίαση της Δευτέρας 27 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου.

To σώμα ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος» που αφορά αγροτική οδοποιία και πρόσβαση σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, του έργου «Βελτίωση ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Τ.Κ. Πέτρας». Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 505.000 ευρώ που θα συνδέσει την Πέτρα με τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής.

Δύο προτάσεις θα καταθέσει ο Δήμος Ζαγορίου στο νέο Leader. Το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση της μελέτης και υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου: «Ασφαλτόστρωση αγροτικής οδού Κουκούλι – Αυχήν Άγιος Μηνάς (Τμήμα Χ.Θ. 0+000 – 0+738,71)» με προϋπολογισμό 73.000 ευρώ.

Επίσης, ενέκρινε τη μελέτη και την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου: «Αποπεράτωση κτιρίου Πνευματικού Κέντρου Μηλιωτάδων» με προϋπολογισμό 185.000 ευρώ.

Το Σώμα αποδέχθηκε την κάλυψη επιπλέον δαπάνης από ιδίους πόρους πέραν της ανώτατης επιλέξιμης του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Επιχορήγηση Μελετών Ωρίμανσης Έργων των ΟΤΑ» του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων». Πρόκειται για τις μελέτες των έργων, «Εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης του Κτιρίου της Αναγνωστοπουλείου Σχολής και Μετατροπής σε Κτίριο Διοίκησης» στο Δίλοφο με προϋπολογισμό 75.000 ευρώ και, «Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός Δημοτικού Οδοφωτισμού Δήμου Ζαγορίου» με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ. Ο Δήμος θα καλύψει, εφόσον απαιτηθεί, ποσό 10.000 ευρώ, δεδομένου ότι το Ταμείο διαθέτει μέχρι 85.000 ευρώ για τις μελέτες.

 

Ασφαλτοστρώσεις 

Και νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 175.500 ευρώ, που αφορούν στην ασφαλτόστρωση τμημάτων του οδικού δικτύου, στον καθαρισμό δασοδρόμων, στο πράσινο και άλλες ανάγκες στο Δήμο Ζαγορίου χρηματοδοτεί, κατόπιν αιτημάτων του Δήμου, η Περιφέρεια Ηπείρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προχώρησε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου για να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους.

Ειδικότερα, με αποφάσεις που υπέγραψε το τελευταίο διάστημα ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, επιχορηγήθηκε ο Δήμος Ζαγορίου με το ποσό των 50.000 ευρώ για το έργο «Ασφαλτόστρωση δρόμου στην Τ.Κ. Άνω Πεδινών». Αφορά τον κεντρικό δρόμο του χωριού που σήμερα είναι τσιμεντοστρωμένος και με πολλά προβλήματα. Η ανάπλαση με κατασκευή καλντεριμιού, έργο για το οποίο υπάρχει σχετική μελέτη, δεν μπορεί να προωθηθεί λόγω έλλειψης πόρων, αφού πρόκειται για έργο της τάξης των 800.000 ευρώ. Η ασφαλτόστρωση προκρίθηκε και στην πρόσφατη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων, μέχρι να βρεθεί πηγή χρηματοδότησης για την ανάπλαση. 

Επίσης,  50.000 ευρώ διατέθηκαν για το έργο «Ασφαλτόστρωση δρόμου στην Τ.Κ. Τριστένου», 27.000 ευρώ  για «Ασφαλτόστρωση δρόμων Τ.Κ. Πέτρας», άλλες 10.000 ευρώ για «Ασφαλτόστρωση δρόμου ΤΚ Μηλιωτάδων» και 8.000 ευρώ για  «Αποκατάσταση δρόμου ΤΚ Ποταμιάς».  Με 10.000 ευρώ  επιχορηγείται ο Δήμος Ζαγορίου για «Προμήθεια επεξεργασμένης ξυλείας για τις ανάγκες της ΤΚ Λάιστας» και με 8.000 ευρώ  για το έργο «Καθαρισμός δρόμων πυροπροστασίας Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου» και 6.000 ευρώ  για «Συντήρηση πρασίνου Δ.Ε. Τύμφης». Τέλος, 6.500 ευρώ διατίθενται για «Προμήθεια προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στην Τ.Κ. Βοβούσας». 

 

Θέματα προ ημερησίας

Από τα θέματα που τέθηκαν στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ξεχώρισε η πρόταση, της δημοτικής συμβούλου Αγγελικής Ράπτη, για κάλυψη του Ζαγορίου από το ΕΚΑΒ, με αφορμή σοβαρό ατύχημα στη Βοβούσα. 

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό  φυσικού αερίου ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για την επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εν όψει της δημόσιας διαβούλευσης για την ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι με βάση και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ο Δήμος εμμένει στην αλλαγή χάραξης για να μην πληγεί το περιβάλλον και τα μνημεία του Ανατολικού Ζαγορίου.

Για το θέμα ΑΤΜ τράπεζας με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος και το οποίο έθιξε εκ νέου ο Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι υπάρχει διάλογος με την Τράπεζα για να «επιστρέψει» στους Κήπους ή όπου αλλού επιλεγεί. Να εξεταστεί η δυνατότητα για ΑΤΜ και στην περιοχή του Αν. Ζαγορίου πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κίτσιος. Ιδιωτικές εταιρείες έχουν εγκαταστήσει ΑΤΜ στο Πάπιγκο και στο Μονοδένδρι.  

Ως προς το Κτηματολόγιο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων του Ζαγορίου θα λειτουργήσει για τις αιτήσεις γραφείο της αναδόχου εταιρείας και στους Ασπραγγέλους και κάποιες ημέρες στους Μηλιωτάδες, πιθανόν και σε άλλα σημεία. 

Τέλος, ο Δήμαρχος ενημέρωσε και για το νέο νόμο που προωθείται και μεταφέρει στις Περιφέρειες την αρμοδιότητα συλλογής και διαχείρισης των μη επιτηρούμενων παραγωγικών ζώων, πρόβλημα που είναι έντονο σε πολλά χωριά του Ζαγορίου.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου