Επικαιρότητα

Πτήσεις επιτυχίας για τους μαθητές των Ιωαννίνων

Off

Το 73,97% φτάνει το ποσοστό των επιτυχόντων στις Πανελλαδικές εξετάσεις φέτος, κάτι που σημαίνει ότι 77.510 υποψήφιοι πέρασαν σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τους 104.780 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Κι αυτό αφορά πανεπιστήμια, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ΤΕΙ, στρατιωτικές και αστυνομικές Σχολές και Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού. Το 2017 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 74.511.

Οι υποψήφιοι που ήταν 104.780, προέρχονται: 93.506 από τα ΓΕΛ και 11.274 από τα ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 106.464.

Από τους υποψηφίους των ΓΕΛ (ημερήσια και εσπερινά) σχεδόν οκτώ στους δέκα πέτυχαν να εισαχθούν σε κάποια σχολή: από τους 80.044 πέτυχαν οι 63.789, (ποσοστό 79,69%). Από τα ΕΠΑΛ (ημερήσια και εσπερινά), από τους 10.156 υποψηφίους πέτυχαν οι 6.478, (ποσοστό 63,78%). 

Το ποσοστό επιτυχίας για όσους έκαναν αίτηση μηχανογραφικού ώστε να εισαχθούν με το 10%, ήταν ένας στους δύο: από τους 14.898 υποψήφιους εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι 7.489 (το 50,27%).

Σε επιμέρους στοιχεία, από τους 63.789 επιτυχόντες των εξετάσεων που προέρχονται από τα ΓΕΛ, οι 44.556 πέρασαν σε πανεπιστήμια (ποσοστό 69,85%) και οι 17.512 σε ΤΕΙ (ποσοστό 27,45%). Αντίστοιχα, από τους 6.478 επιτυχόντες των εξετάσεων που προέρχονται από ΕΠΑΛ, οι 2.008 πέρασαν σε πανεπιστήμια (ποσοστό 31%) και οι 4.184 σε ΤΕΙ (ποσοστό 64,6%)- τΤο ποσοστό που υπολείπεται αφορά τους επιτυχόντες σε στρατιωτικές, αστυνομικές, πυροσβεστικές Σχολές, και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

 

Στα Ιωάννινα

Στην περιοχή των Ιωαννίνων 1165 υποψήφιοι πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία εισάγονται σε σχολές 1035 υποψήφιοι (ποσοστό επιτυχίας 76%) ενώ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εισέρχονται ακόμα 130 με το 10%. Από όσους πέτυχαν, οι 698 θα βρεθούν σε σχολές ΑΕΙ και οι 278 από αυτούς στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στα ΤΕΙ θα βρεθούν 288 υποψήφιοι από τους οποίους οι 148 σε  τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου. 

Στα ΕΠΑΛ, στις εξετάσεις συμμετείχαν 150 άτομα από τους οποίους οι 85 πέτυχαν την εισαγωγή τους: σε ΑΕΙ οι 25 και οι υπόλοιποι σε ΤΕΙ. 

 

Μηνύματα ενθάρρυνσης και στήριξης

«Βροχή» τα συγχαρητήρια και τα μηνύματα ενθάρρυνσης από τις τοπικές αρχές. Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τα παιδιά μας, μαζί με τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων, έλαβαν και το πρώτο μεγάλο μάθημα της ζωής. Ότι κάθε αγώνας, ανεξάρτητα από την έκβασή του, αναδεικνύει νικητές όλους όσους συμμετέχουν.

Κάποιους, γιατί πέτυχαν στον στόχο τους, άλλους γιατί πέτυχαν σε κάποια Σχολή, αν και όχι αυτή που προτιμούσαν και κάποιους, γιατί κέρδισαν μια εμπειρία ζωής, επειδή προσπάθησαν, αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν τα κατάφεραν.

Σημασία, έχει ο αγώνας που δόθηκε. Από τα παιδιά, από τους γονείς και τους καθηγητές . Σε συνθήκες αντίξοες, με άνισους όρους για τις οικογένειες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Σήμερα, έχουμε λόγους να αισθανόμαστε υπερήφανοι για όλα τα παιδιά μας. Για όσα πέτυχαν, για όσα θα ξαναπροσπαθήσουν και για όσα θα κάνουν άλλες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές στη ζωή τους.

Το μέλλον ανήκει στα παιδιά μας και έχουμε χρέος να κάνουμε τα πάντα για να το εγγυηθούμε».

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, αναφέρει: 

«Θέλω και δημόσια να συγχαρώ τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ηπείρου,  που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η οποία αποτελεί επιβράβευση της επίπονης προσπάθειάς τους. Συγχαρητήρια ανήκουν επίσης στους εκπαιδευτικούς που τους προετοίμασαν, αλλά και στους γονείς τους,  που με  θυσίες  τους στήριξαν ώστε απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στην επίτευξη του στόχου τους. 

Είμαι διπλά ικανοποιημένος γιατί για μια ακόμη φορά το ποσοστό της επιτυχίας των μαθητών της Ηπείρου, είναι πολύ υψηλό, που επιβεβαιώνει το διαχρονικό ποιοτικό επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών της μονάδων. 

Για τους επιτυχόντες ανοίγει πλέον μια νέα σελίδα γνώσης, που μελλοντικά θα  τους δημιουργήσει  προοπτικές επαγγελματικής και επιστημονικής καταξίωσης στην πατρίδα μας, η οποία ευελπιστούμε  επιτέλους να είναι σε θέση να κρατά τα «παιδιά» της στον τόπο μας και να μην τα ωθεί στην αποδημία.  Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά στη ζωή πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι για να κερδίζουμε μικρές και μεγάλες «μάχες». 

Εύχομαι επίσης στους μαθητές και τις μαθήτριες που δεν δικαιώθηκαν με τις φετινές επιλογές τους,  καλή δύναμη ώστε να  επιτύχουν στη δεύτερη ευκαιρία που θα τους δοθεί, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης και εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Τέλος καλωσορίζω τους επιτυχόντες από άλλες περιοχές της χώρας σε Σχολές και Τμήματα της Ηπείρου, διαβεβαιώνοντάς τους ότι έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή τόσο για το επίπεδο σπουδών, όσο και για το επίπεδο διαβίωσης. Καλές σπουδές, καλή σταδιοδρομία σε όλους». 

Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης αναφέρει: 

«Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας. Σήμερα επιβραβεύτηκαν οι κόποι σας και οι δύσκολες προσπάθειες και θυσίες, τη χρονιά που πέρασε, σας έφεραν στην αφετηρία μιας νέας πορείας.

Εύχομαι στους επιτυχόντες καλή σταδιοδρομία στην φοιτητική τους ζωή. Ελπίδα μας είναι να μην ξεχάσουν ποτέ τον τόπο τους και να προσφέρουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους στην πατρίδα τους γιατί η χώρα μας τους έχει ανάγκη.

Σε όσους δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην σχολή της προτίμησής τους, τους υπενθυμίζω ότι το όνειρο δεν έχει τελειώσει. Η ζωή έχει εμπόδια και οφείλουμε να τα παρακάμπτουμε. Σημασία έχει ο αγώνας που δόθηκε, τόσο από τους μαθητές όσο και από τους γονείς και τους καθηγητές.

Συγχαρητήρια και καλή σταδιοδρομία. Είναι στο χέρι σας να χαράξετε ένα λαμπρό μέλλον».

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος  σε γραπτό μήνυμά του αναφέρει τα εξής: 

«Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων του Δήμου Ζίτσας – αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων – για τον αγώνα που έδωσαν προκειμένου να   πετύχουν τους στόχους τους και να εκπληρώσουν τις επιθυμίες και τα όνειρά τους. Σημασία έχει η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. 

Όσοι πετύχατε την εισαγωγή σας σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης βλέπετε τους κόπους όλων των προηγούμενων ετών να επιβραβεύονται με τον καλύτερο τρόπο. Χαρείτε την επιτυχία σας. Στα φοιτητικά σας χρόνια θα ζήσετε σπουδαίες εμπειρίες, θα αποκτήσετε γνώσεις, ερεθίσματα, που θα διευρύνουν τους ορίζοντές σας και θα σας δώσουν τα εχέγγυα για να προχωρήσετε τη ζωή σας.  

 Όσοι πάλι δεν τα καταφέρατε, παρά την προσπάθεια που καταβάλατε, να θυμάστε πως η ζωή είναι μπροστά σας με νέες επιλογές και ευκαιρίες αρκεί να τις αδράξετε, γιατί η καταξίωση δεν κατακτάται μόνο με τις σπουδές, αλλά μέσα από τις καθημερινές μάχες της ζωής.

Να γνωρίζετε πως για όλους σας, αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και είμαστε υπερήφανοι όταν σας βλέπουμε να προοδεύετε, να διεκδικείτε και να πετυχαίνετε τους στόχους σας.

Καλή επιτυχία και καλή σταδιοδρομία».

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Ζ. Παπασπύρου, τονίζει:

«Θερμά συγχαρητήρια στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας. Καλή σταδιοδρομία στην απαρχή της νέας πορείας σας στη ζωή, πάντα με θέληση και αγωνιστικότητα. 

Συγχαρητήρια στους γονείς και τους καθηγητές, που υπερβαίνοντας τις αντίξοες συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας, συμβάλατε καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων των παιδιών. 

Για τους μαθητές που δεν έφτασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα της εισαγωγής τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα ήθελα να τονίσω ότι δεν πρέπει να μας κάμπτουν οι ατυχίες και τα εμπόδια στη ζωή, αντίθετα οφείλουμε να συνεχίζουμε δημιουργικά, με πείσμα και δύναμη ψυχής, για να κατακτήσουμε τους στόχους μας. Καλή σταδιοδρομία και καλή τύχη σε όλα τα παιδιά».

Τέλος, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς και τους γονείς, αλλά και τους καθηγητές τους. Έκαναν μια πολύ σημαντική προσπάθεια, με κόπο και θέληση. Για κάποιους οι κόποι αυτοί ευοδώθηκαν, με την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τους εύχομαι καλή σταδιοδρομία και καλή φοιτητική ζωή! Για κάποιους άλλους μπορεί οι κόποι να μην ευοδώθηκαν, αλλά η ίδια η ζωή μπορεί να τους οδηγήσει σε άλλους δρόμους που μπορεί στο μέλλον να αποδειχθούν καλύτεροι για αυτούς. Το βασικότερο είναι ότι ως νέοι όλοι διδάχθηκαν ότι για να πετύχει κανείς τους στόχους του χρειάζεται διαρκής αγώνας, προσπάθεια και επιμονή και πως οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι απλά η αρχή για τις «μάχες» της ζωής που θα ακολουθήσουν.   

»Τέλος, θα ήθελα να καλωσορίσω τους φοιτητές που θα έρθουν στην πόλη μας για να φοιτήσουν στο ΤΕΙ Ηπείρου και να τους ευχηθώ καλή διαμονή και καλές σπουδές. Η ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά είναι ιδιαίτερη για την Άρτα καθώς ουσιαστικά είναι από τις τελευταίες με την υπάρχουσα δομή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ήπειρο. Η αναβάθμιση όλων των Σχολών του ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακές, καθώς και η ίδρυση νέων τμημάτων, όπως της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα, αλλάζει τα δεδομένα, για τα οποία όμως οι νέοι φοιτητές δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών τους, να μπορούν να αποκτήσουν Πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, κάτι που είχαμε αιτηθεί ως Δήμος από την πρώτη στιγμή. Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω για μια ακόμη χρονιά πως ό, τι χρειαστούν ο Δήμος θα είναι στο πλευρό τόσο των φοιτητών, όσο και της Διοίκησης του ΤΕΙ».

Επιμέλεια  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου