Επικαιρότητα

Ένας… ασυνήθιστος φόρος για το τέλος του καλοκαιριού

Off

Όσο κι αν η πολιτική επικαιρότητα κερδίζει το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, η πραγματικότητα των φόρων γειώνει τους πολίτες σε μία δύσκολη καθημερινότητα. Όχι πρωτότυπη σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά παγιωμένη ως μια επιβάρυνση που δύσκολα είναι διαχειρίσιμη από τα περισσότερο νοικοκυριά.

Αυτό ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ που έχει «παλιώσει» πια ως φόρος, αλλά δεν παύει… να εκπλήσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων κάθε χρονιά με το βάρος που προσθέτει στα οικονομικά τους.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναρτήθηκαν στο Taxis και αφορούν 7,4 εκατομμύρια φορολογουμένους. Φέτος αναμένονται και κάποιες μειώσεις σε φορολογουμένους, αν και για τους περισσότερους δεν πρόκειται να επέλθουν αλλαγές. 

Η εξόφληση θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να είναι στις 28 Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Ιανουάριο:

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου

Η δεύτερη δόση έως τις 31 Οκτωβρίου

Η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου

Η 4η δόση έως τις 28 Δεκεμβρίου 

Η 5η δόση έως τις 31 Ιανουαρίου

Υπάρχει και η δυνατότητα για έντοκη ρύθμιση 12 δόσεων η οποία ενεργοποιείται ηλεκτρονικά και για τις βεβαιωμένες όπως και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Υπάρχει επίσης η επιλογή μέσω τράπεζας με τους ιδιοκτήτες να πρέπει προκαταβάλουν τον φόρο τους με την πιστωτική τους κάρτα και στη συνέχεια να επωφεληθούν των δόσεων της κάρτας.

Όσο για την καταβολή της δόσης μπορεί να γίνει για όλους ηλεκτρονικά αφού μπορεί να χρεωθεί κάρτα ή να χρησιμοποιηθεί το e-banking της τράπεζας. 

Οι 570.205 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν σε μια δόση έως 20 ευρώ, οι 182.164 θα εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε δυο δόσεις με το ποσό να κυμαίνεται από 20 έως 30 ευρώ, οι  159.282 φορολογούμενοι θα πληρώσουν το φόρο σε τρεις ίσες δόσεις με το ποσό της κάθε δόσης να κινείται μεταξύ 30 έως 40 ευρώ, οι 146.424 θα εξοφλήσουν σε τέσσερεις  δόσεις με το ποσό της κάθε δόσης να κυμαίνεται από 40 έως 50 ευρώ, ενώ 5.273.080 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν το φόρο σε πέντε μηνιαίες δόσεις με το ποσό της κάθε δόσης να υπερβαίνει τα 50 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ που αφορά για την ακρίβεια 7.368.472 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) όπως προέκυψε από την εκκαθάριση του φόρου που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα κυμανθεί σε μέσο ύψος 490 ευρώ και θα φέρει έσοδα 3,093 δισ. ευρώ στο κράτος.

ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο μοιράζονται 6.279.207 φυσικά πρόσωπα από τα οποία θα προέλθουν 2,64 δισ. ευρώ (2,37 δισ. ευρώ κύριο φόρο και 367 εκατ. ευρώ συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) και 51.948 νομικά πρόσωπα με συνολικά φόρο ύψους 450,799 εκατ. ευρώ.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου