Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 06:14
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αυγούστου 2018
Επικαιρότητα

Σε τροχιά αναβάθμισης το ΕΚΑΒ στην Ήπειρο

Off

Η μοναδική ίσως από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο πρώην πλέον πρόεδρος του ΕΚΑΒ Ν. Καρακατσιανόπουλος, που παραιτήθηκε από τη θέση του, η οποία δεν υλοποιήθηκε στην 7η Περιφέρεια του ΕΚΑΒ είναι η έναρξη λειτουργίας της βάσης αεροδιακομιδών στο Άκτιο.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι τα δύο τελευταία χρόνια, από την προμήθεια των νέων ασθενοφόρων μέχρι την αντικατάσταση του συστήματος επικοινωνιών και τη λειτουργία του υπερσύγχρονου συστήματος ΤETRA, η 7η Περιφέρεια του ΕΚΑΒ εκσυγχρονίστηκε και αναβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα και για το ΕΚΑΒ και για την πολιτική ηγεσία ήταν και παραμένει η λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών στο Άκτιο.

Παρότι οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες και παρότι η 7η Περιφέρεια έχει ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται, η βάση δεν τέθηκε σε λειτουργία το καλοκαίρι και όπως φαίνεται ο στόχος θα επαναπροσδιοριστεί τους επόμενους μήνες.

Ο διευθυντής της 7ης Περιφέρειας Θ. Παπαδιώτης τόνισε πως είναι θέμα που άπτεται της πολιτικής ηγεσίας για το πότε θα λειτουργήσει η βάση, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε ζήτημα με τους γιατρούς και διασώστες που δεν επιθυμούν να στελεχώσουν τη βάση, εφόσον οι αεροδιακομιδές εκτελούνται με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, τα γνωστά Augusta Bell, τα οποία παρουσίασαν στο παρελθόν σημαντικά προβλήματα λειτουργίας.

Έτσι, πριν τον ανασχηματισμό, αλλά και πριν την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική το υπουργείο Υγείας βρισκόταν σε συζητήσεις με το υπουργείο Άμυνας, ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα χρήσης ενός ελικοπτέρου του Λιμενικού Σώματος στο Άκτιο.

Η απάντηση

 στο Δήμο Ζαγορίου

Στο μεταξύ κάτι παραπάνω από επαρκής κρίνεται από το ΕΚΑΒ η διαχείριση του περιστατικού που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου, με την διακομιδή δύο τραυματιών μετά από τροχαίο ατύχημα από τη Βοβούσα στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Στο δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου συζητήθηκε ως ιδιαίτερα καθυστερημένη η διακομιδή μετά από τέσσερις ώρες από το περιστατικό, με τον κ. Παπαδιώτη ωστόσο να τονίζει πως η διαχείριση έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στους ταχύτερους δυνατούς χρόνους.

Η χιλιομετρική απόσταση άλλωστε και το οδικό δίκτυο για τη Βοβούσα δεν επιτρέπουν την ταχύτερη κίνηση των οχημάτων, ούτε καν των Ι.Χ, πολύ δε περισσότερο των ασθενοφόρων.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό μάλιστα δόθηκε εντολή από το Κέντρο των Ιωαννίνων να κινηθεί ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Μετσόβου και στη συνέχεια ο συντονιστής ιατρός του τηλεφωνικού κέντρου έδωσε την εντολή να μετακινηθεί και δεύτερο ασθενοφόρο για τη Βοβούσα από τον Τομέα της Εγνατίας Οδού.

«Προφανώς θα είχαμε καλύτερη πρόσβαση εάν υπήρχε ένα ασθενοφόρο σε κάθε χωριό ή σε κάθε δήμο, όμως αυτό δε γίνεται και αν το πει κάποιος θα συνιστά υπερβολή ή λαϊκισμό», σημείωσε ο κ. Παπαδιώτης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ